Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проэктн анализ Наташаv.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
534.53 Кб
Скачать

8.Поняття цінності та вартості проекту. Вигоди і витрати в проектному аналізі

Одним з основних завдань проектного аналізу є встановлення цінності проекту, яка визначається як різниця між позитивними (вигодами В) та негативними результатами (затратами 3):

Цінність проекту = Вигоди - Затрати.

Тобто потрібно оцінити всі результати проекту І встановити, чи перевищують вигоди від нього затрати на його здійснення. Аналіз вигід і затрат є базою прийняття проектних рішень, оскільки дозволяє відповісти на такі запитання:

• яким є бажаний результат проекту?

• хто несе витрати за проектом?

• хто скористається позитивними результатами проекту? • коли та яким чином виявляться позитивні результати проекту?

• як потрібно порівнювати і підсумовувати вигоди і затрати

різного типу, щоб визначити остаточну цінність проекту?

• яким чином співвідносяться позитивні результати даного

проекту з результатами інших альтернативних проектів?

Якщо метою проектного аналізу є встановлення розміру перевищення додаткових вигід від реалізації проекту над додатковими затратами, необхідними для його здійснення, то належить визначити методику розрахунку додаткових вигід і додаткових затрат. Модель оцінки додаткових вигід базується на розрахунку приросту вигід, отриманих завдяки здійсненню проекту, помноженому на ціну вигід:

Додаткові вигоди проекту = ДВ * Рв,

де АВ — додаткові вигоди, отримані завдяки здійсненню проекту; Рв — ціна вигод.

Модель оцінки додаткових затрат ґрунтується на визначенні кількості потрібних додаткових ресурсів, помножених на їх ціну:

Додаткові затрати проекту = AQP • Рр ,

де AQp — кількість додаткових ресурсів, необхідних для реалізації проекту; Рр — ціна ресурсів.

Визначення затрат і вигід слід провадити у розрізі кожного року проекту. Для відображення вигід і затрат у грошовому вимірі необхідно:

1. Встановлення якісного складу вигід і затрат, які виникають у результаті матеріальних впливів проекту.

2. Вимірювання у грошових одиницях зазначених вигід і затрат.

3. Визначення реальних і майбутніх грошових показників, які

характеризують вигоди і затрати проекту. Порівняння потоків вигід і затрат на основі критеріїв, прийнятих для даного проекту.

9.Альтарнативна вартість та альтернативні рішення

АВ – втрачена вигода від використання обмежених ресурсів для досягнення однієї мети замість іншого, найкращого з тих, що лишилися, варіанта їх застосування. Тобто, це вигода, від якої довелося відмовитися при обмеженості ресурсів, ціна втраченої вигіднішої альтернативи.

Для деяких товарів визначити АВ дуже складно, оскільки практично не існує активного конкурентного ринку цих товарів. До таких товарів насамперед належить земля, вартість якої зазвичай неадекватно оцінюється ринковою ціною. У багатьох країнах на вартість землі впливають фактори нееконом характеру: безпека, традиції, сімейні зв’язки тощо.

Прийоми визначення АВ землі:

орендна плата, в умовах існування розвинутого ринку оренди землі

пряма оцінка продуктивності землі за допомогою оцінки продуктивності с/г культур, які зараз на ній вирощуються, і визначення внеску землі у вартість загальної продукції

“залишковий” метод визначення внеску віддачі землі на підставі додаткової вартості, яку можна отримати від її використання. Отже, у ПА необхідно враховувати не фактичну вартість товару, який ми розглядаємо, а вартість товару чи послуги, від котрої ми відмовляємося. Оскільки АВ виражається за допомогою якого-небудь мірила, вона іноді має назви “тіньова ціна”, “ціна втраченого шансу”, “ціна економ ефективності”.

Поняття альтернативної вартості (opportunity сost) є основоположним для проведення аналізу витрат і вигід. Більше того, визначальною рисою різних економічних систем є те, яким чином враховується альтернативна вартість при прийнятті рішень. Ефективнішою є система, що забезпечує найповніше врахування альтернативної вартості. Оскільки для задоволення всіх потреб завжди бракує ресурсів, постає завдання оптимального використання доступних ресурсів. Потенційно будь-які ресурси можна використати кількома способами. Так, земельну ділянку в місті можна використати для спорудження на ній житла, адміністративних будинків, промислових підприємств або закладення парку. Резерви іноземної валюти країни можна використати для імпортування споживчих товарів, придбання промислової сировини або для інвестування в капітальне будівництво. Використання ресурсів на одні цілі неминуче виключає можливість іншого їх використання. Альтернативна вартість використовуваного певним чином ресурсу визначається цінністю, яку він міг би мати при використанні найкращим з можливих альтернативних способів. Концепція альтернативної вартості є простим, але потужним знаряддям, що відіграє центральну роль в аналізі витрат і вигід. Зупинимось на розгляді альтернативної вартості докладніше. Розглядаючи питання про витрати виробника, до уваги беруть сировину, сировину, матеріали, витрати робочого часу, необхідні інструменти й механізми тощо. Потім проводиться оцінка цих ресурсів у грошовому виразі. Вважається, що витрати на виробництво певного товару дорівнюють сумі проведених грошових оцінок.