Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
атестаційна справа - копия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Інформаційна і санітарно-освітня робота

Важливою ланкою в справі дальшого покращення забезпечення лікарськими засобами населення і лікувально- профілактичних закладів є інформаційна робота.

В своїй роботі стараюсь мати тісний зв'язок з медичним працівником, стараюсь вчасно забезпечити аптечний пункт всіма необхідними лікарськими засобами широкого асортименту.

Інформацію з медичним працівником проводжу в усній, письмовій і наглядній формі.

Регулярно інформую медпрацівника про наявність лікарських засобів по профілям захворюванності, про наявність аналогів на час відсутності даного засобу, про нові поступаючі засоби.

Направляю сигнальний листок "Надійшов новий препарат», вказуючи його фармакологічні властивості, кількість , ціну, додаю інструкцію.

На препарати, які мало користуються попитом у населення заповнюю сигнальний листок " Просимо частіше використовувати в лікувальній практиці " , додаю інструкції, вказую кількість, ціну і період придатності.

На тимчасово відсутні лікарські засоби ведеться журнал обліку.

Про надходження даних лікарських засобів в аптечний пункт інформую хворого по телефону, через відділ зв'язку, через сусідів або родичів.

Однією з важливих ділянок аптечного пункту є саніторно- освітня робота з населенням.

Форми і методи санітарної просвіти в аптечному пункті різні: систематичні консультації під час бесіди з хворим при відпуску лікарських засобів, бесіди на різні теми з населенням щодо вживання медикаментів, про правила зберігання лікарських засобів в домашніх умовах, про правила користування предметів догляду за хворими , про небезпеку самолікування , про небезпеку куріння , та інші. Для інформації використовуються брошури , аптечні упаковки, коробки.

Для відвідувачів в торговому залі розміщена інформація для населення. Оформлені папки «Знову про інфекції», «Профілактика кишкових захворювань», «Алкоголь і жінка», розміщені рекламні плакати, санітарно – просвітня література на різні теми.

В Україні реклама лікарських засобів регламентується законами України «Про лікарські засоби» та «Про рекламу», окремими підзаконними актами та Положеннями МОЗ України.

Реклама в аптечних закладах може бути використана для вирішення цілої низки завдань, а саме:

  • сприяння упізнанню препарату, зміцнення довіри до нього;

  • проведення підтримуючої реклами в період зниження попиту, обумовленого сезонністю препарату;

  • популяризації цілковито нової ідеї або методу лікування захворювань;

  • забезпечення зростання роздрібного товарообігу;

  • спонукання потенційних покупців до відвідання аптеки та інше.

Підвищення ділової кваліфікації

Важливим фактором якості аптечної продукції являється робота по підвищенню кваліфікаційної майстерності аптечних працівників і створення продуктивних умов праці.

Сучасні умови розвитку аптечної служби потребують постійного вдосконалення професійних знань.

Велика увага приділяється підвищенню професійної грамотності аптечних працівників району.

Регулярно, згідно плану в ТОВ «Аптека № 180» для аптечних працівників Чернігівського району проводяться заняття по підвищенню ділової кваліфікації, де читаються лекції на різноманітні медичні теми, вивчаємо нові нормативно – технічні документи, нові лікарські препарати, їх застосування.

Займаюся підвищенням своєї професійної кваліфікації на курсах удосконалення ,відповідно до вимог наказу від 12.12.2006 р. № 818 ,, Про вдосконалення атестації провізорів та фармацевтів’’ , а також самостійно працюю з нормативно – технічною документацією. Знайомлюся з фармацевтичними новинами, використовуючи спеціальну літературу, в тому числі ,,Фармацевтичний журнал’’ та щотижневик «Аптека».