Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
134-147.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
736.38 Кб
Скачать

135. Особливості конструкції системи впорскування бензину

"L-Jetronic"- це більш досконала, порівняно з розглянутою вище, ке­рована електронікою система багатоточкового (розподіленого), переривчас­того впорскування бензину (літера L - від німецького „Lade" - заряд, порція).

Головні відмінності її від системи „К-Jetronic" - це відсутність дозатора-розподільника палива і регулятора керуючого тиску. Усі форсунки системи (включаючи робочі) - з електромагнітним керуванням. Істотно змінилася і конструкція витратоміра повітря.Тиск палива в системі „L-Jetronic" приблизно удвічі менший, тому немає необхідності застосування в ній гідроакумулятора палива.Оперативно обробляючи інформацію, (ЕБК) визначає кількість палива, що необхідно впорснути в даний момент роботи двигуна, і надсилає команди у вигляді електричних імпульсів на електромагнітні клапани робочих форсунок, визначаючи у такий спосіб час їх відкриття.Якщо впускний клапан у момент початку впорскування закритий, па­ливо накопичується в просторі перед клапаном і надходить у циліндр при подальшому його відкритті разом із потоком повітря, утворюючи пальну суміш.Інформація про частоту обертання колінчастого вала передається до ЕБК від контактів переривача системи запалювання (при застосуванні систем з контактним керуванням) або від електричних клем котушки (котушок) запалювання (при безконтактних системах).Порівнюючи різні типи сучасних систем впорскування бензину, необхідно мати на увазі, що робота автомобілебудівних фірм з удос­коналення конструкції систем живлення безперервно продовжується. В основному, це стосується електронної частини систем. Так, на двигунах сучасних автомобілів використовують систему впорскування типу „LE-Jetronic", яка подібна до системи „L-Jetronic" і відрізняється від неї, в основному, конструкцією електронної частини.

Відома також система типу „LH-Jetronic", що відрізняється від інших, в основному, конструкцією витратоміра повітря. З інших відомих конструкцій можна назвати системи „KUGELFISCHER", „OPEL-MULTEC", „MOTRONIC", „МЕ-MOTRONIC", а також системи фірм ..SIEMENS", ..GENERAL MOTORS" та інші.

Схема системи впорскування палива Mono-Jetronic 1.Паливний бак; 2.Паливоподавальний насос; 3.Паливний насос; 4.Паливний фільтр; 5.Вузол центральної форсунки; 6.Регулятор холостого ходу; 7.Потенціометр; 8.Лямда-зонд; 9.Електронний блок керування 10.Датчик температури охолодної рідини 11.Прилад частоти обертання колін валу; 12.Вимикач запалювання; 13.Акумулятор; 14.Датчик розподільник

136. Зовнішні ознаки жорсткої роботи двигуна ідентичні детонаційному зго­рянню бензину в бензинових двигунах, тобто прослуховується характер­ний металічний стук від дії ударної хвилі на поршень двигуна. Такт стиску в дизелі супроводжується вібрацією та перегріванням двигуна.

Під час жорсткої роботи двигуна спостерігається підвищене зно­шування корінних підшипників колінчастого вала, особливо вклади­шів через ударну хвилю на них; пригоряють, деформуються, а іноді й ламаються поршневі кільця; збільшується прорив газів у картер дви­гуна; підвищуються витрати палива й олив, а також димність і токси­чність відпрацьованих газів.

Чим менша затримка самозаймання, тим скоріше займається па­ливо та повільніше зростає тиск у циліндрі, тобто м'якше працює двигун, і навпаки.

Таким чином, жорсткість роботи дизеля, що характеризується швидкістю збільшення тиску залежно від кута ПКВ, пов'язана із за­тримкою самозаймання палива. При жорсткій роботі двигуна підви­щується зношування деталей кривошипно-шатунного механізму, зменшується економічність роботи двигуна та виникають інші шкід­ливі наслідки.

Жорстка робота двигуна спостерігається при зменшенні періоду затримки самозаймання палива (див. рис.2.4). її оцінюють при збіль­шенні тиску на Г ПКВ. Вважають, що двигун працює м'яко при збіль­шенні тиску до 0,25 .0,50 МПа на Г ПКВ, жорстко — при 0,6 .0,9 МПа і дуже жорстко, коли тиск перевищує 0,9 МПа (такі режими можуть призвести до швидкого виходу його із ладу).

Залежність періоду затримки самозаймання і швидкості зростання тиску в дизелі за кутом ПКВ від ступеня стиску

Період затримки самозаймання палива, темп збільшення тиску при його згорянні та, як наслідок, можливість появи жорсткої робо­ти дизеля залежать від ступеня стиску (рис. 1), випередження впор­скування (рис. 2) та інших чинників, у тому числі випаровування і самозаймання дизельного палива. Підбираючи для кожної конкрет­ної моделі дизеля паливо, що має відповідні властивості (передусім — це в'язкість, температура випаровування та самозаймання), можна забезпечити м'яку роботу, легкий пуск й оптимальні умови прохо­дження робочого процесу в камері згоряння.

Залежність періоду затримки самозаймання та швидкості зростання тиску в дизелі від кута випередження впорскування палива

Збільшуючи ступінь стиску, досягають зменшення часу затримки самозаймання палива, зниження швидкості зростання тиску, повіль­ної та м'якої роботи дизеля, зниження питомої витрати палива і по­ліпшення пускових якостей. Проте процес залежить не тільки від конструктивних особливостей дизельного двигуна, а й від властивос­тей самого палива.

Схильність дизельного палива до самозаймання. Цю властивість дизельного палива та вини­кнення жорсткої роботи двигуна оцінюють за цетановим числом.

Цетанове число — це показник, що характеризує період затримки займання дизельного палива. При визначенні цього числа, як і окта­нового числа бензину, користуються порівнянням випробуваного дизельного палива з еталонним. Останнє складається з чистих вугле­воднів: цетану (С16Н34) та альфаметилнафталіну (С10Н7СН3).

Цетан — це чистий вуглеводень парафінового ряду, для якого ха­рактерними є найшвидший розпад й окиснення у стисненому повіт­рі під впливом температури і тиску. Він має найменший період за­тримки самозаймання, що забезпечує м'яку роботу двигуна.

Альфаметилнафталін — це також вуглеводень, але ароматичного ряду, характеризується найбільшим періодом затримки та високою температурою самозаймання. Звідси різке збільшення тиску на Г ПКВ і жорстка робота двигуна.

Схильність цетану до самозаймання умовно оцінюється у 100 одиниць, а альфаметилнафталіну — в нуль одиниць.

При змішуванні цетану з альфаметилнафталіном у різних співвід­ношеннях одержують низку еталонного палива з різною схильністю до самозаймання. Чим більше цетану в суміші, тим вища її схиль­ність до самозаймання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]