Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
104.74 Кб
Скачать

5.Заходи з техніки безпеки та протипожежної техніки

5.1 Заходи з техніки безпеки при перевезенні і навантажувально-розвантажувальних роботах.

5.1.1 Вимоги техніки безпеки до технічного стану транспортних засобів.

-технічний стан і обладнання транспортних засобів,що знаходяться в експлуатації,повинні відповідати правилам технічної експлуатації рухомого складу автомобільного транспорту,правилам дорожньго руху України,санітарним правилам з гігієни праці водіїв автомобілів.

-кузов вантажного бортового автомобіля і причепа не повинен мати поламаних брусів та дощок;технічний стан бортів повинен виключати можливість випадання вантажу під час руху автомобіля.Борти кузовів повинні вільно відкриватися,мати справні петлі та затори.

-поворотне обладнання причепів повинно мати справні блокувальні пристрої;пристрої,що підтримують зчепну петлю дишля у положенні,яке полегчує зчеплення та розчеплення з тяговим автомобілем.

-зчепний пристрій тягача і причепа повинен бути справним.

-причепи повинні мати справне стоянкове гальмо ,яке забезпечує утримання їх після від'єднання від тягача.

5.1.2 Вимоги безпеки при навантаженні,розвантаженні та перевезенні багажів.

-виконання вантажно-розвантажувальних робіт,а також перевезення вантажів повинно здійснюватися згідно з вимогами Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні,Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних машин.

-водій забов'язаний перевірити відповідність укладання,розміщення та надійність кріплення вантажу на транспортному засобі вимогам безпеки,а в разі виявлення порушень-вимати їх ліквідації (усунення).

-у місцях виконання вантажно-розвантажувальних робіт і в зоні обслуговування вантажопідіймальних механізмів,забороняється знаходитись особам,які не мають права прямого відношення до цих робіт.

-забороняється виконання будь-яких робіт і обслуговування ,та ремонту транспортних засобів на відстані ближче 5 м. від зони дії вантажувально-розвантажувальних машин.

5.1.3 Вимоги до вантажувально-розвантажувальних площадок.

-вантажувально-розвантажувальні площадки та під'їзні шляхи до них повинні мати тверде покриття і утримуватись у справному стані.Місця роботи вантажопідіймальних механізмів,шляхи проходу повинні очищатися від льоду (снігу) і посипатися піском або шлаком.

-ширина поїздів повинна забезпечувати безпеку руху транспортних засобів і підйомно-транспортних механізмів.

-рух автомобілів і вантажно-розвантажувальних площадках і під'їзних шляхах повинен регулюватися загальноприйнятими дорожніми знаками і покажчиками.Рух повинен бути потоковий.

-освітлення площадок повинно бути не менше 20 АК.

5.1.4 Техніка безпеки при роботі на вантажо-підіймальних машинах.

-Загальні положення:

Технічний стан і організація експлуатації вантажа підіймальних машин повинні відповідати првилам їх будови і безпечної експлуатації інструкції заводів виготовлювачів та правилам охорони праці на автомобільному транспорті.

Дозволяється підіймати вантаж,маса якого разом з тарою не перевищує допустиму вантажопідйомність.

При роботі механізмів знаходження працюючих на них (крім машиніста),на вантажі і в зоні можливого його падіння не допускається.Після закінчення в перерві між роботою вантаж,вантажозахоплювальні пристрої і механізми не повинні залишатися у піднятому положенні.Переміщення вантажу над приміщенням і транпортними засобами,де знаходяться люди,не допускається.Робота на несправному механізмі заборонена.

До керування підіймальними механізмами допускаються особи, які пройшли навчання і мають посвідчення на право робот.

-Техніка безпеки при роботі на автонавантажувачах

Забороняється використовувати навантажувачі для перевезення і підіймання людей.В зоні роботи навантажувача не повинні проводитися перевантажувальні роботи.Використовувати робочі пристрої (вилочні захвати,стропи) відповідно до технічної документації.

При роботі навантажувача зі стороною необхідно спочатку підняти вантаж, а потім проводити його транспортування.

Транспортувати вантаж дозволяється тільки тоді, коли рама вантажопідйомника навантажувача відхилена назад до відказу. Максимальний повздовжний ухил шляху не повинен повищувати кут нахилу рами вантажопідйомника.

При роботі на навантажувачах заборонено:

-проведення профілактики обслуговування або ремонт навантажувача при піднятих вантажозахватних пристроях.

-відривати примерзлий або затиснутий вантаж,укладати вантаж безпосередньо на захватний пристрій навантажувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]