Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

28 План доходів та витрат підприємства як розділ фінансового плану

Розробка проекту фінансового плану починається з складання плану доходів та витрат підприємства. Метою його розробки є визначення суми чистого прибутку, яка залишиться в розпорядженні підприємства наприкінці планового періоду, а також узагальнення і координація в часі обсягів доходів та витрат підприємства.

  1. Обсяг виробництва

  1. Виручка від реалізації продукції

  1. Податок на додану вартість

  1. Акцизний збір

  1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (п2 – п3 – п4)

  1. Витрати на виробництво

  1. Валовий прибуток (збиток) (п5 – п6)

  1. Інші операційні доходи

  1. Витрати на управління та збут

  1. Інші операційні витрати

  1. Прибуток (збиток) від операційної діяльності (п7 + п8 – п9 –п10)

  1. Доходи від фінансової діяльності

  1. Витрати від фінансової діяльності

  1. Доходи від інших видів діяльності

  1. Витрати від інших видів діяльності

  1. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

(п11 + п12 – п13 + п14 – п15)

  1. Податок на прибуток від звичайної діяльності

  1. Чистий прибуток (збиток) від звичайної діяльності (п16 – п17)

  1. Надзвичайний прибуток (збиток)

  1. Податок з надзвичайного прибутку

  1. Чистий прибуток (збиток)

(п18 + [п19 – п20])

Для розрахунку окремих показників плану можуть використовуватись різні методичні прийоми, вибір яких залежить від таких факторів, як наявність інформаційного забезпечення, вірогідність та визначеність змін у зовнішньому середовищі підприємства, державній політиці з питань цінового та податкового регулювання та інше.

План доходів та витрат підприємства складається у такій послідовності. Обсяг виробництва визначається виходячи з розробленої виробничої програми, узгодженої з маркетинговою політикою щодо вивчення попиту на продукцію підприємства та виробничими потужностями підприємства, збільшення або зменшення запасів, а також величини зовнішніх закупок. Необхідний обсяг випуску продукції визначається як прогнозний запас готової продукції на кінець періоду плюс обсяг продажу за цей період і мінус запас готової продукції на початок періоду.

Найбільш доцільно здійснювати багатоваріантні розрахунки цього показника, спрямовані на визначення його мінімального, максимального та цільового обсягу.

29 План надходження та використання грошових коштів як розділ фінансового плану підприємства

Важливим документом фінансового плану вважається план надходження та використання грошових коштів як розділ фінансового плану підприємства, який складається у формі балансу грошових потоків.

Мета його складання допомагає у досягненні синхронності надходження і витрачання грошових коштів підприємства для досягнення необхідного рівня ліквідності активів на протязі планового періоду і забезпечення його платоспроможності.

Головним завданням розробки балансу грошових потоків підприємства є не тільки визначення планових обсягів надходжень та втрат коштів, але і виявлення можливих періодів неплатоспроможності підприємства (тобто періодів, у яких обсяг витрат перевищує обсяг грошових надходжень) та розробка пропозицій щодо усунення ліквідних ускладнень за рахунок управління рухом грошових коштів підприємства.

Планування грошових потоків підприємства здійснюється за напрямками його діяльності, а саме:

  • оперативна (поточна господарська) діяльність;

  • інвестиційна діяльність;

  • фінансова діяльність.

Деталізує план руху грошових коштів платіжний календар, який являє собою баланс грошових надходжень та грошових витрат підприємства в готівковій і безготівковій формах по окремих часових періодах, який балансується залишком грошей на розрахунковому рахунку підприємства.

Платіжний календар узагальнює планові надходження та витрати грошових коштів підприємства та дозволяє оцінити розмір залишку грошових коштів підприємства. Якщо розробка платіжного календаря виявляє позитивне сальдо коштів підприємства (тобто наявність коштів на розрахунковому рахунку на кінець кожного інтервалу планового періоду), то це свідчить про платоспроможність підприємства, отримання ним додаткових доходів, покращення його ліквідності.

Цей документ може розроблятися по окремих видах руху грошових коштів.

Податковий платіжний календар – це плановий документ, в якому відображаються суми всіх видів податків, зборів і інших податкових платежів, які перераховуються підприємством в бюджети всіх рівнів і в позабюджетні фонди на останню дату встановленого терміну сплати.

Платіжний календар формування виробничих запасів розробляється структурними підрозділами, які здійснюють матеріально-технічне забезпечення виробництва. Суми і дати цих платежів встановлюються у відповідності з договорами з контрагентами або планами закупки товарно-матеріальних цінностей.

Платіжний календар по обслуговуванню фінансових кредитів – це планові виплати, пов’язані з сплатою відсотків за кредит, лізингових платежів, суми і дати яких вказуються в кредитних і лізингових угодах.

Платіжний календар по амортизації основного боргу по фінансових кредитах – це планові виплати, пов’язані з сплатою відсотків за кредит, лізингових платежів, сум погашення кредиту, фінансового лізингу у відповідністю з умовами укладання кредитної, лізингової угоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]