Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fizika_ekzamen_1_kurs.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
118.74 Кб
Скачать

18. Кристалічні та амфорні тіла. Рідкі кристали та їх властивості.

В кристалічних тілах існує дальній порядок у розташуванні атомів. Кристали плавляться пр. певній температурі, яка назив температурою плавлення. Залеж фізичних властивостей від напряму в середині кристалу назив анізотранією. Тіла, що складаються з одиничного кристалу назив монокристалами.

У амфорних тілах є близький порядок у розташуванні атомів і молекул. Амфорні тіла не мають певної температури плавлення. Прикладами їх є смола і скло.

Рідкі кристали та їх властивості.

Рідкокристалічним станом речовини назив стан властивості якого є проміжними між властивостями твердого тіла,кристалу,рідини.

Агрегатний стан речовини поділяється на 3 види: газоподібне, тверде, рідке, проте такий розподіл не відображає внутрішню будову речовини,ступінь упорядкованості її частинок. Рідкі кристали – особливий стан деяких органічних речовин, у якому вони мають плинність і властивість утворювати просторові структури, подібні до кристалічних.

Рідкі кристали дуже чутливі до зміни зовнішніх умов, навіть під час незначної температури, тиску, електричного або магнітного полів вони можуть змінювати колір (годинник, телевізор, комп’ютер, мобільний телефон).

Полімери

Полімер – природні та штучні сполуки, молекули яких складаються з числа, повторюваних однакових або різних за будовою атомних групувань, з’єднаних між собою хімічними зв’язками в даній лінійні або розгалуженій ланцюги. Структурні одиниці , з яких складаються полімери назив мономерами.

Полімери поділяються за походженням на:

Природні та натуральні (білки, крохмаль, целюлоза)

Синтетичні (утворені синтезом з низько – молекулярних речовин-мономерів (поліетилен з етилену))

Штучні утворюються з природних полімерів шляхом їхньої хімічної модифікації( наприклад, при взаємодії целюлози з азотною кислотою утворюються нітроцелюлоза.

Природні полімери утворюються в результаті життєдіяльності рослин і тварин і знаходяться в деревині, в вовні, в шкірі до природних полімерів відносять крохмаль,латекс, протеїн, целюлоза.

Полімери здебільшого амортні речовини. Довгі ланцюжки та велика молекулярна маса не дозволяють полімерам переходити до рідкого стану ( швидше наступає хімічний розпад). При підвищенні температури з полімерами відбуваються зміни – вони розм’якають і стають дуже пластичними. При низьких температурах полімери досить крихкі матеріали.

До основних переваг полімерів відносять: висока технічність, завдяки якій з виробничого циклу можна вилучити коштовні операції механічної обробки виробів, мінімальна енергомісткість, обумовлена тим, що температура переробки цих матеріалів складає 150-200 С, що значно нижче, ніж у металі та кераміці. Практично всі процеси переробки автоматизовані. Використовуються практично в усіх галузях господарства світу.

Необоротність теплових процесів. Принци дії теплових двигунів.

Необоротними назив процеси, які можуть самостійно відбуватися тільки в одному напрямі, у зворотньому напрямі вони можуть тільки відбуватися як одна з ланок складнішого процесу.

Процес назив оборотним, якщо він допускає можливість повернення системи до початкового стану без будь-яких змін у зовнішньому середовищі. Якщо таке повернення здійснити не можна, тобто після закінчення процесу в навколишніх тілах чи в даній системі залишаться якісь зміни, то процес є необоротній.

Принци дії теплових двигунів.

Тепловий двигун – машина, що перетворює внутрішню теплову енергію палива у механічну.

Енергія, що виділяється у нагрівнику (за рахунок хімічної реакції ядерного розпаду) передається робочому тілу (газу), яке розширюючись, виконує механічну роботу. Для того щоб двигун працював циклічно, газ стискається, віддаючи теплоту холодильнику (навколишньому середовищу). Усі процеси в природі необоротні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]