Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fizika_ekzamen_1_kurs.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.74 Кб
Скачать

Молекулярно-кінетична теорія речовини. Дифузія. Рух молекул

Молекулярна фізика вивчає явища, зумовлені рухом і взаємодією молекул речовин. В основі молекулярно-кінематичної теорії будови речовини лежать такі положення:

Будь-яка речовина складається з маленьких часточок: молекул, атомів, іонів;

Частинки, з яких складається речовина, безперервно та безладно (хаотично) рухаються. Це положення підтверджують явища дифузії речовини, Броунівського руху;Частинки речовини взаємодіють одна з одною,між ними діють сили притягання та відштовхування.Тверді та рідкі тіла дуже важко стиснути.

Внаслідок хаотичного руху молекул спостерігається довільне (самочинне) перемішування контактуючих речовин, яке відбувається шляхом поступового проникнення однієї речовини в іншу. Такий процес називається дифузією .Якщо пахучу речовину внести до приміщення (наприклад парфуми), то через деякий час запах цієї речовини пошириться по всьому приміщенню. Це свідчить про те, що молекули однієї речовини без впливу зовнішніх сил проникають в іншу. Дифузія в рідинах відбувається повільніше, ніж у газах, але швидше ніж у твердих тілах, тому що чим густіша речовина, тим блище одна до одної розміщені в ній молекулиІнтенсивність дифузії в рідинах і твердих тілах зростає при нагріванні речовини.

Рух молекул

Характер теплового руху молекул залежить від агрегатного стану речовини і визначається силами молекулярної взаємодії. Речовина може перебувати в 3-ох агрегатних станах: твердому, рідкому, газоподібному. Багатьма дослідженнями доведено, що молекули всіх речовин знаходяться у стані безперервного неупорядкованого руху. Ці уявлення лежать в основі молекулярно-кінетичної теорії будови речовини.

Кипіння. Залежність температури кипіння рідини від тиску. Точка роси

Кипіння – інтенсивний перехід рідини в пару, який відбувається під час утворення пухирців пари у всьому об’ємі рідини за певної температури. Температуру, за якої рідина кипить називають температурою кипіння. Під час кипіння температура рідини не змінюється.

Питома теплота пароутворення L = (чисельно =) кількості теплоти, необхідної для того, щоб звернути на пару один з кг рідини за незмінної температури Q = Lm, якщо рідину спочатку потрібно нагріти до температури кипіння, а потім перетворити на пару, то загальна кількість теплоти буде = Q = Lm+cm⌂t

Залеж температури…

У повітрі завжди міститься якась кількість водяної пари. Щоб здійснити аналіз ступенях вологості повітря, важливо знати, на скільки водяна пара, що знах в ньому відрізняється від стану насичення, наприклад тиск водяної пари (при кімнатній температурі) складає приблизно 2% від звичайного атмосферного тиску.

Тиск ненасиченої пари менший від тиску насиченої пари. Тому ступінь насиченої водяної пари можна називати як відношення тиску водяної пари до тиску насиченої пари, за тієї ж температури. Ця величина вираж у відсотках, назив відносною вологістю ( ). Відносною вологістю повітря наазив відношення тиску водяної пари за даної температури Р до тиску насиченої пари Рн з тією ж температурою Р/Рн*100%

Комфортні для людини умови відповідають вологості 50-60% (гігрометр – вимірювальний засіб для визначення вологості повітря)

Точка роси

Зі зниженням температури відносну вологість можна довести до 100% не змінюючи кількість пари, яка міститься в ній. При подальшому зниженні температури вологість вже не збільшується, а частина водяної пари конденсується. З’являється туман, випадає роса. Температуру за якої водяна пара стає насиченою назив точкою роси. Тому тумани частіше бувають вранці, коли повітря в ночі охолоджується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]