Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KKI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Розподіл abc

Залежно від витрат матеріальні запаси підрозділяються на три класи: А, В і С. На мал. 3.3.1 даний характерний розподіл матеріальних запасів на окремі класи по їх питомій вазі в загальних витратах на матеріали. Отримана крива розподілу названа по імені Лоренца, який в 1905 р. за допомогою таких кривих графічно інтерпретував відмінності в розподілі прибутків.

Мал. 3.3.1. Розподіл АВС

 

ABC -анализ показує значення кожної групи матеріалів і допомагає звернути увагу на основні.

Матеріали класу А - це нечисленні, але найважливіші матеріали, на які доводиться велика частина грошових коштів (близько 75%), вкладених в запаси.

Матеріали класу У відносяться до другорядних і вимагають меншої уваги, чим матеріали класу А. З придбанням матеріалів класу В пов'язано приблизно 20% грошових коштів.

Матеріали класу Із складають значну частину в номенклатурі використовуваних матеріалів, але недороги, на них доводиться найменша частина вкладень в запаси - 5%.

Техніка авс-аналізу

Для проведення ABC -анализа потрібне:

1. встановити вартість кожного найменування матеріалу (для покупних деталей приймаються ціни постачальника);

2. розташувати матеріали у міру убування витрат;

3. підсумовувати дані про кількість і витрати на матеріали і нанести їх на схему;

4. розбити матеріали на групи залежно від їх питомої ваги в загальних витратах. Оскільки 75% витрат доводиться на 10-15% усіх матеріалів, то найбільш ретельний контроль здійснюється відносно саме цієї групи.

Контроль і регулювання запасів здійснюються по-різному залежно від класу матеріалу. Нижче наводиться перелік операцій, які проводяться з матеріальними запасами.

Матеріали класу А. Ретельно визначаються розміри і моменти видачі замовлень. Величина витрат на видачу і оформлення замовлень, зберігання матеріалів переглядаються кожного разу при розміщенні чергового замовлення. Встановлюється строгий контроль і регулювання запасів, а також контроль за розрахунком періоду випередження.

Матеріали класу В. Визначаються економічні розміри і момент видачі повторного замовлення. Здійснюється звичайний контроль і збір інформації про запаси, що дозволяє своєчасно виявити основні зміни у використанні матеріальних запасів.

Матеріали класу С. Ніяких розрахунків не робиться. Розмір повторного замовлення встановлюється так, щоб постачання здійснювати впродовж 1-2 років. Поповнення запасів реєструється, але поточний облік рівня запасів не ведеться. Перевірка готівкових запасів проводиться періодично один раз в рік. Хід виконання постачальником зобов'язань по постачанню матеріалів класу А і В контролюється шляхом створення безперервної або періодичної системи обліку запасів.

Приклад 3.3.1. Підприємство використовує близько 200 найменувань різних матеріалів. У таблиці. 3.3.1 приведені дані, що характеризують прямі витрати по закупівлі для семи найменувань матеріалів.

Таблиця 3.3.1

Витрати при закупівлі

Маті-ріал

Питома вага в загальній кількості найменувань, %

Річна потреба, ед.

Ціна, ден. ед.

Витрати по закупівлях, тис. ден. ед.

Витрати по закупівлях наростаючим підсумком, тис. ден. ед.

Питома вага в загальних витратах,%

Клас маті-ріала

1

14,20

650000

1100

715000

715000

66,42

А

2

28,57

35000

6000

210000

925000

85,92

В

3

42,86

40000

1650

66000

991000

92,05

В

4

57,14

95000

300

28500

1019500

94,70

С

5

71,42

30000

900

27000

1046500

97,20

С

6

85,71

82000

250

20500

1067500

99,16

С

7

100,0

8000

1200

9600

1076600

100,0

С

 

Інформація, що міститься в таблиці. 3.3.1, отримана таким чином.

1. Розрахований річний оборот по кожному найменуванню матеріалу. Він визначений шляхом множення закупівельних цін на кількість одиниць матеріалу, споживаних впродовж року.

2. Усі позиції матеріалу розподілені у міру убування річного обороту.

3. Усім позиціям присвоєні порядкові номери, не залежні від номенклатурних.

4. Річні обороти прораховані наростаючим підсумком, тому, наприклад, матеріалу з порядковим номером 5 відповідає сумарний річний оборот по перших п'яти позиціях.

5. Розрахована процентна доля річного обороту наростаючим підсумком і процентне відношення порядкового номера до загальної кількості найменувань матеріалів.

З таблиці. 3.3.1 видно, що велика частина витрат пов'язана із закупівлею трьох найменувань матеріалів. Результати ABC представлені в таблиці. 3.3.2. Графічно вони інтерпретуються кривій Лоренца (мал. 3.3.2). З графіку видно, що приблизно 66% витрат доводиться на 14% від загальної кількості матеріалів і тільки 8% - на матеріали, складові 57% в загальній кількості.

Мал. 3.3.2. Крива Лоренца

 

Середньооблікова чисельність штатних працівників розраховується на основі щоденних даних про облікову чисельність цих працівників, яка повинна співпадати з даними табельного обліку використання робочого часу за кожний день, на основі яких визначається кількість осіб, що з'явилися та не з'явилися на роботу. До середньооблікової штатної чисельності не включаються працівники, які знаходяться у відпустках по вагітності, родах, догляду за дітьми до досягнення встановленого законом віку. Рух працівників облікового складу виражається формулою балансового зв'язку

Чппрзвк,           (8.1)

де Чп, Чк - відповідно чисельність працівників на початок і на кінець періоду; Чпр зв - чисельність прийнятих і звільнених працівників за певний період відповідно. Структура кадрів визначається частково кожної категорії працівників (керівників, спеціалістів, службовців і робітників) у загальній чисельності персоналу. Якість підготовки керівників і фахівців характеризується рівнем освіти (вища, середня спеціальна). Стабільність кадрів розраховується як відношення кількості працівників, що були на обліку протягом усього звітного року до середньооблікової чисельності працівників за той же рік. Вона виражається коефіцієнтом стабільності стаб):

Чст          Кстаб = ---------           (8.2.) Чоб

де Чст - чисельність працівників, що працювали протягом усього звітного року (стабільно);  Чоб - середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік. Зміни чисельності працівників характеризуються показниками її обороту. Інтенсивність обороту кадрів виражається рядом показників. 1. Коефіцієнт загального обороту (Коб) розраховується як відношення кількості прийнятих і звільнених працівників за звітний період до середньооблікової чисельності штатних працівників:

Чпр + Чзв                      Коб = --------------- х 100           (8.3.) Чоб

2. Коефіцієнт прийому кадрів (Кп) визначається як відношення кількості осіб, прийнятих на роботу за певний період пр), до середньооблікової чисельності штатних працівників за той самий період

Чпр                      Кп = ------- х 100           (8.4.) Чоб

3. Коефіцієнт звільнення, тобто вибуття зв), працівників розраховується як відношення кількості звільнених працівників за звітний період до середньооблікової чисельності штатних працівників

Чзв            Кзв = -------           (8.5.) Чоб

Велике значення для оцінки обороту кадрів має визначення коефіцієнтів плинності та відновлення. Коефіцієнт плинності кадрів (Кпл) розраховується як відношення кількості звільнених працівників за звітний період за прогули та інші порушення трудової дисципліни, невідповідність зайнятій посаді, а також за власним бажанням (крім поважних причин) до середньооблікової чисельності штатних працівників:

Чзв.пор            Кпл =----------           (8.6.) Чоб

Де Чзв.пор - чисельність звільнених за порушення трудової дисципліни та за власним бажанням. Коефіцієнт відновлення кадрів характеризується співвідношенням кількості прийнятих працівників до кількості звільнених з різних причин за певний період:

Чпр              Квід = -------            (8.7.) Чзв

Крім перерахованих показників, кількісна характеристика персоналу підприємства виражається фондом робочого часу (Фрч), що обчислюється в людино-днях або людино-годинах за формулою

Фрч = Чоб х РЧ                   (8.8.)

де РЧ- робочий час у днях або годинах одного працівника за відповідний період. Кількісні характеристики кадрів в економіці праці доповнюються показниками ефективності використання трудових ресурсів, основним серед яких є продуктивність праці. У загальному розумінні продуктивність праці - це показник ефективності (результативності) праці, який розраховується як частка від ділення обсягу продукції (робіт, послуг) на ту кількість праці, що витрачена на його виробництво. Рівень продуктивності праці розраховується двома способами: прямим і зворотним. При прямому способі продуктивність праці в туризмі визначається кількістю сформованого (реалізованого) турпродукту (турпослуг) в розрахунку на одного працівника підприємства в одиницю часу. Оскільки обсяг роботи виражається в натуральних і вартісних показниках, то продуктивність праці обчислюється в таких же показниках відповідно за формулами

Nтп                      ППн = --------                       (8.9.) Чоб  Vтп                       ППварр = -------                           (8.10.) Чоб

де ППн ; ППварр - продуктивність праці відповідно в натуральному і вартісному вираженні;  Nmп - кількість створеного (реалізованого) тур продукту (послуг);  Vmn - обсяг виручки від реалізації турпродукту (послуг). Зворотний спосіб визначення ефективності праці полягає в розрахунках трудоємності одиниці турпродукту (послуг). Трудоємність характеризується кількістю робочого часу, витраченого на одиницю турпродукту (послуги), і розраховується за формулою

Фрч                   Тнсм = ----------                  (8.11.) Nмп

де Тнсм - трудоємність натуральної одиниці турпродукту (послуги); Фрч - фонд робочого часу, витрачений на створення та реалізацію усієї кількості турпродукту (послуг) за певний період. Фонд робочого часу визначається за формулою 8.8. Вартісні показники трудоємності обчислюються як співвідношення витраченого часу до вартості сформованого (реалізованого) турпродукту (послуг) за той же час:

Фрч               Тварєм = --------                 (8.12.) Vмп

де Тварєм - трудоємність турпродукту (послуги), виражена у вартісних показниках;  Vmn - обсяг реалізованого турпродукту (послуг) у грошовому вираженні. Комплексний показник (коефіцієнт) динаміки ефективності використання робочої сили  комеф )обчислюється за формулою

Іварпр , Інпр - відповідно індекс зміни продуктивності праці у вартісному і натуральному вираженні. Головні резерви підвищення продуктивності праці пов'язані зі скороченням трудоємності турпродукту та окремих послуг. Велике значення в підвищенні продуктивності праці має мотивація працівників до трудової діяльності.

Коефіцієнти обороту з приймання (КПп) – це відношення заново прийнятих працівників до середньоспискової чисельності працівників основної діяльності:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]