Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции для самоконтроля.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

5. Закон України від 14.01.2000 р №1393-XIV "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції"

У Законі визначено критерії неякісної та небезпечної продукції, до яких відносяться: навмисне надання зовнішнього вигляду та (або) окремих властивостей певного виду продукції, але яка не може бути ідентифікована як продукція, за яку вона видається, порушення мови маркірування, відсутність документів, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Неякісна та небезпечна продукція підлягає обов'язковому вилученню з обігу, яке здійснюється власником цієї продукції за його рішення шляхом недопущення можливості її реалізації, споживання чи використання за призначенням, або повернення її суб'єктами підприємницької діяльності, в яких ця продукція перебуває на підставі договорів, що не передбачають передачі прав власності на продукцію. Вилучення може здійснюватися за рішенням спеціально уповноважених органів виконавчої влади. Переробку, утилізацію або знищення такої продукції здійснюють спеціально атестовані підприємства, а оплачують ці роботи власники продукції.

6. Закон України «Про пестициди і агрохімікати».

Цей Закон регулює правові відносини, пов'язані з державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, торгівлею та безпечним для здоров'я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів, визначає права і обов'язки підприємств, установ, організацій та громадян, а також повноваження органів державної виконавчої влади і посадових осіб у цій сфері.

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1995 р. № 1065 «Про порядок вилучення, утилізацію та знищення непридатних для використання сільськогосподарської сировини і харчових продуктів».

Цей Порядок визначає умови вилучення, утилізації та знищення сільськогосподарської сировини і харчових продуктів, під час виробництва, зберігання і транспортування яких використовувалися пестициди і агрохімікати і які непридатні для використання ні за призначенням, ні на кормові цілі, ні для промислової переробки.

Вилученню, утилізації, знищенню підлягають:

– сільськогосподарська продукція, отримана внаслідок проведення польового етапу державних випробувань препаративних форм пестицидів і агрохімікатів з новою діючою речовиною;

– сільськогосподарська сировина і харчові продукти, які за результатами державної санітарно-гігієнічної та ветеринарної експертизи, сертифікаційних випробувань і перевірки Мінсільгосппродом їх відповідності критеріям безпеки згідно з санітарно-гігієнічними нормами, проведених у порядку державного нагляду і державного контролю за додержанням законодавства про пестициди і агрохімікати, визнані непридатними для використання.

Вилучення, утилізація та знищення сільськогосподарської сировини і харчових продуктів проводиться:

– на підставі припису посадової особи, що здійснює державний нагляд та державний контроль за додержанням законодавства про пестициди і агрохімікати;

– на підставі висновку органу державної ветеринарної медицини про непридатність використання забруднених пестицидами і агрохімікатами сільськогосподарської сировини чи харчових продуктів для кормових цілей.

У разі промислової переробки сільськогосподарської продукції або харчових продуктів, забруднених пестицидами і агрохімікатами, для технічних цілей вживаються заходи до запобігання забрудненню приміщень, і навколишнього середовища. Кінцева продукція підлягає обов'язковому лабораторному контролю на вміст залишкових кількостей пестицидів і агрохімікатів.

Вилучення, утилізація та знищення непридатних для використання сільськогосподарської сировини і харчових продуктів проводиться юридичною особою або громадянином, яким належить ця сировина чи продукти, у присутності осіб, уповноважених комісією.

При цьому складається акт, який надсилається посадовій особі, що видала припис стосовно вилучення, утилізації, знищення сільськогосподарської сировини чи харчових продуктів, а його копія – юридичній особі або громадянинові – господарю цієї сировини та харчових продуктів.

Методика вилучення, утилізації та знищення сільськогосподарської сировини і харчових продуктів, непридатних для використання ні за призначенням, ні на кормові цілі, ні для промислової переробки, затверджується МОЗ.