Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

29.Міжнародні розрахунки у формі інкасо: суть, переваги та недоліки використання.

При виконанні договорів міжнародної торгівлі з розрахунками за допомогою міжнародних кредитних переказів завжди існує ризик неплатежу з боку покупця або ризик непостачання товарів з боку продавця (за попередньої оплати товарів). Для запобігання такому ризику в міжнародній практиці досить широко використовується така форма розрахунків, як інкасо.

Інкасовою операцією називають форму розрахунків за зовнішньоторговельною угодою, яка полягає в тому, що експортер доручає своєму банку одержати від імпортера певну суму валюти при передаванні останньому відповідних товарних документів. Розрахунки при інкасо здійснюються згідно з “Уніфікованими правилами з інкасо” прийнятими Міжнародною торговою палатою.

Інкасо - це банківська розрахункова операція, засобом якої банк за дорученням свого клієнта одержує на основі розрахункових документів належні йому кошти від платника за відвантаженні на його адресу товари або за надані йому послуги і зараховує ці кошти на його рахунок в банку.

В здійсненні інкасової операції при міжнародних розрахунках приймають участь: імпортер (платник); експортер (довіритель); банк ремітент, якому експортер доручає операцію з інкасування; інкасуючий чи представницький банк, який отримує кошти. Розрізняють декілька видів інкасо. Основні з них:

1) Просте (чисте) інкасо – це інкасо простих і переказних векселів, чеків, інших платіжних документів. Іншими словами – це стягування платежу за фінансовими документами, які не супроводжуються комерційними документами.

2) Документарне (комерційне) інкасо – це доручення експортера банку отримати від імпортера платіж супроти товарних документів з наступним перерахуванням сум платежу експортеру. Тобто, це інкасо фінансових документів, які супроводжуються комерційними документами або тільки комерційних документів (вантажних і страхових документів, рахунків, різноманітних сертифікатів).

Таким чином, інкасова форма розрахунків пов’язана з кредитними відносинами. Інкасо виступає основною формою розрахунків за контрактами на умовах комерційного кредиту.

Переваги та недоліки інкасової форми розрахунків. Переваги для експортера:

- більша надійність, ніж при розрахунках за допомогою переказу, оскільки до здійснення платежу чи акцепту товаросупровідні документи не видаються покупцеві;

- можливість безпечної доставки товаророзпорядних документів імпортеру;

- можливість доручити банку здійснення протесту тратт у разі відмови імпортера від акцепту або платежу;

- можливість дострокового, до остаточної оплати товарів покупцем, поповнення оборотних коштів шляхом обліку в банку акцептованих покупцем тратт.

Переваги для імпортера:

- здіснення оплати товарів тільки проти документів, які засвідчують фактичне виконання експортером своїх зобов'язань із відвантаження товарів;

- немає необхідності заздалегідь відволікати кошти з свого обороту

- отримання документального підтвердження відповідності відвантажених товарів умовам зовнішньоекономічного договору до здійснення оплати;

- менш значні витрати, ніж при акредитивній формі розрахунків.

Недоліки для експортера

- додаткові часові затрати на пересилання передбачених умовами акредитива документів;

- ризик, пов'язаний із можливою відмовою імпортера від платежу у випадку погіршення кон’юнктури або фінансового стану платника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]