Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТБМВ_06_стр_161-192.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
652.29 Кб
Скачать

Розділ 7 технологія керамічних виробів

7.1. Загальні положення

При вивченні технології виготовлення керамічних виробів необхідно мати уявлення не тільки про всі процеси виробництва, але й про сировинні матеріали, які використовуються у цих процесах. Хоча і є надзвичайно велике число різноманітних сировинних матеріалів, використовуваних для виробництва керамічних виробів, традиційна керамічна промисловість в основному використовує різноманітні комбінації глинистих мінералів, що надають пластичність, польових шпатів, що утворюють в'язку рідину при температурі випалу, а також тугоплавких кремнеземистих матеріалів, спроможних утворювати скло. Крім того, широко використовуються мінеральні плавні, алюмосилікати, тальк і пов'язані з ним мінерали, вогнетривкі сировинні матеріали. Більшість цих матеріалів добувають і потім підготовляють для використання. Усе більше число сировинних матеріалів піддають очищенню; багато з них утворюються як повторний продукт з інших вихідних складових. У даному розділі ми роздивимося деякі з найбільш звичайно та широко використовуваних керамічних сировинних матеріалів, які, звичайно, поділяють на три групи: глинисті (пластичні), непластичні та добавки.

Глинисті матеріали (глини) - основна сировина для виробництва кераміки. Вони забезпечують форму виробів та їхні основні властивості.

Непластичні матеріали в залежності від їхньої ролі в технологічному процесі поділяють на ті, що отощають, флюси (плавні) та добавки, що коригують структуру.

Матеріали, що отощують, уводять у масу для зменшення усадки при сушінні й випалі виробів, щоб зберегти форму виробу у процесі його виготовлення, полегшити та прискорити процеси сушіння та випалу виробів.

194

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]