Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-Upravlinnya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
37.9 Кб
Скачать

Управління діяльністю підприємства

Управління — складний і динамічний процес, керова­ний і здійснюваний людьми для досягнення поставленої мети.

Управління можна розглядати як вплив керуючої системи (суб’єкта управління) на систему, якою керують (об’єкт управління) з метою забезпечення найбільш ефективного функціонування останньої.

До функцій управління відносяться: планування, організація, мотивація, облік, контроль, регулювання.

Планування.

  1. Формулювання цілей цілі, до яких прагне організація;

  2. Визначення шляхів досягнення встановлених цілей;

  3. На підставі цього постановка задач перед підрозділами організації та конкретними виконавцями.

Планування – процес визначення цілей організації та прийняття рішень щодо шляхів їх досягнення.

Зміст процесу планування полягає у пошуку відповідей на три ключових питання:

  1. де організація знаходиться у даний момент (теперішній стан)?

  2. чого організація прагне досягти (куди вона прямує)?

  3. як організації потрапити звідти, де вона є, туди, куди вона прагне?

Організація.

Організація – процес поділу, групування та координації робіт, видів діяльності і ресурсів для досягнення поставлених цілей. Реалізація функції організації здійснюється у процесі організаційної діяльності.

Організаційна діяльність – процес усунення керівником невизначеності між людьми щодо роботи або повноважень і створення середовища, придатного для їх спільної діяльності.

Основні складові організаційного процесу (організаційної діяльності):

а) поділ праці - поділ загальної роботи на окремі складові частини, достатні для виконання окремим працівником відповідно до його кваліфікації та здібностей;

б) департаменталізація - групування робіт та видів діяльності у певні блоки (підрозділи: групи, відділи, сектори, цехи, виробництва тощо);

в) делегування повноважень - підпорядкування кожного такого підрозділу керівникові, який отримує необхідні повноваження;

г) встановлення діапазону контролю - визначення кількості працівників, безпосередньо підлеглих даному менеджерові;

д) створення механізмів координації - забезпечення вертикальної та горизонтальної координації робіт та видів діяльності.

Мотивація.

Мотивація у широкому розумінні – це процес спонукання працівників до діяльності для досягнення цілей організації. Ефективна реалізація функції мотивації потребує:

  1. усвідомлення того, що спонукає працівника до праці;

  2. розуміння того, як направити ці спонукання в русло досягнення цілей організації.

Облік.

Господарський облік – це кількісне відображення і якісна характеристика господарської діяльності з метою виявлення відхилень у реалізації планів виробничо-господарської діяльності підприємства та їхнього усунення.

Господарський облік поділяється за такими видами:

  • оперативний облік – це спосіб спостереження, відображення та контролю за окремими господарськими та технічними операціями безпосередньо в процесі їх здійснення з метою оперативного управління. За допомогою оперативного обліку відображаються такі процеси, як вихід працівників на роботу, реєстрація підписаних за місяць угод та ін.

  • статистичний облік ведеться з метою вивчення і контролю масових явищ, а також закономірностей їх розвитку. Предметом цього обліку є не тільки процеси, що відбуваються на виробництві, але й інші явища суспільного життя, наприклад, рівень продуктивності праці, забезпеченість працівників підприємства житлом, середній вік працюючих.

  • бухгалтерський облік – процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Особливістю бухгалтерського обліку порівняно з попередніми двома видами є безперервне, повне і послідовне відображення господарських операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]