Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ааппапп 1

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
76.8 Кб
Скачать

СЕМІНАР № 1

1. Відновіть міркування у повному вигляді (з'ясуйте усі засновки і висновок)

1) Гнатенко брав участь у крадіжці, оскільки у момент її здійснення він знаходився на місці злочину;

2) Доведення людини до самогубства є злочином проти житі я;

3)Отримання хабара є посяганням на нормальну роботу державного апарату, тому що отримання хабара - це злочин;

2. Це рішення суду не є виправдувальним, тому що воно вимагає звільнення з посади.

3.Які закони логіки виражені в таких статтях:

а) "Ніхто не може бути підданий арешту інакше як на підставі судового рішення або за санкцією прокурора";

б) "Кожна сторона має довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог і заперечень";

в)"Висновок експерта для особи, котра проводить дізнання, слідчого, прокурора і суду не обов'язковий, але незгода з ним має бути обгрунтована у відповідних ухвалах, визначенні, присуді";

4."Свідок М. на початку говорив, що в автобусі був молодик на прізвисько "Мишко-сміх" і що це прізвисько носив Ф. У пізніших свідченнях М. твердив, що молодик, котрий носив це прізвисько і Ф. - різні люди".

Зробіть логічний аналіз показань свідка М.

5. Свідок Б. стверджував, що сокиру він відібрав у Р., після вбивства потерпілого, а свідок М. - що сокиру було відібрано у Р. до вбивства. Суд невмотивовано відкинув свідчення Б. і взяв за основу присуду показання М".

Зробіть аналіз показань свідків і висновку суду.

6.Чи застосований до таких двох версій закон виключеного третього:

а)"Недостача, виявлена в магазині №2 1 наслідок крадіжки, скоєної невідомими особами";

б)"Недостача виявлена в магазині №2 - наслідок систематичних крадіжок, скоєних сторожем С."

7.Під час розслідування справи про вбивство Р. слідчий висунув такі версії:

а)Р. убита молодиком, з яким вона була увечері на танцмайданчику;

б)Р. убита шофером, з яким збиралась одружитись і з котрим посварилась напередодні вбивства.

Оскільки друга версія виявилась хибною, то слідчий дійшов до висновку, що вбивство Р. скоїв молодик, з котрим вона була учора на танцмайданчику.

Чи с такий висновок логічно спроможним?

8. Поясніть, чому дані судження є невизначеними: - Нині працівники слідчого відділу стали більше займатися підпалами; - Федір Федорович дуже пишався цією операцією; - Праві колеса автомобіля внаслідок сп'яніння зійшли з дороги, і він перекинувся; - Кисленко заподіяв йому укус зубами пальців правої руки; - Він погнав коня під гору в кар'єр; - Генерал своїм корпусом перегородив йому дорогу; - Я пам'ятаю його, коли був ще дитиною; - Вона сховала в кишеню записку від чоловіка; - Магазин виявився порожнім.

9. Спираючись на закон суперечності, встановіть, чи можуть бути одночасно істинними або одночасно хибними дані пари суджень: - У деяких державах існує монархічна форма правління. В деяких державах немає монархічної форми правління; - Усі студенти першої групи підготувалися до заліку з історії. Деякі студенти першої групи не підготувалися до заліку з історії; - Не кожен орган держави має повноваження на видання нормативних актів. Всі органи держави мають повноваження на видання нормативних актів; - Вікна на всіх поверхах будинку були яскраво освітлені. Вікна були яскраво освітлені на багатьох поверхах будинку; - Більша частина машин знаходилася в парку. У парку не було жодної машини; - К. викрала державні кошти. Ніяких державних коштів К. не викрадала.

10. Спираючись на закон виключеного третього, встановіть, чи можуть бути одночасно хибними дані пари суджень: - Деякі студенти 1-го курсу склали залік з іноземної мови достроково. Жоден студент 1-го курсу залік з іноземної мови достроково не склав; - Всяка наука має свій предмет дослідження. Жодна наука свого предмету дослідження не має; - Будь-яке порушення права є суспільно небезпечним. Жодне порушення права не є суспільно небезпечним; - Кожна юридична норма відноситься до певного інституту права. Жодна юридична норма не відноситься до певного інституту права; - Злочинець не може не залишити слідів. Злочинець може не залишити слідів.

11. Вкажіть міркування, в яких порушені вимоги закону достатньої підстави: - Поляков вивчає вищу математику, так як він студент технічного вузу, а в технічних вузах всі студенти вивчають вищу математику;  - Семенов - студент, адже він складає іспити; - Праве око свербить - радіти, ліве - плакати;

 - Студенту Н. слід поставити залік, так як він їде в закордонне відрядження; - М. зобов'язаний з'явитися до суду і дати правдиві показання, так як він викликаний в якості свідка.

12. Вкажіть, вимоги яких формально-логічних законів порушені і в чому суть цих порушень: - Два хлопчики перейшли річку вбрід. На березі один з них сказав іншому: «Ти весь мокрий, а я навіть штанів не замочив». «Тобі не звикати, - єхидно зауважив той, - ти завжди сухим з води виходиш»; - На практичних заняттях студент, звертаючись до викладача, запитав: «Чи можна карати людину за те, що він не зробив?». «Ні, звичайно», - відповів викладач. «Тоді, будь ласка, не карайте і мене, - говорить студент, - я сьогодні не зробив домашнього завдання»; - 5 - це одне число. 3 і 2 - це 5. Значить, 3 і 2 одне число; - Вершник не може зійти з коня. Якщо він зійде з коня, то це буде вже не вершник. Отже, не вершник, а піший зійшов з коня;   - Студент почервонів, отже, він винен;   -В цій курсовій роботі не розкрито основний зміст теми, але вона все ж заслуговує гарної оцінки;

ЦІКАВІ ЗАДАЧІ

Задача № 1 Невеликий військовий загін підійшов до річки , через яку необхідно було переправитися . Міст зламаний, а річка глибока. Як бути ? Раптом офіцер помічає біля берега двох хлопчиків у човні. Але човен такий малий, що на ньому може переправитися тільки один солдат або тільки двоє хлопчиків - не більше. Проте всі солдати переправилися через річку саме на цьому човні . Яким чином ?  Задача № 2 Професор лягає спати о восьмій годині вечора, а будильник заводить на девяту години ранку. Скільки буде спати професор ? Задача № 3 Якось вранці солдат, що був напередодні в нічному караулі , підійшов до центуріона і сказав: « Вночі мені приснився сон : полчища варварів з півночі сьогодні ввечері нападуть на нашу фортецю ». Центуріон не надто повірив в цей сон , але все ж наказав про всяк випадок виставити додаткові караули . Тієї ж ночі варвари дійсно напали на фортецю, але завдяки вжитим заходам їх атака була відбита. Після бою центуріон подякував солдату, а потім наказав його взяти під варту. Чому ? Задача № 4 У Мамеда десять овець. Всі, крім дев'яти , здохли . Скільки залишилося овець?  Задача № 5 Один поїзд йде з Москви в Петербург , а інший - з Петербурга в Моск ¬ ву. Вийшли вони одночасно , але швидкість першого поїзда в три рази більше швидкості іншого . Який поїзд буде далі від Москви в момент їхньої зустрічі.

Задача№6 На руках десять пальців. Скільки пальців на десяти руках ?  Задача№7 Горіло сім свічок, три погасли. Скільки свічок залишилося? Задача№8 Двоє підійшли до річки. Біля пустельного берега стояв човен , в якому могла поміститися тільки одна людина. Обидва вони переправилися через річку на цьому човні і продовжили свій шлях . Як вони це зробили?  Задача№9 Дружина пише чоловікові , який виїхав у відрядження: «У поштовій скриньці лежить пакет, але я не можу знайти ключа від ящика». Чоловік відповідає листом: «Ключ лежить в правій шухляді письмового столу, а ключ від столу - в лівому ящику буфета». Чому дружина все ж не змогла дістати пакет? Семінар № 2

  1. Зробіть логічний аналіз перерахованих понять: “юридична особа”, “неуспішність”, “кредитор”, “держава”, “демократія”, “сузір’я”, “скромність”, “чотирикутний трикутник”, “тінь”.

  1. Замініть словосполучення одним словом, яке виражає те ж саме поняття: “Людина, яка не визнає пізнаванності світу”, “Наука, що вивчає закони і форми правильного мислення”, “Прямокутний ромб”, “Перша літера давньоруського алфавіту”, “Культурний, економічний, адміністративний центр держави”.

  1. Якими за обсягом будуть поняття: пора року, Ахіллес, зоряна ніч, флейта, сон літньої ночі, кактус, видатний український поет, найдовша річка на Землі.

  2. Визначте тип відношення між поняттями, зобразіть його за допомогою колових схем:

  1. кава, бразильська кава, чилійська кава, дорога кава;

  2. голубий, білий, зелений кольори;

  3. книга, підручник, дорога книга, старовинна книга, енцикло­педія;

  4. директор школи, місіонер, педагог, багатодітний батько.

5. Зробити обмеження та узагальнення понять:

кохання, мультфільм, свідок, міністр, музей, українець, виставка живопису.

6. Чи можна вважати обмеженням перехід від понять названих зліва до понять названих справа в перелічених парах:

“держава” – “парламент”; “держава” – “монархія”; “людина” – “інтелект”; “ріка” – русло ріки”; “атом” – “електрон”; частка речовини” – “молекула”, ”освіта” – ”вища освіта”.

7. Узагальніть поняття:

столиця, економічний устрій України, акціонер, банківський рахунок, художній образ, археологія.

8. Чи правильно узагальнено поняття в цих прикладах:

“народний депутат” – “Верховна Рада України”, “історія України” – “всесвітня історія”, “навчання” – “форма навчання ”, “розвиток” – “зміна”.

9. Чи є правильними наступні визначення? Якщо ні, то які правила в них порушені:

  1. вакансія – не заміщена посада;

  2. виховання – це цілеспрямований та організований процес виховання особистості;

  3. гороскоп – пророкування долі, що ґрунтується на розташуванні зірок;

  4. змова – таємна угода групи осіб, спрямована на зміну суспільного ладу;

  5. фреска – це живописна картина, виконана водяними фарбами по сирій штукатурці;

  6. циліндр – це геометричне тіло, що утворюється обертанням прямокутника навколо однієї із своїх сторін.

ж) дидактика – це галузь педагогіки.

  1. сприйняття – результат сприймання;

10. Встановіть, чи правильно здійснено поділ понять. Якщо ні, то які правила поділу порушено:

  1. образотворче мистецтво поділяється на живопис, скульптуру та графіку;

  2. люди поділяються на розумних, нерозумних, жадібних і недоброзичливих;

  3. церкви поділяються на православні, католицькі, високі та низькі;

  4. політичні партії поділяються на правлячі та опозиційні;

  5. артисти поділяються на театральних, естрадних, циркових, популярних та маловідомих;

  6. звуки бувають голосні, приголосні та шиплячі.

11.Наведіть приклади понять, виражених одним словом, і понять, виражених двома і більше словами.

12. Наведіть два-три слова, які виражають одне й те ж поняття.

13. Чи є синонімами такі слова: шлюб і подружнє життя, покарання і кара, професія і фах.

14. Чи всі перелічені ознаки увійдуть до змісту таких понять:

а) Студент - це

1)учень;

2 ) вищого навчального закладу;

3) отримує стипендію;

4 )мешкає в гуртожитку;

б) Годинник - це

1)прилад;

2)для вимірювання часу;

3)має металевий корпус ;

4) стрілки;

в)Крадіжка – це т

1) таємне;

2) вилучення предметів,

3) скоєне вночі.

7.Навіщо необхідно знати зміст понять, якими ми оперуємо?

15.Чи входить до обсягу поняття "годинник" - пісочний годинник; до обсягу поняття "педагог" - студент педагогічного інституту; до обсягу поняття "злочин" - хабар?

16.Визначте тип відношення між сумісними поняттями:

а)злочин, кримінальне правопорушення;

б)європейська держава, федеративна держава;

в)покарання, заслання;

г) вищий навчальний заклад, університет;

д) художня література, література, драматургія;

е) літератор, прозаїк, поет;

є)студент, киянин, спортсмен, відмінник

17.Наведіть по одній-дві пари понять, що перебувають у відношенні тотожності, підпорядкування, перехрещення, супідрядності, протиріччя і протилежності.

18.Знайдіть поняття, котрі будуть видами стосовно таких понять:

а)"педагог"; б) "журналіст"; в) "філологія"; г) "реклама"; д) "посадовий злочин"; е) "знаряддя злочину".

19. У наведених прикладах установіть вид визначення поняття або вид логічного прийому, схожого із визначенням:

а)"Обвинувачуваний, переданий до суду, називається підсудним";

б)"Підготовкою до злочину визнається пошук засобів або знарядь або інше навмисне створення умов для скоєння злочину";

д)Законними представниками у суді виступають рідні, усиновлювачі, опікуни, піклувальники;

є) Система - грецьке слово, у перекладі на українську означає ціле, складене з частин;

ж)Термін "джерело права" вживається у двох значеннях: матеріальному і формальному (юридичному);

з)"Невідомий був низького зросту, чорноволосий, середніх років, одягнутий у чорний військово-морський кітель без погон і кашкет- мічманку";

і) "Вчення про додаткову вартість є наріжним каменем економічної теорії Маркса"

(В.І. Ленін);

к) "Причиною називається явище, яке за певних умов з необхідністю викликає інше явище, а це інше явище, викликане причиною, називається наслідком";

20. В яких випадках наявна логічна операція поділу понять:

а)Полк поділяється на батальйони;

б)Земна куля поділяється на східну й західну півкулі;

в)Університет поділяється на факультети;

г)Дерева бувають листяні і хвойні;

д)Європа: Західна Європа; Східна Європа.

21.Чи правильно проведено поділ понять у прикладах:

а)Власність буває державною (загальнонародною), власністю колгоспу і пайовою власністю;

б)Присуди бувають звинувачувальні, виправдовувальні і необгрунтовані;

в)Докази поділяються на прямі, побічні, обвинувачувальні і довільні;

г)Свідками бувають родичі, знайомі і незнайомі;

д)Речові докази бувають громіздкі і негроміздкі;

22.Наведіть приклади дихотомічного поділу понять.