Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
былети економыя капец 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

3.Зміст мети, функції пе та методів дослідження соц.-екон.Явищ

Функції ПЕ: 1)пізнавальна-покликана пізнавати і пояснювати екон явища.2)практична- проникаючи в еко-ку розкриває закони і підказує шляхи їх ефективного використання.3) методологічна-є фундаментом для всіх екон наук.Методи: 1) матеріалістичної діалектики- шоб пізнавати екон явища у взаємозвязкубезперервному рісу і розвитку.2)наукової абстракції-відмова від несуттєвого і виділення стійк типового у явищах.3) аналіз і синтез- аналіз розкладання цілого на складові, синтез навпаки.4)сис-го підходу-означає розгляд явища як сис-ми і пізнання всіх зв’язків причинних,наслідкових, прямих,зворотніх.5)матем-статист- забезпеч аналіз якісних і кіл-них хар-к явища.6)логічного ат історичного підходу- усуває різні випадковості в екон розвитку екон-ки.7)порівнянь- існує дял визначення схожості і відмінності госп явищ.8)аналогії-різновид порівнянь необхідних для визначення гіпотез.9)індукції та дедукції –індукція рух думки від одиничного до узагальненого,від меншого до більшого ,,дедукція- навпаки.10)експеримент і моделювання –викор на переломних етапах екон розвитку ,еконо кризи та реформи.

4. Суть поняття сус-го виробництва та його фази:вироб,розподіл,обмін,споживання. Матеріальне та нематеріальне виробництво.

Щоб суспільне виробництво стало можливим, необхідна взаємодія кількох чинників: по-перше, це вихідні природні матеріали; по-друге, жива людська праця; по-третє, суспільно-економічні чинники (організація економічної діяльності, політична система, культура, національні традиції і соціально-психологічний стан людей і т. д.).

Економічною основою будь-якого виробництва є суспільний поділ праці та взаємний обмін його результатами.

Елементи процесу виробництва

Праця — це діяльність людини, спрямована на пристосування речовин природи до потреб людей. Предмети праці —це матеріали, що можуть бути опосередковані людською працею. Речі або їх комплекс, за допомогою котрих людина впливає на природу, — це засоби праці.

Засоби і предмети праці, взяті разом, складають засоби виробництва. Без них процес праці неможливий. Але й без праці людини засоби виробництва «мертві» і нічого створити не можуть. Праця є тим елементом, що «оживляє» засоби виробництва, змушує їх функціонувати і сприяти здійсненню цілей людей.

Суспільне виробництво за своєю структурою складається з таких елементів, або фаз: а) власне виробництво;б) розподіл;в) обмін;г)споживання. Фази виробництва тісно між собою пов'язані, хоча кожна з них відносно відособлена, має свої характерні особливості.Виробниче споживання - це використання засобів виробництва і робочої сили працівника для виготовлення суспільне необхідного продукту. Отже, даний вид споживання фактично означає виробництво.Перед тим як надійти до споживання, продукт передусім має бути розподіленим (пройти стадію розподілу) Розрізняють такі види розподілу: а) розподіл засобів виробництва;б) розподіл трудових ресурсів;в) розподіл предметів споживання. У процесі розподілу встановлюється частка кожного (трудового колективу чи окремої особи) в одержанні суспільного продукту. Але щоб отримати саме те, що необхідно для задоволення конкретних потреб суспільства, кожного виробничого підрозділу й окремої людини, продукт має пройти стадію обміну. Обмін виступає в трьох видах: а) обмін діяльністю і здібностями;б) обмін засобами виробництва;в) обмін предметами споживання. Виробництво, розподіл, обмін і споживання завжди слід розглядати як органічне ціле. Це дає змогу розкрити зміст економічного ладу як субординованої системи економічних відносин. Сфери виробництваЗа характером економічної діяльності людей у суспільному виробництві розрізняють три великі сфери, або блоки галузей: 1) основне виробництво;2) виробнича інфраструктура;3) соціальна інфраструктура.Матеріальне виробництво — це основа людського суспільства. Люди продукують матеріальні блага, певним чином діючи та спільно обмінюючись між собою результатами власної діяльності. Щоб створювати економічні блага, люди вступають у відповідні зв’язки і відносини один з одним, що і є суттєвою ознакою виробництва.Нематеріа́льне виробни́цтво — це сфера суспільного виробництва, в якій виробляються:нематеріальні послуги: роздрібна торгівля, громадське харчування, пасажирський транспорт та зв'язок (що обслуговує населення), побутове обслуговування, охорона здоров'я тощо;духовні цінності: освіта, культура, мистецтво тощо.