Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_Tsgok_Praktika_4y_Kurs_ispravlennyy.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
464.91 Кб
Скачать

Розділ 1: загальні відомості про підприємство пат «центральний гірничозбагачувальний комбінат»

1.1. Стисла історична довідка про підприємство пат «цгзк»

Центральний гірничо-збагачувальний комбінат (ЦГЗК) спеціалізується на видобутку, переробці та виробництві сировини для чорної металургії – обкотишів, залізорудного концентрату. Єдиний в Україні, який одночасно використовує відкритий та підземний способи видобутку руди, а також залучає до переробки відходи збагачення.

Сировинна база підприємства – великі родовища залізних кварцитів, представлені Глеюватським (кар'єр № 1), Петровським (кар'єр № 3), Артемівським (кар'єр № 4) родовищами, а також полем шахти ім. Орджонікідзе. Промислові запаси кварцитів в контурах становлять 51, 146, 159 і 106 млн. т. відповідно.

До складу комбінату разом з трьома кар'єрами і шахтою входять три фабрики (дробильна, збагачувальна та огрудкування), а також допоміжні цехи, які обслуговують основне виробництво.

ЦГЗК – одне з найбільших підприємств гірничорудної галузі країн СНД, що динамічно розвивається. Підприємство за три роки збільшило виробництво залізорудного концентрату на 35%, довівши його до 5,55 млн. т. в 2006 році.

Підприємство входить до складу гірничорудного дивізіону ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДІНГ». У свою чергу, група компаній «Метінвест» - складова частина групи компаній «Систем Кепітал Менеджмент».

Річна виробнича потужність комбінату на сьогодні складає 14,2 млн. т. сирої руди, понад 5,9 млн. т. залізорудного концентрату і понад 2,2 млн. т. обкотишів

Основна продукція комбінату - залізорудний концентрат (вміст заліза на рівні 66,3-68%), офлюсовані обкотиші (вміст заліза 59,9%) та нефлюсовані обкотиші (вміст заліза 63,5%). У 2002 році комбінат виготовив 4116,2 тис.т концентрату (102% від запланованого) та 1883,4 тис.т обкотишів (100,5% від запланованого). ЦГЗК також реалізує програму повторного збагачення відходів для отримання залізорудного концентрату (вміст заліза 65%).

Для покращення ситуації на комбінаті з листопаду 2003 року діє програма відновлення і модернізації гірничо-транспортної техніки. Далі заплановано продовження робіт з відновлення дробильно-збагачувального обладнання. Усі це дасть можливість нарощувати обсяги випуску концентрату й обкотишів, покращувати їх якість.

Гордістю Центрального гірничо-збагачувального комбінату є робочий колектив, у лавах якого зараз майже 8 тисяч робітників. Добра репутація підприємства та висока якість продукції - це доробок команди професіоналів, які дорожать позицією ЦГЗК на конкурентному ринку збуту. На комбінаті постійно зростає заробітна платня працівників, реалізовуються програми захисту ветеранів виробництва та інвалідів. Для забезпечення комфортних умов праці та відпочинку на території комбінату функціонує оздоровчий комплекс та система закладів громадського харчування. В мікрорайонах міста працюють Палац культури, Палац спорту „Молодість”, медичні заклади, школи, бібліотеки, дитячі дошкільні заклади. Комбінату також належить пансіонат „Гірник” на березі Чорного моря, де щорічно оздоровлюються працівники ЦГЗК.

Відомо, що видобуток руди шкодить навколишньому середовищу. Завдання ЦГЗК - мінімізувати цю шкоду. Комбінат використовує замкнений технологічний цикл, що унеможливлює забруднення водних артерій Кривбасу технічними водами; сховище відходів ЦГЗК через вдале розташування та надійність гідроконструкцій визнано кращим в України за екологічними показниками та безпекою експлуатації. На комбінаті також другий рік реалізовують екологічну програму „Оазис”, зміст якої полягає у рекультивації земель законсервованого кар`єру №2. Завдяки „Оазісу” на місці випрацюваних кар`єрів невдовзі забуяють молоді сади.

Споживачами продукції комбінату, окрім вітчизняних металургійних компаній, є також металургійні підприємства Словаччини, Польщі, Сербії, Румунії, Туреччини, та країн Азії.

Компанія System Capital Management (Донецьк) володіє 97,3% акцій комбінату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]