Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
атестаційна справа - копия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Організація зберігання і контроль якості лікарських засобів

Зберігання лікарських засобів і виробів медичного призначення в аптечному пункті здійснюється згідно наказу МОЗ України № 44 від 16. 03. 1993 р. «Про організацію зберігання в аптечних установах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення».

Лікарські засоби розміщені в матеріальних шафах, захищені від дії прямих сонячних променів згідно з діючими групами:

  • у відповідності з фармакологічними групами;

  • в залежності від способу вживання (внутрішє, зовнішнє);

  • у відповідності з фізико – хімічними властивостями і впливу різних факторів зовнішнього середовища;

  • з урахуванням установлених термінів придатності для лікарських засобів.

Лікарські засоби, які потребують зберігання в прохолодному місці, термолабільні зберігаються в холодильнику, в якому є два термометри, кожного дня ведеться журнал реєстрації показників температури.

Лікарські форми для ін’єкцій зберігаються в окремій шафі в прохолодному, захищеному від світла місці.

В місцях зберігання лікарських засобів для вчасної їх реалізації, вони розташовані з урахуванням залишкового терміну придатності. Ведеться журнал обліку термінів придатності лікарських засобів.

В окремій шафі зберігаються засоби для перев’язки і предмети догляду за хворими.

Гумові вироби зберігаються в піддутому та підвішеному стані.

Отруйних, наркотичних і транквілізаторів в апечному пункті немає.

Лікарські рослини, що містять ефірні олії, зберігаються ізольовано, в добре запакованій тарі. А сировина, що містить поживні речовини, для запобігання псування її амбарними шкідниками, зберігається в шафі з флаконом хлороформу, який додається в міру вивітрювання.

В аптечному пункті для вимірювання відносної вологості повітря і температури є гігрометр, розташований на висоті 1,5 метра від підлоги і 3 – ох метрів від дверей.

Перевірку здійснюю 2 рази на добу. Показники записую в спеціальному журналі, ставлю дату і підпис.

При надходженні медикаментів в аптечний пункт, які отримую з ТОВ «Аптека №180», де вони вже пройшли вхідний контоль уповноваженою особою, розпаковуючи, я проводжу візуальний контроль якості лікарських засобів згідно наказу МОЗ України від 30. 10. 2001 р. № 436 «Про затвердження Інструкції про порядок контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі». При цьому звіряю найменування лікарського препарату, дозування, номерів серій, термінів придатності, реєстраційного статусу, виробника, сертифікатів якості, цілісність та естетичність упаковки, кількість стосовно накладної.

Для запобігання проникнення в торгівлю неякісних лікарських засобів аптечний пункт одержує через ТОВ «Аптека № 180» приписи Державної служби з лікарських засобів в Чернігівській області.

В них друкуються переліки ліків (серії та інше), які не дозволяється реалізовувати згідно наказу МОЗ України від 12. 12. 2001 р. №497 «Про затвердження порядку заборони (знищення) та вилучення з обігу лікарських засобів на території України» і вилучаються з обігу згідно цього наказу.

Під час прийому та реалізації лікарських засобів особлива увага приділяється їх якості. В аптечному пункті створений карантинний куточок «Торгівля заборонена до окремого розпорядження», є план термінових дій для зупинення торгівлі неякісними та фальсифікованими лікарськими засобами, вилучення у разі потреби лікарських засобів з продажу та відповідних заходів щодо повернення зазначених лікарських засобів постачальнику.

Я ретельно перевіряю наявність лікарських засобів в аптечному пункті з переліками в приписах і своєчасно повідомляю результати цих перевірок в ТОВ «Аптека № 180».