Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТБМВ_06_стр_161-192.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
652.29 Кб
Скачать

6.4. Пухкі матеріали

До пухких мінераловатних теплоізоляційних матеріалів відносять безпосередньо мінеральну вату, мінеральну вату гранульовану й мінераловатні суміші для мастичної ізоляції.

Гранульована мінеральна вата являє собою сипучий теплоізоляційний матеріал, що складається з окремих обкатаних або необкатаних грудок (гранул), одержуваний у результаті механічної переробки сирої мінеральної вати. Гранулювати можна коротку-волокнисту вату з гірських порід, жужільну й скляну вату, отримані дуттьовими й відцентровими способами, за винятком скляної вати, виготовленої витягуванням безперервних волокон.

Доцільність виробництва товарної гранульованої мінеральної вати звичайно зв'язують із її здатністю переміщатися по трубах і гнучких шлангах пневматичним способом, що значно спрощує її транспортування до місця укладання й сам процес укладання, тому що при цьому можна уникнути контакту рук робітників з ватою. Крім цього, із гранульованої вати при змішуванні її з в'язкими речовинами й деякими добавками одержують мінераловатні суміші для мастичної ізоляції. Вату також звичайно гранулюють при виготовленні твердих теплоізоляційних виробів і пухшнуру. Об'ємна маса гранульованої вати виходить меншою в порівнянні з об'ємною масою вихідної вати за рахунок утворення додаткових міжзернових порожнин і видалення в процесі грануляції частини «корольків». За закордонним даними (США), де гранульовану вату випускають у більших об'ємах, при грануляції віддаляється до 80% загального вмісту корольків. Дослідженнями автора на зразках мінеральної вати вітчизняного виробництва встановлено, що при грануляції видаляється близько 60% «корольків» розміром більше 0,25 мм (контрольованих діючими на мінеральну вату державними стандартами). Слід зазначити, що грануляція вати підвищує трохи її пружність і збільшує коефіцієнт повернення до первинного об'єму, але, природно, знижує вихід вати.

Грануляцію вати здійснюють у грануляційних барабанах (тіпальних апаратах), після яких вату можна пропускати через ротаційне сито з отворами 1-3 мм для додаткового видалення «корольків» і обкатування грудочок у гранули. Грануляцію вати здійснюють звичайно на єдиному потоці з виробництвом мінеральної вати. Для цього вата з конвеєра камери осадження волокон передається сітчастим або стрічковим конвеєром у гранулятор, який складається із двох металевих барабанів, обладнаних зубами, що обертаються у протилежні сторони. При проході між барабанами вата розривається на окремі грудочки зубами, у результаті різних швидкостей обертання барабанів або завдяки спеціальній формі зубів.

Мінераловатні суміші для мастичної теплової ізоляції являють собою сипучий матеріал, отриманий змішуванням гранульованої мінеральної вати з добавками, що володіють сполучними властивостями. Використовують такі суміші у вигляді мастичної ізоляції із змішуванням з водою безпосередньо перед застосуванням (100-150% до маси суміші). Звичайно у якості в'яжучих речовини в таких сумішах застосовують мінеральні в'яжучі речовини або високо-пластичні глини. Зразковий склад таких сумішей наведено в табл. 6.1.

Таблиця 6.1.

Склад мінераловатних сумішей для мастичної

теплової ізоляції, %

Компоненти

Склад

1

2

3

4

5

Гранульована вата

70

70

55

70

55

Портландцемент

30

Глиноземистий

цемент

15

Бентонітова глина

15

15

30

30

Азбест IV — V сортів

30

15

Вид в'яжучої речовини вибирають, в основному, залежно від бажаної температури застосування ізоляції. Такі суміші готують шляхом механічного сухого перемішування гранульованої мінеральної вати зі зв'язувальними речовинами й добавками. Перемішування здійснюють звичайно в закритих барабанних змішувачах.

Питання для самоконтролю за розділом 6

1. Види штучних теплоізоляційних виробів.

2. Виготовлення м'яких та напівтвердих плит на основі

синтетичних смол.

3. Виготовлення м'яких та напівтвердих плит на основі

бітумного в'яжучого.

4. Спосіб гарячого пресування в матрицях мінераловатних напівциліндрів.

5. Технологічна схема виготовлення жорстких мінераловатних плит.

6. Тверді вироби з неорганічними в'яжучими.

7. Рулонні й шнурові вироби.

8. Пухкі матеріали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]