Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

27 Принципи і методи розробки фінансового плану підприємства

Організація фінансового планування базується на таких принципах:

  1. Принцип повноти означає, що розроблені фінансові плани та показники охоплюють всі сфери діяльності підприємства.

  2. Принцип обґрунтованості полягає у необхідності орієнтації на існуючий фінансово-економічний стан, кон’юнктури товарних і фінансових ринків, виробничо-соціальні завдання підприємства.

  3. Принцип реальності полягає у врахуванні при фінансовому плануванні раціональних норм, нормативів, лімітів, застосування прогресивних методів їх розробки.

  4. Принцип інтегрованості передбачає тісний взаємозв’язок між різними видами планів з метою підпорядкованості і їх реалізації від нижчих до вищих (оперативні плани, поточні плани, довгострокові плани).

  5. Принцип гнучкості полягає у своєчасному внесенні поправок до розроблених фінансових стратегій та планів в залежності від змін у зовнішньому середовищі (нестабільність законодавства, наявність інфляції тощо).

  6. Принцип економічності полягає у отриманні економічного ефекту за рахунок реалізації обґрунтованих планів (витрати повинні бути покритими отриманими доходами).

При розробці фінансово плану використовуються такі методи:

  • Балансовий метод полягає в узгодженості обсягу джерел формування ресурсів і напрямків їх використання (майно і джерела його формування, надходження грошових коштів та спеціальних фондів, резервів та їх вико-ристання: надходження матеріальних ресурсів і їх використання у процесі виробництва, вибуття основних засобів). Наприклад, в основі балансового методу руху основних засобів лежить ув’язка між:

де: - залишок основних засобів на початок планового періоду;

- заплановане поступлення основних засобів протягом року;

- заплановане вибуття основних засобів за фізичним і моральним зносом;

- залишок основних засобів на кінець планового періоду.

  • Нормативний метод полягає у визначенні розміру ресурсів на основі встановлених норм і нормативів (норми запасів сировини, норми використання електроенергії, норми спеціального одягу, норматив обігових активів, норматив чисельності працівників).

  • Розрахунково-аналітичний метод полягає у розрахунку обсягу витрат і потреби в ресурсах виходячи з досягнутих показників у звітному році і врахуванням індексу їх змін у плановому періоді.

  • Експертний метод полягає у залученні фахівця консалтингової фірми для складання фінансового плану, який обробляє внутрішню інформацію, оцінює фінансовий стан підприємства і розраховує планові фінансові показники на наступний рік.

  • Метод оптимізації планових розрахунків полягає у використанні бага-товаріантності планових розрахунків з метою вибору найкращого при міні-мізації витрат або максимізації одержаного результату (доходу, прибутку).

  • Метод економіко-математичного моделювання полягає у встановленні функціональних і кореляційних залежностей між фінансовими показниками і факторами, що на них впливають (прямо-пропорційна і обернено-пропорційна залежність).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]