Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КурСОВА!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
267.78 Кб
Скачать

3.Організація праці в галузі рослинництва.

Організація праці— це спосіб поєднання безпосередніх виробників із засобами виробництва з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соціально-економічних результатів. Організація праці є об'єктивною необхідністю і невід'ємною складовою трудової діяльності людини. Вона має сприяти вдосконаленню всіх процесів праці, виробничих структур для досягнення найвищої ефективності суспільного виробництва.

В умовах ринкової економіки на всіх рівнях управління можна виділити економічні та соціально-психологічні завдання щодо поліпшення організації праці.

Економічні завдання передбачають досягнення максимальної економії живої та уречевленої праці, підвищення продуктивності, зниження витрат у процесі виробництва продукції і надання послуг належної якості.

Соціально-психологічні завдання передбачають створення таких умов праці, які б забезпечували високий рівень працездатності зайнятих у виробництві. Крім того, працівники мають одержувати задоволення від роботи, яку виконують.

3.1. Форми організації трудових колективів.

Організація праці - це система заходів, що забезпечує раціональне використання робочих кадрів, яка включає відповідне розміщення людей у процесі виробництва, поділ на ланки, методи виконання робіт, нормування й стимулювання праці, організацію робочих місць, їх обслуговування й необхідні умови праці.

Одним з основних принципів організації праці є поділ процесу на операції й спеціалізація виконавців на їхньому виконанні. Кожного робітника використовують на операціях його кваліфікації, що відповідають, - раціонально затрачати час і сили висококваліфікованого робітника там, де з роботою не зможуть упоратися робітники нижчої кваліфікації.

Не менш важливий принцип - потоковість виробництва. Відповідно до цього принципу праця між робітниками, що виконують певний процес, розділяється так, щоб забезпечувалися безперервність і циклічність операцій на відведеній ділянці роботи.

Вирішальна умова ефективності праці робітників - раціональність методів його здійснення. Цим обумовлюється необхідність організувати працю на науковій основі. Технічні документи, що містять рекомендації з наукової організації праці, називають картами трудових процесів

Основні процеси виконуються ланками. Обов'язки в ланці розподіляються таким чином, щоб забезпечилися рівномірне завантаження робітників і ритмічне виконання всіх операцій. Кількісний і кваліфікаційний склад ланки залежить від характеру й обсягу робіт.

З метою поліпшення керівництва виробництвом ланки поєднують у спеціалізовані або комплексні бригади.

Комплексні бригади складаються з ланок різних професій. У комплексній бригаді по числу робочих провідних професій призначають і кількість робітників інших професій, виходячи з того, що вони повинні забезпечити можливість робочим провідних професій досягти максимальної продуктивності праці, а також, щоб уся бригада була повністю й рівномірно завантажена роботою.

Найбільше ефективно організується працю в комплексних бригадах або комплексних бригадах кінцевої продукції, переведених на господарський розрахунок. Кращих результатів такі бригади домагаються, коли вони виконують роботи на умовах бригадного підряду. Суть його полягає в тому, що комплексна бригада, що діє на принципах господарського розрахунку, ухвалює на себе зобов'язання, тобто бере підряд по виконанню певного комплексу робіт обумовленою кошторисною вартістю, і залежно від досягнутого зниження собівартості цих робіт одержує на додаток до нормативної заробітної плати матеріальна винагорода

У комплексних підрядних бригадах ланки в основному спеціалізуються на виконанні певного виду робіт. Разом з тим у таких бригадах широко освоюють суміжні професії, що дозволяє завантажити працюючих і забезпечити своєчасне виконання всіх робіт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]