Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл__ння файловою структурою за допомогою пр...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

Управління файлами та каталогами Створення нових папок

Для створення нової папки (або каталогу) можна використовувати меню програми або контекстне меню. Спочатку слід виділити каталог, де необхідно створити підкаталог, а потім виконати команду Создать пункту меню Файл або клацнути правою кнопкою миші в будь-якому місці правої панелі, окрім назви або позначки файлу чи папки. У підменю, що відкриється, слід вибрати команду Папка, після чого у виділеному каталозі з'являється позначка папки з назвою Новая папка, яку необхідно одразу замінити на потрібну. Перейменувати папку можна й після її виділення за допомогою команди Переименовать (з пункту меню Файл або контекстного меню) або натискання клавіші <F2>.

Виділення об'єктів

Для виділення одного елемента необхідно клацнути на ньому мишею або в разі його виділення пунктирним прямокутником натиснути клавішу <Пробел>.

Для виділення кількох елементів застосовують спеціальні прийоми. Щоб виділити кілька файлів чи каталогів, розташованих у списку поспіль, слід виділити спочатку перший елемент, потім при натиснутій клавіші <Shift> розширити виділення клавішами управління курсором, зокрема <Ноmе> та <End>, або (також при натиснутій клавіші <Shift>) клацнути по останньому елементу мишею. Якщо потрібні елементи розташовані у списку не поспіль, виділити їх можна тільки за допомогою миші, позначаючи другий і наступні файли при натиснутій клавіші <Ctrl>. Для складнішої операції — виділення кількох блоків поспіль розташованих файлів — другий і наступні блоки слід виділити при натиснутій клавіші <Ctrl> (<Сtrl+перший_файл>, <Сtrl+Shift+останній_файл>).

Групу файлів можна також виділити, розтягуючи при натиснутій лівій кнопці миші прямокутник довкола потрібних позначок файлів та каталогів. Для виділення додаткових груп другу й наступні групи слід виділити при натиснутій клавіші <Ctrl>.

Щоб скасувати виділення одного з позначених файлів, слід клацнути кнопкою миші по назві цього файлу при натиснутій клавіші <Ctrl>. Якщо клавішу <Ctrl> не натиснуто, клацанням по будь-якому файлу скасовується виділення всіх раніше позначених файлів; при цьому виділиться елемент, по якому клацнуто.

У пункті меню Правка міститься ще команда для виділення всіх елементів (команда Выделить все чи комбінація клавіш <Ctrl+A>), а також команда Обратить выделение, за якою скасовується виділення з уже виділених файлів і каталогів, а всі інші файли виділяються.

Копіювання і переміщення

Виділені файли або каталоги можна перемістити чи скопіювати до іншого каталогу або диску як за допомогою Буфера обмена, так і за допомогою миші.

Папка чи файл, виділені на правій панелі Проводника, або папка на правій панелі лівою кнопкою миші перетягуються в папку призначення, яка може розміщуватись як на лівій, так і на правій панелі. При цьому діють відповідні правила. Якщо курсор із захопленим об'єктом розміщується над папками того ж диску, виділений файл чи папка переміщуватимуться. Як тільки курсор миші потрапляє в зону об'єктів іншого диска, поруч з курсором миші й блідим зображенням виділеної папки з'являється квадратик зі знаком (наприклад, ), що свідчить про наступне копіювання об'єкта.

Папка, в яку Проводник планує перемістити позначені елементи, виділяється кольором. При цьому слід ураховувати, що елемент, який переміщується, потрапляє всередину папки призначення. Якщо, наприклад, потрібно скопіювати деякий каталог у кореневий каталог диска D:, то перетягувати його потрібно на папку цього диска - . Якщо ж цей каталог перемістити в якусь іншу папку в кореневому каталозі цього ж диска, каталог увійде до вмісту цієї папки.

Якщо необхідно скопіювати файли чи каталоги в інший каталог того ж диска, потрібно при перетягуванні виділених елементів натиснути клавішу <Ctrl> (при цьому з'явиться значок ), а в пункті призначення спочатку треба відпустити ліву кнопку миші, а потім клавішу <Ctrl>. Аналогічно виконується операція переміщення на інший диск, тільки при цьому повинна бути натиснута клавіша <Shift>.

У програмі Проводник передбачена можливість у процесі перетягування виділених об'єктів відмовитися від операцій переміщення чи копіювання. Для цього необхідно, не відпускаючи лівої кнопки миші, натиснути на її праву кнопку чи на клавішу <Esc>. Крім того, можна скористатися командою Отменить пункту меню Правка чи комбінацією клавіш <Ctrl+Z>, а також однойменною кнопкою на панелі інструментів.

Для переміщення і копіювання за допомогою Буфера обмена використовують команди пункту меню Правка, кнопки панелі інструментів або відповідні комбінації клавіш. Порядок дій такий. Спочатку у вихідному каталозі виділяються об'єкти (файли чи папки), потім при переміщенні вибирається команда Вырезать (кнопка на панелі інструментів чи комбінація клавіш <Ctrl+X>), а при копіюванні — команда Копировать (кнопка або комбінація клавіш <Ctrl+C>). Далі на лівій панелі Проводника виділяється каталог, в який треба перемістити об'єкти, і виконується команда Вставить (кнопка чи комбінація клавіш <Ctrl+V>).

На панелі інструментів розміщені також кнопки Переместить в і Копировать в. Клацанням по цих кнопках відкривається діалогове вікно Перемещение элементов або Копирование элементов, в якому можна вибрати пункт призначення об'єктів, які треба перемістити чи скопіювати.