Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fizika_ekzamen_1_kurs.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.74 Кб
Скачать

Електричне поле .Напруженість електричного поля.Потенціал.

Електричне поле –силове поле за допомогою якого заряджені частинки взаємодіють одна з одною.

Електростатичне поле (ЕСП) –поле що створюється нерухомими електроними зарядами .

Напруженість –силова характеристика ЕСП фізична векторна величина яка дорівнює силі що діє збоку ЕСП на внесений у нього одиничний позитивний заряд (формула).модуль напруженості : для вакуума(формула) для речовини ( формула). Діалектрична проникність середовища –величина що показує у скільки разів зменшиться сила електро-статичної взаємодії в даному середовищі.

Вектор напруженості – напрямлений за радіусом від заряду якщоq>0 і до заряду q<0.

Принцип супер позиції полів ( формула )

Лінії напруженості –лінія дотична до яких кожній точці збігається з вектором напруженості Е.

а) лінії починаються на позитвних електричних зарядах ,а закінчується на негативних електричних зарядах.

Б) лінії не перетинаються

В) густота лінії пропорційна напрузі ЕСП.

Потенціал –це енергетична характеристика ЕСП фізична скалярна величина що дорівнює відношеню потенціальної енергії даного заряду даній точці поля до величини внесеного заряду ( формула).Принцип супер позиції потенціалів .Потенціал ЕСП-системии зарядів =алгебраїчній сумі потенціальних полів створюваним кожним із зарядів.(формула).

22.Електричний струм .Сила струму.Сторонні сили.Закон Ома для ділянки кола.

Електричний струм – це упорядкований рух заряджених частинок .Умови існування електричного струму.

1.Наявність вільних заряджених частинок здатні переміщуватись упорядковано.

2.Наявність електричного поля.

Сила струму-це –скалярна величина чисельно дорівнює заряду що переноситься за одиницю часу за переріз провідника. Якщо сила струму з часом не змінюється електричний струм назив .постійним.

Прилади для вимірювання сили струму називаються амперметрами, а для вимірювання напруги — вольтметрами. Дія більшості з них базується на взаємодії вимірюваного струму в дротяній котушці з магнітом.

Амперметр вмикають в електричне коло послідовно, а вольтметр — паралельно тому пристрою, напругу на якому треба виміряти. 

Стороні сили –сили неелектричного походження що діють на заряди збоку джерел струму.

Електорорушійна сила-(ЕРС)- фізична величина зумовлена роботою яку виконують сторонні сили при переміщені одиничного позитвниго заряду .

Напруга –фізична величинв яка чисельно дорівнює роботі сторонніх сил при переміщенні одиничного позитивного заряду Закон Ома для ділянки кола .Сила струму прямо пропорційна напрузі і обернено пропорційна опору ділянки кола

23.Електричний струм у різних середовищах.

Електричний струм у металах. Усі метали у твердому і рідкому станах є провідниками електричного струму.Поза електричними полями вільні електрони переміщуються у кристал металу хаотично ,а під дією електричного поля крім хаотичного набувають порядковааному напрямку –у провіднику виникає електричний струм.

Електричний струм в електролітах. Електроліти – це речовина розчина яких проводить електричний струм. Електролітичні дисоціації –розпад молекул електроліту на позитивні і негативні йонни в розчині . Електроліз –зміна хімічного складу розчину бо розплаву зумовленою втратою або приєднаними електронів йонами. Закон Фарадея .маса речовини що виділилась на електроді пропорційна заряду що пройшов через електроліт. Електричний струм у газах – Гази в нормальних умовах є діалектриками носії електричного струму в газах виникають тільки в результаті йонізації.Газовий розряд-проходження електричного струму через гази.

Електричний струм у вакуумі.Вакуум –дуже розріджений газ молекул якою зіштовхуються одна з одною рідше ніж зі стінками посудини..Термоелектронна інісія—явище висилання вільних електронів з поверхні нагрітих тіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]