Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
134-147.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
736.38 Кб
Скачать

141. Схема кривошипно-шатунного механизма

1 вкладыш шатунного подшипника 2 втулка верхней головки шатуна3 поршневые кольца4 поршень 5 поршневой палец6 стопорное кольцо7 шатун8 коленчатый вал9 крышка шатунного підшипника

142. Сили, що діють в кривошипно-шатунному механізмі. Сили, які діють на шатунну шийку.

При запаленні пальної суміші в циліндрі двигуна розширюються гази рівномірно впливають на днище поршня, тому їх можна представити у вигляді загальної сили Р, прикладеної до центру поршневого пальця. Коли поршень знаходиться в ВМТ і шатун з кривошипом розташовуються на одній лінії, то сила Р, діючи вздовж по шатуна і кривошипа, передається на корінні підшипники колінчастого вала, не викликаючи його повороту (рис.5, а).

Сили, що діють в кривошипно-шатунном механізмі

Рис.5. Сили, що діють в кривошипно-шатунном механізмі:а - гази впливають на поршень, що знаходиться в ВМТ; б - аксіальний двигун; в - дезаксіальний двигун.При повороті колінчастого вала на деякий кут шатун відхиляється в сторону від вертикального положення і силу Р можна розкласти по правилу паралелограма на дві складові: силу Р, спрямовану вздовж шатуна, і силу N, спрямовану перпендикулярно до стінки циліндра (рис.5, б). Переносячи силу F по лінії її дії до центру шатунної шийки, знову розкладають її на дві складові: силу К, дотичну до кола обертання центру шатунної шийки, і силу R, спрямовану по радіусу кривошипа до центру вала. Сила К, діючи на плече r, рівне радіусу кривошипа, викликає обертання колінчастого вала з обертовим моментом Мкр = К · r. Цей момент передається через трансмісію на колеса автомобіля і приводить його в рух.Сила N (нормальна сила), спрямована перпендикулярно до стінки циліндра, притискає поршень до стінки, збільшуючи тертя між ними та їх знос. Крім того, сила N, діючи на плече l, прагне перекинути двигун в сторону, протилежну обертанню колінчастого вала, тобто створює перекидаючий момент Мопра, рівний: Mопр = Nl. Цей момент сприймається рамою автомобіля через деталі підвіски. Тому між рамою і кронштейнами кріплення двигуна встановлюють гумові подушки, а на деяких і пружини, що пом'якшують цей момент. Складова Q, прикладена до шатунної шийки, розкладається також на дві сили Т і С.

143. Особливості конструкції гільз циліндрів двигунів.Гільзи циліндрів є тонкостінними оболонками, тобто ці деталі мають тонкі стінки, великі діаметри і довжину. У автомобілів КамАЗ вони мокрого типу, відлиті з спеціального чавуну з перлітною структурою твердістю HRC е 42 ... 50. Робоча поверхня гільзи гартується струмами високої частоти і ретельно шліфується і полірується. У верхній частині гільзи є завзятий бурт, нижньою площиною якого гільза встановлюється на відповідний завзятий торець блоку циліндрів. Верхній торець бурту має виступ, що оберігає прокладку голівки циліндрів від безпосереднього впливу на неї гарячих газів, а виступання бурту над площиною блока забезпечує надійне ущільнення газового стику. Центрування гільзи здійснюється за допомогою двох оброблених поясів - верхнього та нижнього, розміщених на її зовнішній поверхні. Нижній пояс гільзи ущільнюється двома гумовими кільцями, які встановлюються в канавках блоку, запобігаючи тим самим потрапляння води з водяної сорочки блоку в порожнину масляного картера двигуна.

Ущільнення гільзи у верхній частині надійно здійснюється затятим буртом і прокладкою головки циліндрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]