Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. відповіді на екзамен.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
268.35 Кб
Скачать

72. Проаналізуйте життєвий рівень населення України в 1965-1985 рр. Зробіть відповідні висновки.

Головною умовою і джерелом піднесення народного добробуту є, насамперед, зростання національного доходу. Варто зазначити, що незважаючи на серйозні проблеми економічного розвитку країни в брежнєвський період і до горбачовської «перебудови», в республіці цей важливий показник життєвого рівня населення мав стійку тенденцію до зростання.

Так, з 1965 по 1985 рр. національний доход в Україні збільшився в 2,5 рази і становив 96,6 млрд. карбованців. Три чверті цієї суми надходило у розпорядження робітників, службовців, колгоспників у вигляді фонду споживання. Якщо ж урахувати щорічні видатки на спорудження і експлуатацію житлового фонду, шкіл, лікарень, культурно-освітніх закладів, спортивних споруд, підприємств комунального обслуговування, то безпосередньо на задоволення матеріальних потреб населення припадаю 80% національного доходу. Цілком закономірно, що в республіці в цей період спостерігається підвищення заробітної плати робітників і службовців.

Зокрема, в середині 60-х років було підвищено зарплату працівникам народної освіти, охорони здоров'я, торгівлі, громадського харчування, житлового-комунального обслуговування. У 1972 р. посадові оклади лікарів, вчителів, працівників дитячих дошкільних закладів, студентські стипендії було збільшено на 20-30%.

Усього за 1965-1985 рр. середньомісячна грошова заробітна плата зросла майже вдвічі. Важливим і відчутним показником піднесення добробуту населення стало також підвищення мінімальної зарплати з 40-50 крб. у 1965 р. до 70 крб. у 1977 р. і скасування державних податків на неї. Певні позитивні зміни в цьому відношенні сталися і в сільському господарстві. Зокрема, відбулося підвищення оплати праці в колгоспах, з 1 липня 1966 р. усі колективні господарства перейшли на грошову гарантовану оплату.

Середньомісячна зарплата в 1965-1985 рр. в колгоспах збільшилася в 3 рази, а за темпами свого зростання значно перевищила цей показник у промисловості. За рахунок держави і господарства 1980 р. пенсія колгоспників збільшилася на 40%.

Стан матеріального добробуту народу визначали й суспільні фонди споживання, що забезпечували розвиток народної освіти, підвищення кваліфікації трудівників, медичне обслуговування населення, оплату чергових відпусток, пільгових путівок тощо.

73. Прояви автономістських тенденцій у керівництві України за часів першого секретаря цк кпу п. Шелеста та їхня обмеженість.

Шелест очолював Україну з 1963-1972р. І обстоював автономістську модель розвитку суспільства.Шелест прагнув щоб Україну розгядали як автономну державу у складі СРСР.Він вимагав для України більшої економічної самостійності. Відверто захищав мовні і культурні права українців хоча сам був і залишався комуністом.Незадоволення Шелестом його політикою наростало із знаною силою після виходу його праці книги «Україно!Наша Радянська» В 1972р.Шелеста усувають від влади.Перевівши на посаду заступника голови ради міністрів. Через рік іде на пенсію і політичним життям не займается.