Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-30 ПМ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
92.42 Кб
Скачать

26.Види маркетингових досліджень на пром..Ринку

-кабінетні(вторинна інформація);

-польові(збір первинної інформації);

-пілотні; -панельні(регулярне спілкування з однією і тією ж самою групою споживачів);

-ділові контакти з представниками інших фірм і покупцями);

-бенчмаркетинг(х-рний для пром..п-ств:передбачає вивчення передового досвіду фірм-партнерів та по можливості конкурентів з метою використання у власній діяльності).

27.Маркетингова інформаційна система

маркетингова інформаційна система (МІС) – це люди, обладнання та методологічні прийоми, визначені для збору, класифікації, аналізу, оцінки і розповсюдження інформації для прийняття маркетингових рішень. МІС дає змогу підприємству інтегрувати інформацію з різних джерел, а потім передавати її менеджерам у формі, пристосованій для прийняття рішень.

Маркетингова інформаційна система виконує такі функції:

  • збір і акумулювання інформації з різних джерел – від споживачів;

  • конкурентів;

  • торгового персоналу;

  • дистрибуторів;

  • тощо.

Основні елементи маркетингової інформаційної системи:

1. Система внутрішньої звітності підприємства дає змогу провадити моніторинг показників, які відображають фінансовий стан підприємства, рівень витрат, обсяги матеріальних запасів та інші показники внутрішньої звітності підприємства. Важлива роль надається використанню комп’ютерної мережі, а також сучасних засобів телекомунікаційного зв’язку.

2. Система збирання поточної зовнішньої маркетингової інформації – це комплекс засобів і процедур, які застосовуються для отримання достовірної та щоденної інформації щодо маркетингового середовища. Маркетингові відомості збираються за допомогою продавців та інших польових працівників, а також акумулюються з преси, літератури, конкурентів тощо.

3. Система маркетингових досліджень дає змогу оперувати інформацією, отримання якої потребує проведення окремого дослідження.

Маркетингові дослідження – це систематичний процес постановки мети дослідження, збирання, аналізу об’єктивної ринкової інформації й розробка рекомендацій для ухвалення конкретних управлінських рішень щодо продуктово-ринкової стратегії фірми.

4. Система аналізу маркетингової інформації (аналітична система, система підтримки маркетингових рішень) – набір моделей, завдяки яким зібрана інформація може бути використана в складанні прогнозів та перевірки різних сценаріїв. Ця система охоплює всі прогресивні засоби для аналізу даних і проблемних ситуацій. Аналітична система, у свою чергу, складається із статистичного банку та банку моделей.

28. Види маркетингової інформації

1. Вторинна, тобто це дані, зібрані для інших цілей раніше.

Переваги такої інформації: відносно недорога; швидкий збір інформації; наявність кількох джерел інформації; інформація від незалежних джерел; зазвичай достовірна, ін

Недоліки: може не задовольнити вимогам, що пред'являються в силу своєї неповноти; може бути застарілою; невідома методологія збору даних; частковий характер, наявність протиріч і т.

Вторинна інформація підрозділяється на внутрішню і зовнішню.

Внутрішня інформація - це інформація, наявна всередині компанії: бюджети, дані про збут, прибуток, збитки, рахунки клієнтів, дані про запаси і багато іншого.

Зовнішня інформація - це дані зовнішніх джерел: урядові та неурядові.

До урядовим відносяться статистичні дані та описовий матеріал з багатьох питань (ціноутворення, кредит і т. д.)

Неурядові - це періодичні видання, книги, монографії, неперіодичні публікації.

2. Первинна, тобто знову отримана інформація, зібрана для вирішення конкретної проблеми.

Фірми вдаються до даного виду інформації в тому випадку, коли аналіз вторинної не може забезпечити надання необхідних даних.

Переваги: збирається у відповідності з певними цілями і завданнями; відома методологія збору даних і наявність контролю; всі результати доступні і відомі; інформація не застаріла, відсутність протиріч; надійність отриманої інформації, отримання інформації на всі питання.

Недоліки: досить дорога; великі витрати часу і праці; неможливість отримання деяких видів інформації (дані перепису); нездатність фірми збирати первинні дані.

При необхідності отримання первинних даних фірма змушена розробляти план і методи їх отримання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]