Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
былети економыя капец 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

12.Натуральне виробництво як перша форма сус-го господарства.

Людство в своєму розвитку пройшло різні етапи. Але за свою історію люди виробили 2 форми ведення сус-го госп-ва: натуральне і товарне. НГ панувало у докапіталістичних екон сис-х: первісній, роба власницькій і феодальній.Історично першим зявилося НГ-це вир-во продуктів праці для задовл власних потреб виробників.. НГ має такі риси: 1) нерозвиненість сус-го поділу праці- праця ділилася між людьми та між госп-ва поділ був відсутній…2) замкнутість госп-ва-лиш деякі продукти обмінювалися на ринку…3) відсутність зовн зв’язків-кожне госп-во у вир-ві та споживанні МБ було ізольоване від ін. госп-в….4)примітивна техніка ітехнології-ручна праця….5) неефективність ,примітивність вир-ва в цілому- вир-ва підпорядковувалося зодовол незначних потреб за обсягом….6)роб сила жорстко закріплювалася за даними госп-м- кріпацтво. В деяких д-х повертаються до НГ через нестачу обігових коштів чив иссоких темпів інфляції. При НГ продукти праці не проходять 4 фаз вир-во розподіл обмін споживання, а тільки вир-во і споживання.НГ- це сталість та консерватизм в екон-ці а тому саме ці риси дозволяють НГ існувати в сучас світі, в Азії,Африці, україні у вигляді присадибних ділянок, у високорозвинених країнах виражається як хобі.

13.Товарне виробництво. Його види та розвиток.

На зміну НГ приходить ТВ яке зародилося 17ст найперше у Зах європі.ТВ- це вир-во МБ не для власного споживаннч , адля обміну їх шляхом купівлі продажу на ринку. Є 2 причини виникнення ТГ : 1) сус-нйи поділ праці СПП- це спеціалізація вир-в на виготовлення окремих видів продукції чи певній вир-чій діяльності. Є 3 крупні СПП – І. коли скотарські і землеробські…, ІІ. Коли відокрем ремесла….ІІІ. коли віділився клас купців і поч розвиватися торгівля.. На сьогодні СПП виступає у 3 формах : загальна- поділ сус-го вир-ва на окремі сфери; часткова- хар-є окремі галузі і види екон-ки..; одинична- поділ праці в середині піпр-ва….2) соц.-екон відокремленість виробників як власників ,тобто приватна власність на засоби вир-ва. Тобто виробники привласнюють результати праці і самі вирішують чогоі скільки виробляти на продавати. ТВ має 2 види: Просте- виникло 7-5 тис років тому існувало поряд з НГ у незначних об’ємах; Капіталістичне- виникло із зародженям капіталузу 17-18 ст і яке сьогодні ж пануючою формою. Просте і капіталістичне ТВ має спільні риси- приватна власність на засоби вир-ва, конкуренція між вир=ми, вир-во продукції для продажуу на ринку ; та відмінні риси- Просте Зв належать вир-ку,продукти створюют особистею працею,продукти раці належать вир-ку кінцева мета –задоволення потреби, ТВ не є всезагальним, дрібні масштаби. Капіталістичне-ЗВ належать підпри-цю, продукти створюють працею наймних робітників, продукти праці належать підпр-цю його мета прибуток, ТВ носить загал хар-р все купується і продється, крупні масштаби, розвинена машинна техніка.

14.Зміст товару та його властивості. Конкретна та абстрактна праця втілена у товар.

Вироблені МБ називаються Товаром. Товар- це продук прці людини призначений для обміну шляхо купівлі продажу. Товар має такі властивості: Споживна вартість СВ- це здатність речі задовільнити еін потреби людини; Вартість- це праця втілена у товар., а мінова вартість- це її зовн вияв у акті обміну.. Праця шо створює товар такоє має мати доякий хар-р ,з одного боку це праця Конкретна праця- це корисна праця, яка задов. потреби людей вона створює СВ товару і є видимою для покупців.. Абстрактна праця- це витрати людсь роб сили, вона створює вартість і дял покупця ця праця є невидима. Лбий товар має не просто вартість, а вартість певної величини як азалежить від факторів: Кіл-сть праці, складність праці, інтенсивність , продуктивність праці.

15.закон вартості - екон закон товарного виробництва.

Закон вартості одним із найголовніших екон законів ТВ. Зігдно класи данйи закон належить до особливих законів,тих які діють у деяких екон сис-х.Суть закону подягає в тоум шо обмін товарів проходить у відповідно з їх вартістю, тобто здвйсн на основі сус-но необхідних затрат праці на їх вир-во.Закон вартості регулює розвиток ТВ та рівень цін,тому ого назив це Закон цін, але є товари ціна на яких встановлю враховуючи попиті пропозиція. Закон вартості виконує такі функції-1) стихійно регулює пропорції товарного вир-ва,менше виробляється ятовару то ціна зростає…2) дія закону є основою для диференціації товаро виробників, через конкуренцію виробники удосконалюють техніку, якість..3)закон вартості сприяє розвитку проду сил сус-ва, бо ріст продуктивності праці на окремих підпр-х це забезпечує.. Занок вартості розкриває зв’язки між сус-ю працею, вартістю, і ціною товару.

16. ціна як інструмент збалансування Споживної вартості і вартості товару,сукупного попиту і пропозиції,економ інтересів сус-тва. Шоденно людина має справу з різноманітними цінами.щою жити потрібно мати споживчі товари, а шоб їх придбти треба сплатити за них купівельну ціну.. ЦіНа- це грошов вираз товару,це так коли попит пропозиція на товар співпадають в реальному житті це трапляється рідко, - це грошова сума, яку одержують за товар. Існують такі функції ціни..1) інформаційна- сигналізує вир-ку як змін попит а пропозиція на товра..2) стимулююча- спонукає засто такі фактори вир-ва які дають мккс прибуток…3) розподільча_ ціни відображають рівень доходів покупців та продавців. У ринковій екон на формування ціни впливають такі фактори.1) вартісні фактори тобто цін азалежить від вартості товару, більша вартість вища ціна,..2) співвідношення попиту і пропозиції на товар змін постійно, коли попит великий а пропозиція мала то ціни зростають і навпаки вийнятки попит збільш а ціни знижують дял найбагатших д-в, та коли попит змен а ціни підвищуються коли зростає безробіття…3) психологічні фактори впливають на ціну товару по різному інколи ціна сприймається як показник якості, якшо товар має відому марку то ціни підвищуються, на покупця впливають з якої цифри починається ціна….4) фактори д-го регулювання тобто встновл правило ціноутворення,контроль за цінами, підтримка ціни у с/гЮ через ціни д-ви захищають власні інтереси у світовій торгівлі…. В умовах командної економіки ціни залежали від вказівок з Москив, це були Затратні ціни. Ринкова економіка вимагала вільних цін, тих яких встано не д-ва , а які виник б в умовах конкуренції. Структура ціни – собівартість, прибуток, ПДВ, АЗ. Витрати+ прибуток посер- збутов орган., витрати+ прибуток торг пілпр-ва.