Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
211-227.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
50.66 Кб
Скачать

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

В разі виникнення пожежі негайно викликати пожежну команду і приступити до гасіння вогню підручними засобами. В разі зафози зсуву, падіння вантажу негайно попередити всіх робітників прийняти заходи по закріпленню вантажу. В разі неможливості попередити падіння відійти на безпечну відстань. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

Упорядкувати робоче місце. Інструмент і пристрої протерти І скласти на відведене для них місце. Спецодяг повісити у спеціально призначену шафу. Повідомити завідуючому автомайстернею про всі порушення та неполадки, що були виявлені в процесі роботи.Вимити руки і обличчя теплою водою з милом. Забороняється мити руки в мастилі, бензині, гасі і витирати їх ганчір'ям, забрудненими тирсою та металевими стружками.

224. Посудини, що працюють під тиском, належать до обладнання підвищеної небезпеки. Залежно від умов роботи посудини поділяються на дві групи.Усе обладнання першої групи реєструється і перебуває під контролем органів Держгіртехнагляду України.Посудини з умовами роботи, відмінними від посудин першої групи, належать до другої групи. Вимоги безпеки до таких посудин наведені у галузевих правилах безпеки. Вони не підлягають реєстрації в органах Держгіртехнагляду України. Нагляд за об'єктами цієї групи здійснює підприємство, яке несе відповідальність за безпечну експлуатацію, виконання ремонтних робіт та контроль за цими об'єктами.Обладнання, що працює під тиском, підлягає технічному опосвідченню до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації і, в необхідних випадках, - позачергово.Посудини, що належать до першої групи, до пуску в роботу повинні пройти опосвідчення органами Держгіртехнагляду і отримати дозвіл на експлуатацію.

Технічне опосвідчення посудин, що працюють під тиском, буває двох видів:

-часткове - зовнішній і внутрішній огляд - не рідше одного разу на 4 роки;

-повне - зовнішній і внутрішній огляд та гідравлічне випробування - не рідше одного разу на 8 років.

Технічне опосвідчення посудин, що працюють під тиском, проводиться представником Держгіртехнагляду і представником підприємства. Обладнання, що не підлягає реєстрації, опосвідчується технічним керівництвом підприємства або спеціально призначеною ним комісією з компетентних інженерно-технічних працівників.

Зовнішній і внутрішній огляд проводиться після попередньої підготовки обладнання. Наприклад, котел охолоджують і ретельно очищують від накипу, сажі та шлакових відкладень. За необхідності, частково чи повністю знімається обмуровка. Якщо товщина стінок посудини зменшилась на 30% і більше, порівняно з розрахунковою, то посудина бракується.

 При гідравлічному випробуванні котел перебуває під пробним тиском не менше 10 хв, а стаціонарна посудина - не менше 5 хв.

225. Основними причинами електротравматизму є:

—  недостатня навченість, несвоєчасна перевірка знань та присвоєння груп кваліфікації за технікою безпеки персоналу, котрий обслуговує електроустановки;

— порушення правил влаштування, технічної експлуатації та техніки безпеки електроустановок;

— неправильна організація праці;

— неправильне розташування пускової апаратури та розподільних пристроїв, захаращеність підходів до них;

— порушення правил виконання робіт в охоронних зонах ЛЕП, електричних кабелів та ліній зв'язку;

— несправність ізоляції, через що металеві не струмопровідні частини обладнання виявляються під напругою;

— обрив заземлювального провідника;

— використання електрозахисних пристроїв, котрі не відповідають умовам виконання робіт;

— виконання електромонтажних та ремонтних робіт під напругою;

— застосування проводів та кабелів, котрі не відповідають умовам виробництва та використовуваній напрузі;

— низька якість з'єднань та ремонту;

—  недооцінка необхідності вимкнення електроустановки (зняття напруги) в неробочі періоди.

До первинних засобів пожежогасіння належать:

  • вогнегасники;

  • пожежні крани-комплекти, ручні насоси

  • лопати, ломи, сокири, гаки, пили, багри;

  • ящики з піском, бочки з водою;

  • азбестові полотнища, повстяні мати та ін.

Первинні засоби пожежогасіння розміщують на пожежних щитах, які встановлюють на території об’єкта з розрахунку один щит на 5000м2. Вони мають бути пофарбовані у червоний колір, а пожежний інструмент у чорний.

Серед первинних засобів пожежогасіння найважливішу роль відіграють вогнегасники різних типів: водяні, водо-пінні, порошкові, вуглекислотні, газові.

Найбільш перспективними є порошкові вогнегасники, які застосовують для гасіння лужних металів, ЛЗР і ТР, електрообладнання, що горить під напругою до 1000В, твердих та газоподібних речовин.

Найбільш розповсюдженими є:

ОП-1, ОП-2, ОП-9, ОП-10 — переносні;

ОПА-50, ОПА-100 — пересувні.

Вони відрізняються між собою лише складом порошку та пристроєм для його подачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]