Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл__ння файловою структурою за допомогою пр...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

Видалення і відновлення об'єктів

Для видалення файлів і папок призначені клавіша <Delete>, кнопка панелі інструментів Удалить, команди Удалить з пункту меню Файл чи з контекстного меню. Перед цим необхідно виділити непотрібну папку чи файл. Після додаткового підтвердження виділені елементи переміщуються в папку Корзина, з якої згодом їх можна повернути в початкове місцезнаходження.

Можна також знищити файли, не переміщуючи їх у папку Корзина, а натиснувши комбінацію клавіш <Shift+Delete>. Крім того, слід пам'ятати, що файли й каталоги, що видаляються з гнучких дисків, у папку Корзина не переміщуються.

Для відновлення файлів і каталогів необхідно подвійним клацанням по ярлику на Робочому столі відкрити папку Корзина, вікно якої має такий самий вигляд, як і вікно Проводника без лівої панелі. У вікні наводяться видалені об'єкти. У режимі перегляду Таблица заголовки таблиці відрізняються від заголовків таблиці Проводника:

Имя

Исходное размещение

Дата удаления

Размер

Тип

Изменен

Щоб поновити один чи кілька файлів, необхідно спочатку виді лити їх, а потім виконати команду Восстановить з пункту меню Файл. Виділені файли та каталоги можна видалити з папки Корзина, після чого відновити їх буде неможливо. Якщо виділених елементів немає, можна очистити всю корзину.

Папка Мой компьютер

У графічній оболонці Windows для роботи з файлами і каталогами крім програми Проводник, що фактично є двопанельним вікном для роботи з файлами і каталогами, можна використовувати й одно-панельні вікна папки Мой компьютер. Для запуску програми необхідно вибрати його з Головного меню, двічі клацнути по піктограмі Мой компьютер, що зазвичай розміщується у верхньому лівому куті Робочого столу, або, клацнувши правою кнопкою миші, відкрити контекстне меню і виконати команду Открыть.

Папка Мой компьютер зазвичай містить папки всіх дисководів і логічних дисків комп'ютера, а також папки Общие документы та Документы користувача, що відкрив сеанс. Двічі клацнувши по ярлику відповідного елемента, можна побачити його вміст (диска, папки чи пристрою). Відкриваючи нові папки, можна рухатися вздовж ієрархії папок.

Фактично кожне вікно, що відкривається, є окремою правою панеллю програми Проводник. Воно має такі самі меню, панель інструментів і властивості. Якщо відкрито багато вікон каталогів різного рівня, переключатися між ними можна стандартним методом за допомогою комбінації клавіш <Alt+Tab> чи <Alt+Esc>.

У діалоговому вікні Свойства папки (пункт меню Сервис) однопанельного вікна Мой компьютер є параметр Обзор папок:

Открывать папки в одном и том же окне

Открывать каждую папку в отдельном окне

За допомогою цього параметра можна змінювати режими перегляду папок і каталогів. Щоб повернутись на один рівень вгору, у цій програмі слід натиснути клавішу <Backspace>.

Перейти в режим перегляду підкаталогів в одній папці можна в будь-який момент. Для цього при подвійному клацанні по піктограмі папки треба утримувати натиснутою клавішу <Ctrl>. Цей прийом спрацьовує і при клацанні по кнопці Переход на один уровень вверх.

Якщо при подвійному клацанні по піктограмі деякого об'єкта утримувати натиснутою клавішу <Shift>, можна одразу перейти з програми Мой компьютер у програму Проводник. Якщо ж тримати натиснутою клавішу <Shift> при закритті вікон папок, закриється не тільки певне вікно, а й усі вікна папок вищого рівня.