Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать
    1. Засоби фізичної реабілітації при психоемоційних порушеннях у породіль

На сьогодні в арсеналі сучасної фізичної реабілітації існує велика кількість засобів, за допомогою яких можна не тільки впливати на психоемоційний стан породіль, а й допомогти матерям насолоджуватися своїм новим статусом та отримувати задоволення від спілкування з дитиною.

Серед них: фізіотерапія, ароматерапія, фітотерапія, психотерапія, медикаментозна корекція, лікувальна фізична культура, а також засоби оздоровчого фітнесу.

Ароматерапія відноситься до практики, в якій ви використовуєте ефірні масла для отримання терапевтичного ефекту. Ароматерапія часто використовується, щоб допомогти полегшити деякі симптоми, або допомогти з відпочинком. Є навіть ефірні масла, які спеціально розроблені, щоб допомогти з депресією і тривогою, і це, як правило, також доцільно для післяпологової депресії. Ці ефірні масла включають жасмину, сандалового дерева, лаванди, іланг-ілангу, бергамоту і троянди. Існує деяка думка, що деякі з цих масел, можливо, навіть м'язи розслаблюючим і заспокійливим властивостями, які можуть, у свою чергу, допомагає відобразити деякі занепокоєння матері з післяпологовий депресією.

Сотні років назад древні лікарі стверджували, що краще лікування - дієта, праця, сміх, музика - і широко застосовували музичне лікування.

У минулому столітті письменниця Жорж Санд писала своїм друзям композиторам, що музика лікує її від депресії краще, ніж доктор. А великий російський лікар В.М. Бехтерев не раз відмічав у своїх працях благотворний вплив музики на хворих неврозами і деякими психічними захворюваннями.

Так, спокійна і мелодійна допоможе швидше і краще відпочити, відновити сили, а бадьора і ритмічна - поліпшить настрій. Вона знімає роздратування, нервову напругу, активізує розумові процеси, допомагає довго не втомлюватися. Мелодії, що приносять людині задоволення, створюють приємний настрій, уповільнюють пульс, збільшують силу сердечних скорочень, знижують артеріальний тиск, розширюють судини. Не менш важливим є той факт, що людський організм сприймає звуки навіть в ембріональному стані.

По фізіологічній дії, мелодії можуть бути заспокійливими, розслаблюючими або тонізуючими, такими, що бадьорять. Розслаблюючий ефект корисний при гіпертонічній хворобі, виразковій хворобі шлунку, бронхіальній астмі, при нервовому перенапруженні, головних болях. При бронхіальній астмі також дуже корисні записи шуму лісу, співу птахів, ритмічного плескоту морського прибою.

Але, при виборі музики необхідно пам’ятати, що музична програма не повинна складатися більш ніж з 4-5 творів загальною тривалістю 15-20 хвилин, причому краще, якщо це будуть не пісні.

Депресивні стани, якнайкраще, знімуть твори Генделя (арія з кантати "Ті Деум"), Шуберта ("Аве Марія"), Шумана ("Марення"), Чайковського ("Осіння пісня"), Дворжака ("Слов'янський танець 2"), Форэ ("Колискова"), Чапліна ("Це моя пісня").

Також жуже ефективно допомагае полібшити психоемоційний стан релаксація. Під час релаксації розслабляється все тіло, заспокоюється ЦНС, дихання уповільнбється, знимається вся напруга з організму. Після релаксації покращується психоемоційний стан, відчуття легкості та духовне піднесення.

Цю вправу рекомендується виконувати 2-3 рази на тиждень. Спочатку вона займає близько чверті години, але при достатньому оволодінні нею релаксація досягається швидше.

1. Лягайте (у крайньому випадку - присядьте) зручніше в тихому, слабко освітленому приміщенні; одяг не повинен тамувати ваших рухів.

2. Заплющивши очі, дихайте повільно та глибоко. Зробіть вдих і приблизно на 10 секунд затримайте дихання. Видихайте не кваплячись, стежте за розслабленням і подумки кажіть собі: «Вдих і видих, як приплив і відлив». Повторіть цю процедуру 5-6 разів. Потім відпочиньте близько 20-ти секунд.

3. Вольовим зусиллям скорочуйте окремі м'язи чи їхні групи. Скорочення утримуйте до 10-ти секунд, потім розслабте м'язи. У такий спосіб пройдіться по всьому тілу.

Повторіть дану процедуру тричі, розслабтесь, позбудьтесь усього, ні про що не думайте.

4. Спробуйте якомога конкретніше уявити собі відчуття розслабленості, що пронизує вас від пальців ніг, через ікри, стегна, тулуб до голови. Повторюйте про себе: «Я заспокоююсь, мені приємно, мене ніщо не тривожить».

5. Уявіть собі, що відчуття розслабленості проникає в усі ділянки вашого тіла. Ви відчуваєте, як напруга залишає вас. Відчувайте, що ваші плечі, шия, лицьові м'язи розслаблені (рот при цьому може бути відкритий). Лежіть спокійно, як лялька з ганчірки. Насолоджуйтесь відчуттям близько 30-ти секунд.

6. Порахуйте до десяти, подумки кажучи собі, що з кожною наступною цифрою ваші м'язи все більше розслаблюються. Тепер ваша єдина турбота - насолодитися станом розслабленості.

7. Наступає «пробудження». Порахуйте до двадцяти. Кажіть собі: «Коли я дорахую до двадцяти, мої очі відкриються, я буду почуватись бадьоро. Неприємна напруга в кінцівках зникне».

Також для бородьби з депресіею, дуже широко застосовують антидепресанти, як фармакологічного походження, так і більш безпечні природні антидепресанти.

Суть медикаментозного лікування депресії полягає в призначенні препаратів, що полегшують або запобігають хворобі. З цією метою найчастіше застосовуються антидепресанти – фармакологічні препарати, відкриті на початку 50-х років 20-го століття. Окрім цього, в процесі терапії депресивного стану використовуються такі препарати, як, транквілізатори, антиоксиданти, солі літію, вітаміни, гормони і масу інших засобів, що позитивно впливають на процес живлення мозку і імунну систему. Біда в тому, що найчастіше, хвороба буває вже запущена і до неї підключаються функціональні розлади життєво важливих органів, дуже чутливих до побічних дій вищеназваних препаратів.

Через ці обставини, на допомогу може придти фітотерапія – лікування травами. Фітотерапія направлена на загальне оздоровлення організму, підвищення опірності, адаптації до несприятливих чинників, зниження тривоги і збудливості.

Серед природнфх антидепресантів, перш за все слід виділити траву звіробою. Одним із основних активних компонентів цієї рослини являється гіперіцін – речовина, оказывающее антидепресивний і стимулюючий вплив на організм, покращує стан центральної та периферичної нервової системи. Єкстракт трави звіробія входить в склад фармакологічних препаратів «Деприм» і «Ново-пассит». Ці фітопрепарати являються стандартизованими лікарськими засобами з точною дозіровкою і надійним терапевтичним ефектом. Застосовуються при тривожних, подавлених станах, для нормалізації сна і підвищення фізичної та психічної активності.

Також, з давніх часів, одним з самих популярних засобів, в боротьбі з депресією, вважається валериана. По дії вона схожа з транквілізаторами, але вигідно відрізняється від них відсутністю побічних дій. Здатна м'яко знімати занепокоєння, тривогу і збудливість нервової системи.

Існує певний спосіб приготування заспокійливого відвару з валеріани: 2 чайних ложки коріння рослини ретельно розтовкти в ступі, помістити в скляний, керамічний або емальований посуд і залити склянкою окропу, настоювати протягом 10 годин. Далі, збовтати, дати відстоятися, не проціджувати. Помістити в прохолодне місце і приймати двічі в день по столовій ложці, а перед сном – чверть стакана. Дітям приймати 3 рази в день по чайній ложці. Особливо рекомендують давати цей холодний настій дітям з підвищеною нервовою збудливістю і хворим епілепсією і істерією. Не рекомендується вживати валеріану більше 2-3 місяців підряд.

Окрім валеріани і звіробою, для полегшення депресивних станів, народна медицина часто використовує мелісу. Заспокійливими властивостями володіє чай з меліси: 3 чайних ложки трави заливають стаканом окропу і настоюють протягом 15 хвилин. При неврозах, атеросклерозі, мігрені, істерії, епілепсії, порушеннях сну, рекомендують включати мелісу до складу лікарських трав'яних зборів. Не рекомендується вживання меліси при артеріальній гіпотензії.

Дуже корисна для організму і зміцнення нервової системи наступна суміш: по 100 грам кураги, родзинок, чорносливу і горіхів змелюють в м'ясорубці з 1 цілим лимоном, додають мед і всі перемішують. Суміш вживають по 1 столовій ложці перед сніданком, зберігають в холодильнику.

У боротьбі з депресією застосовують, також, наступний рецепт: 250 грам зерен вівса поміщають в друшляк, добре промивають під струменем води, потім поміщають в емальований посуд, заливають 1 літром холодної води і варять до готовності. Дають відстоятися, проціджують і п'ють протягом дня з медом. Приймають щодня, до настання лікування. Через місяць після початку прийому, можна  підключити чай із звіробою. Можна відвар вівса приймати в комбінації із заспокійливим збором.

Рецепт заспокійливого чаю: по 1 столовій ложці кореня валеріани, шишок хмелю і м'яти перцевою заварюємо 0,5 л окропу. Вдень приймаємо відвар вівса, увечері, на ніч – чай із заспокійливого збору.

Жінки після пологів повині навчитися розслабленню, контролю свого емоційного стану і позбавленню від внутрішньої напруги, в цьому може також допомогти світлолікування.

Світлолікування – це простий і в тойже час ефективний метод, направлений на оздоровлення та відновленя организма, покращеню психоемоційного стану людини.

Наука довела, що колір стимулює і змінює біохімічні реакції в людських тканинах, впливає на різні залози і певні відділи головного мозку, в першу чергу на гіпофіз. А він, у свою чергу, продукує вироблення конкретних гормонів, відповідальних в нашому організмі за обмін речовин, сон, апетит, фізичне і емоційне благополуччя, сексуальне збудження, працездатність, настрій і ін. У зв'язку з цим медицина навчилася використовувати кольори для благотворного впливу на здоров'ї людини.

Поєднання кольорів веселкового спектру в певній послідовності, їх яскравість і чергування, з врахуванням конкретних симптомів захворювання можуть дбайливо і м'яко впливати на самопочуття людини і міняти його в кращу сторону, позбавляючи від неврозов і депрессий. Світлолікування допомагає досягти гармонії з собою і світом, наприклад, колір може заспокоїти, зняти напругу і біль, понизити тиск, позбавитися від безсоння або підбадьорити.

Людина за допомогою кольору може легко навчитися регулювати свій настрій і самопочуття. Дія кольору не змусить себе чекати. Але для того, щоб правильно використовувати всі переваги кольоротерапії, потрібно знати, на що здатний кожен відтінок.  

Ще в кінці XIX століття відомий лікар Нільс Фінзен відкрив в Копенгагені Інститут світлолікування, де зцілялися різні захворювання. І вже на початку минулого століття він був удостоєний Нобелівської премії за лікування складних системних захворювань за допомогою світлових потоків. Дані дослідження були використані для створення светотерапии Біоптрон - прилад, що продукує поляризоване поліхроматичне світло, яке надає виражений біостимулюючий ефект на клітки людського організму.

Щоб підняти настрий можна наприклад,оточити себе предметами певного кольору, одягти одяг того кольору, який вас притугає, використовувати в їжу продукти того кольору, який вам необхідний.

Так, блакитний колір допомагає в знятті стресу і хвилювання, він знижує кров'яний тиск, заспокоює.

Якщо ваш поганий настрій пов'язаний з болями, то по рекомендаціях російського військового лікаря А. Мініна краще всього використовувати як прекрасний болезаспокійливий засіб синій колір.

Фіолетовий – укріпляє імунну систему і заспокоює нервову систему, що похитнула. Людям, схильним до сезонних депресій не варто зловживати цим кольором.

Зелений колір зніме сердечний біль, допоможе впоратися з головним болем, нормалізує кров'яний тиск і допоможе при нервових зривах, перевтомі, синдромі хронічної втоми.

Червоний – відмінно впливає на серці, активізує імунітет, прискорює обмін речовин. Не рекомендується людям з підвищеним тиском.

Жовтий – позитивно впливає і укріплює нервову систему, покращує зір, допомагає контролювати вагу, сприяє позбавленню від нав'язливих станів і думок, укріплює відчуття оптимізму і додає упевненість в своїх силах.

Помаранчевий – корисний при порушеннях в шлунково-кишкового тракту, сприяє функціонуванню щитовидної залози, збуджує апетит.

Міняючи погляд на життя, негативне мислення на позитивне, Ви міняєтеся самі, розкриваючи нові можливості, що надаються Вам життям. Світлолікування допоможе Вам в цьому.

Ще одним дуже ефективниз методом є точковий масаж. Масаж відповідних точок допоможе звільнити енергию и зняти стан подавлення і депресії, емоційний стан значно покращується. При точковому масажі сліж звертити увагу на дихання ( воно повинно бути глибоким, щоб організм краще насичувався кіснем). Точковий масаж корисно поєднувати з прогулянками на свіжому повітрі, гімнастичними вправами, занятями спортом.

За методикою точкового масажу для зняття депресії слід впливати на такі точки:

1. Точка В 38 (“Життєва діафрагма”). Симетрична точка, розташовується на лінії серця між хребетним стовпом і лопаткою (рис. 1). Допомагає поліпшити емоційний стан.

Рисунок 1.

2. Точка GB 20 (“ворота свідомості”). Симетрична точка, розташовується на відстані 2,5-3,7 см від хребетного стовпа (рис. 1). Дія на неї допомагає позбавитися від головного болю і запаморочення, знімає стрес і депресію.

3. Точка В 10 (“божественний стовп”). Симетрична точка, розташовується нижче основи черепа на 1,5 см по обидві сторони від хребетного стовпа (на відстані 1 см від нього) (рис. 1). Знімає стрес і депресію, а також головний біль.

4. Точка GV 21 (“точка зустрічі N 100”). Несиметрична точка, знайти її можна, якщо рухатися від вух прямо вверх до тімя (рис. 2). Точка знімає головний біль, депресію, допомагає в лікуванні серцевих нападів, а також покращує пам'ять.

5. Точка GV 20 (“передуюча вершина”). Несиметрична точка, розташована нижче за точку GV 20 в поглибленні (рис. 2). Знімає стани стресу і депресії, головний біль.

Рисунок 2.

6. Точка GV 19. Несиметрична точка, знаходиться в поглибленні нижче точки GV 20 (рис. 2). Допомагає в лікуванні депресій, знімає головний біль.

7. Точка К 27 (“елегантний особняк”). Симетрична точка, знаходиться в поглибленні між грудинною кістю і ключицею (рис.3). Знімає біль в горлі і кашель, допомагає лікувати алергію і астму, емоційні розлади.

8. Точка Lu 1 (“що опускає”). Симетрична точка, розташовується в області грудини на відстані трьох пальців від ключиці вниз (рис.3). Знімає напругу в області грудей, полегшує дихання, допомагає при лікуванні астми.

9. Точка CV 17 (“море спокою”). Несиметрична точка, знаходиться в центрі грудини (на відстані трьох пальців вгору від підстави грудини) (рис.3). Знімає занепокоєння, тривогу, депресію.

10. Точка GV 24,5 (“третє око”). Несиметрична точка, розташована в поглибленні між бровами (рис.3). Активізує роботу ендокринної системи, покращує стан шкіри, знімає головний біль і закладення носа.

Рисунок 3.

11. Точки В 23 і В 47 (“море життя”). Симетричні, розташовані в області попереку на відстані 2-4 пальців від хребта (рис. 3). Снімає втому, запаморочення, стан стресу і депресії, болі в області попереку. Не слід впливати на ці точки при пошкодженнях хребетного стовпа, переломах кісток. При інших проблемах з хребтом використовувати ці точки можна лише після консультації з лікарем.

12. Точка St 36. (“точка трьох миль”). Симетрична, розташована на відстані 4 пальців нижче за колінну чашку і на відстані 1 пальця до боль-шеберцовой кісті (до її зовнішньої сторони). Крапка знімає втому, запаморочення, укріплює м'язи, покращує загальний стан організму (рис. 4).

Рисунок 4.