Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТБМВ_07_стр_193-224.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Непластичні матеріали та добавки.

Непластичні матеріали, що отощують, уводять для зменшення повітряної та вогневої усадки. До матеріалів, що отощують, відносять: кварц, шамот, дегідратовану глину.

Кварц - один із найбільш поширених у природі мінералів. Він зустрічається у вигляді жилок, кварцових пісків, кварцитів, кремнію, а також у виді домішок у глинах і каолінах. Головним джерелом кварцу для керамічної промисловості є піски. Цей же самий пісок, звичайно, подрібнюють у кульових млинах до розміру часток менше 200 мм для введення компонента, що містить кремнезем, у глазурі і тонкокерамічні маси.

Ще одним важливим джерелом кремнезему є щільні кварцити, із яких виготовляють динасові цегли для склепінь мартенівських, ванних, скловарних і коксових печей. Для цих цілей вибираються породи, при здрібнюванні яких утворюється суміш грубих і тонких зерен, а утримання 2О3 і А12O3 не перевищує 0,5%. При цьому утримання вапна не обмежується, оскільки біля 0,5% СаО добавляється в шихту у процесі виробництва.

Іншою, використовуваною у промисловості формою кремнезему, є інфузорна земля, що подає собою суміш із скелетів дрібних морських тварин - діатом (інфузорій). Майже на 90% вона складається з кремнезему і містить велике число мікроскопічних пор, у зв'язку з чим цей матеріал дуже ефективно та широко використовується в якості теплової ізоляції.

Шамот виготовляють шляхом випалу глин при температурах 900-1400оС, при цьому глини втрачають пластичні властивості. Шамот має невисоке водопоглинання (4-14%). У масу уводять від 20 до 50% здрібненого шамоту із зернами максимального розміру 1-3 мм. На відміну від інших матеріалів, що отощують, шамот не знижує вогнетривкості мас. У якості шамоту також використовують для отощування маси здрібнений бій готових виробів, капсульний бій.

Дегідратовану глину одержують нагріванням глини від 600 оС до 700оС. Унаслідок видалення хімічно зв'язаної води, при нагріванні вона утрачає свої пластичні властивості. Таку глину після здрібнювання застосовують у якості отощувача для зменшення усадки при сушінні.

Матеріали, що флюсують (плавні). Уведення до складу маси матеріалів, що флюсують (плавнів), сприяє зниженню температури випалу виробів і підвищенню ступеня спікання маси. Плавні у процесі випалу вступають у взаємодію з глинистою речовиною та утворюють більш легкоплавкі з'єднання, ніж чиста глина.

Плавнями вважаються матеріали, що при даному складі керамічної маси раніше інших переходять під час випалу в розплавлений стан і служать розчинниками для інших компонентів. До них відносяться легкоплавкі матеріали або ті, котрі, вступаючи у взаємодію з іншими компонентами, утворюють легкоплавкі з'єднання.

До першого відносять польові шпати, до других — карбонати лужноземельних металів (кальцію та магнію).

За характером впливу на глинисту речовину плавні, застосовувані для виготовлення виробів будівельної кераміки, поділяють на дві групи:

- плавні-флюси, дія яких обумовлюється низькою температурою їхнього плавлення (пегматити, нефелінові концентрати, вулканічні породи, перліти, відходи скляного виробництва - склобій або ерклез);

- матеріали з високою температурою плавлення, але легкоплавкі з'єднання, що дають при випалі із глиною або з іншими компонентами керамічної маси (крейда, доломіт).

Пегматити - являють собою польові шпати, що проросли кристалами кварцу. Утримання кварцу в пегматиті коливається в широких межах. Поводження пегматиту при випалі визначається властивостями польового шпату, головним чином, його температурою плавлення (1160-1200)оС.

Керамічна промисловість у якості кварц-польовошпатової сировини в основному використовує калієві польові шпати та пегматити.

Польові шпати являють собою безводні алюмосилікати, що містять К+, Na+ і Са2+. Вони присутні фактично в усіх вивержених породах. Ізоморфне заміщення у кристалічній решітці польових шпатів одного катіона на інший призводить до утворення декількох різновидів. Найбільш важливими різновидами, що мають промисловий інтерес, є:

калієвий польовий шпат, мікроклін, ортоклаз, ;

натрієвий польовий шпат, альбіт, ;

кальцієвий польовий шпат; анортит, .

Калієві польові шпати завжди містять деяку кількість альбіту, а натрієві - анортиту.

Польові шпати широко поширені у природі, але, звичайно, зустрічаються у виді невеликих включень, тісно асоційованих з іншими мінералами. Тому число промислових родовищ польових шпатів невелике. Велику частину польовошпатової сировини дають пегматити, що являють собою грубозернисті кристалічні породи, які утворилися на пізніх стадіях кристалізації магми. Утворення великих кристалів у таких породах пришвидшувалося за рахунок низької грузькості і високої концентрації летучих складових. Поліпшені методи збагачення пегматитів, що включають флотацію і магнітну сепарацію, уможливлюють одержання польового шпату, тоді, як опрацювання пегматитів старими методами економічно недоцільне. Польовошпатові концентрати, одержувані в результаті опрацювання польовошпатових порід і пісків шляхом флотації, складають тепер більш ніж третю частину використовуваної незбагаченої польовошпатової сировини.

Вільний кварц зменшує флюсуючу дію польових шпатів. Його дія більш ефективна в керамічних масах, що містять натрієвий шпат, ніж у масах, що містять калієвий шпат. Кількість і тип присутніх лугів визначають точку розм’якшення польового шпату, причому остання знижується при збільшенні утримання натрію та зменшенні утримання калію. Головними супутніми мінералами в пегматитах є кварц, слюда та інші силікати.

Нефелінові концентрати - побіжні порошкові тонкомолоті відходи гірничо-збагачувальних комбінатів. У складі концентратів до 20% лужних оксидів. Це дозволяє використовувати концентрати як ефективні плавні. У порцелянову та фаянсову масу концентрати не вводять через їхнє забруднення залозистими домішками.

Вулканічні породи - перліти, обсидіани, андезити - цінна сировина для виробів різноманітного асортименту. Уведення в масу перліту дозволяє знизити температуру випалу та одержувати вироби білого, або іншого соковитого кольору. При виробництві глазурованих виробів використання перліту дещо ускладнює одержання виробів із якісним розливом глазурі, тому що у процесі випалу виробів із перліту продовжується виділення хімічно зв'язаної води, що найчастіше призводить до утворення наколювань у глазурі.

Склобій або ерклез - найбільш ефективні види плавнів, тому що мають низьку температуру початку плавлення (біля 850оС). Склобій застосовують постійного хімічного складу, близького до складу віконного листового скла. Якщо на заводі є скловарні печі, скломасу рекомендованого складу варять спеціально, охолоджують у потоці води та одержують ерклез, який перед запровадженням у керамічну масу попередньо дроблять і мелють. Склобій або ерклез значно знижує температуру випалу, але дещо скорочує інтервал випалу виробів.

Крейду або доломіт уводять до складу мас до 3-5%, при цьому вони знижують температуру плавлення та спікання керамічних мас, сприяють відбілюванню керамічного черепка, ліквідації чорної серцевини, проте дещо скорочують інтервал спікання маси, утруднюючи випал і, створюючи небезпеку деформації виробів.

Нефеліновий сієніт являє собою вивержену гірську породу, що не містить вільного кварцу і складається з ніфеліну, альбіту та мікрокліну. Він може бути використаний як замінник польових шпатів у порцеляновій промисловості.

Воластоніт CaSiO3 одержав широке поширення як основна сировина для виготовлення фаянсу та плиток. Його частіше використовують замість частини польового шпату, особливо в масах для виготовлення плиток.

Силіманітова група мінералів, що мають склад Al2SiO5, грає важливу роль у виробництві мулітових вогнетривів. Мінерали цієї групи зустрічаються у трьох поліморфних формах - силіманіт, кіаніт і андалузит. Усі вони мають властивість при нагріванні до відповідних температур утворювати муліт 3Al2O32SiО2 і кремнезем. У залежності від теплового опрацювання та присутності плавнів, кремнезем у таких матеріалах з'являється у вигляді скла, або якихось кристалічних формах SiO2. Найбільше використання знаходить кіаніт. При випалі він дає значне розширення, у зв'язку з чим при виготовленні мулітової цегли він, звичайно, піддається попередній термообробці.

Спечений синтетичний муліт, отриманий на основі мало залозистих бокситів, анітрохи не поступається за властивостями муліту, отриманому з природних мінералів. Синтетичний муліт високого ступеня чистоти виготовляється в електричних печах шляхом плавки технічного окису алюмінію і кремнеземистих матеріалів.

Як уже зазначалося, добавками до кераміки є речовини, які не виконують роль утворювачів кераміки, однак призводять до зміни її структури, тобто властивостей.

Основними добавками, які використовують при виготовленні кераміки, є добавки, які змінюють її порову структуру. У якості таких добавок застосовують добавки, які вигорають у процесі утворення кераміки, залишаючи замість себе порожнини, або добавки, які спрямовано утворюють пори – так звані пороутворюючі добавки.

У якості добавок, які вигорають, використовують горючі речовини: золу, тирсу та інші. У якості добавок, що утворюють пори, використовують піноутворюючі, або газоутворюючі добавки. Ці добавки заздалегідь, до обпалення, керамічного виробу утворюють у середині нього пори, які фіксуються безпосередньо керамічним черепком.

Уведення пороутворюючих добавок сприяє розвитку порової структури кераміки, що забезпечує або підвищує її теплотехнічні властивості.