Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
атестаційна справа - копия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Організація забезпечення лікарськими засобами та обслуговування населення

ТОВ «Аптека №180» забезпечує аптечний пункт необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Аптечний пункт отримує лікарські засоби по вимогах в ТОВ «Аптека №180» в міру необхідності та потреб населення: 2 – 3 рази на місяць.

В аптечному пункті відсутні необгрунтовані відмови.

У разі тимчасової відсутності лікарських препаратів ведеться журнал дефектури. Також ведеться журнал обліку лікарських засобів, що мають обмежений термін придатності. Це дає можливість працювати тільки з придатними для вживання препаратами.

Як фармацевт, я керуюсь у своїй діяльності:

  • правилами внутрішнього трудового розпорядку;

  • посадовою інструкцією;

  • інструкціями з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки;

  • нормативними актами, які регламентують правила виписування рецептів і відпуску лікарських засобів;

  • правилами зберігання в аптечних умовах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення;

  • санітарно – протиепідемічним режимом в аптеках;

  • правилами роздрібної реалізації лікарських засобів;

  • термінами придатності лікарських засобів та виробів медичного призначення;

  • приписами Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

Згідно з основним завданням аптечний пункт здійснює відпуск готових лікарських засобів (за винятком наркотичних, снодійних, транквилізаторів, які мають одурманюючу дію згідно наказу МОЗ України від 18. 12. 1997р. №356 «Про затвердження порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров’я України»).

При відпуску лікарських засобів без рецепта керуюсь наказом МОЗ України від 06. 12. 2010 р. №1081 «Про затвердження Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів».

Під час прийому рецептів і відпуску ліків населенню керуюсь наказом МОЗ України від 19. 07. 2005 р. №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів. Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог замовлень» із змінами та доповненнями, затвердженими наказами МОЗ України від 04.07.2006 р. № 440, від 17.09.2008 р. №525, від 21.03.2011 р. №150, від 11.11.2011 р. №777.

До аптечного пункту надходять рецепти, виписані лікарями на рецептурних бланках Ф – 1 за повну вартість. Дозволяється виписувати не більше 3 – ох найменувань лікарських засобів.

Рецепти повинні виписуватися латинською мовою чітко, розбірливо чорнилом, кульковою ручкою або комп’ютерним набором із зазначенням № рецепту, № амбулаторної карти, шифра захворювання, прізвища хворого та ініціалів, його вік, домашня адреса, прізвища лікаря та ініціалів. Спосіб вживання пишеться державною мовою із зазначенням дози, частоти, часу та умов прийому.

Рецепти повинні мати кутовий штамп закладу охорони здоров’я, бути завірені підписом і особистою печаткою лікаря.

Виправлення в Рецепті не дозволяється.

При відпуску лікарського засобу виписую розрахункову квитанцію хворому або його родичу. Роз’яснюю правила прийому ліків та умови зберігання в домашніх умовах.

Робоче місце забезпечене всім необхідним для бездоганного і швидкого обслуговування відвідувачів. Це необхідна довідкова література, інформаційні матеріали, методичні рекомендації, пам’ятки, номери телефонів аптек.

Для обрахунків користуюсь калькулятором, це прискорює обслуговування наших відвідувачів.

Для відображення руху товаро – матеріальних цінностей в аптечному пункті веду необхідні документи по установлених формах:

  • книга обліку розрахункових операцій, де відображено виторг за кожний день;

  • розрахункові квитанції.

Торговий виторг здаю на поштове відділення або відвожу в ТОВ «Аптека № 180».

На основі даних касової книги та іншої документації щомісяця складаю звіт про господарсько – фінансову діяльність аптечного пункту і здаю в бухгалтерію ТОВ «Аптека № 180».

В аптечному пункті є спеціально відведене місце, де зберігаються ліки для надання

першої невідкладної долікарняної медичної допомоги відвідувачам аптечного пункту.