Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Тема 7. Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм

Визначте характерні особливості грошової політики в Україні в умовах переходу до ринкової економіки:а) використовуються кейнсіанські постулати в управлінні грошовою масою;б) проводиться монетаристська, за М. Фрідменом, антиінфляційна політика;в) Національний банк України в одні періоди керувався кейнсіанськими «рецептами», а в інші — монетаристськими; г) уряд та НБУ у своїй монетарній політиці орієнтуються виключно на грошово-кредитний механізм.

Вкажіть, які напрями в кількісній теорії грошей виділяють в залежності від того, як пояснююється механізм впливу маси грошей на сферу реальної економіки:а) класичну та неокласичну кількісну теорію;б) кейнсіанський напрям та сучасний монетаризм;в) кейсіансько-монетаристський синтез;г) всі відповіді вірні.

Дж. Кейнс виділив для аналізу нагромадження грошей такі мотиви:а) узгодження;б) прибутковості;в) консолідований; г) трансакційний.

Згідно з монетаристською теорією М. Фрідмена маса грошей в обігу повинна зростати: відповідно до зростання ВВП;

Із перерахованих ознак визначити ті, що характеризують кількісну теорію Кейнса:а) держава не повинна втручатись у процес виробництва;б) головна функція держави - можливість впливу на динаміку цін;в) природа грошей має тісний зв'язок з теорією трудової вартості;г) вартість грошей не залежить від їх матеріального змісту і визначається лише найменуванням.

Із перерахованих ознак визначити ті, що характеризують кількісну теорію Юма:а) купівельна сила грошей і ціни товарів встановлюються на ринку;б) гроші виникли як продукт погодження між людьми;в) необхідність державної грошової політики;г) ототожнення грошового обігу з товарним обігом.

Історично еволюція монетаризму поділяється на:а) класичну кількісну теорію грошей, неокласичну кількісну теорію та сучасний монетаризм;б) кейнсіансько-неокласичний синтез та неокейнсіанський напрямок;в) класичну кількісну теорію грошей та номіналістичну теорію грошей;г) кейнсіанську версію, монетаристську версію.

Кількісна теорія грошей Д.Юма характеризується ознаками:а) ціни залежать від кількості грошей;б) подвоєння кількості грошей в обігу призводить до подвоєння абсолютного рівня цін;в) збільшення кількості грошей викликає пропорційне зростання цін на товари;г) всі відповіді вірні.

Мотив зберігання грошей Д.Кейнса, який виникає з бажання уникнути втрат капіталу при зберіганні активів у формі облігацій у період очікуваного підвищення норми позикового процента -це:а) мотив обачності;б) трансакційний мотив;в) спекулятивний мотив;г) мотив прибутковості.

Поглядам Дж.Кейнса на теорію грошей властиві такі концепції:а) подвоєння кількості грошей призводить до подвоєння абсолютного рівня цін;б) гроші - один з важливих факторів формування інвестиційного попиту; в) вартість грошей не залежить від їх матеріального змісту і визначається лише найменуванням; г) природа грошей має тісний зв'язок з теорією трудової вартості.

Правило «монетаристів» стверджує, що пропозиція грошей має зростати темпами, що відповідають: потенційному темпові зростання реального ВНП.

Представники "кембриджської версії" кількісної теорії грошей: А. Маршалл;

Суть металістинної теорії грошей полягає:а) у визначенні кількості грошей в обігу;б) золото і срібло за своєю природою вже є грішми;в) у запереченні функції грошей як міри вартості;г) у запереченні товарної природи грошей.

Суть номіналістичної теорії грошей полягає:а) у запереченні товарної природи грошей;б) у запереченні функції грошей як міри вартості;в) у визначенні грошей як умовних знаків, що позбавлені внутрішньої вартості;г) в ототожненні грошового обігу з товарним обміном;

Теорія, що проголошує положення: золото і срібло вже за своєю при­родою є грошима; грошова система, в якій гарантовано обмін паперових грошових знаків на золото, є реальною; стійкість грошової системи повинна спиратися на золото; рівень цін залежить від кількості грошей, називається:а) номіналістичною;б) кількісною;в) монетаристською;г) металістичною;

Теорія, яка проголошує гроші як абстрактні рахункові одиниці, ото­тожнює грошовий обіг з товарним обміном, ціни змінюються пропорційно зміні кількості грошей, в обігу перебувають усі гроші, вартість грошей визначається в процесі обміну, називається теорією:а) трудової вартості;б) маржиналізму;в) кількісною;г) номіналістичною.

Трансакційна версія» кількісної теорії грошей базується: на рівнянні І.Фішера;

Укажіть основні відмінності кон'юнктурної теорії грошей М. Туган-Барановського від класичної кількісної теорії:а) забезпечує прямо пропорційну залежність цін від кількості грошей;б) не визнає впливу на ціни швидкості обігу грошей; в) визначає вплив на ціни всіх трьох чинників: маси грошей, швидкості їх обігу, обсягу реалізованих товарів і послуг; г) визначає попит на гроші як важливий чинник зміни швидкості обігу грошей.

Урядова політика у сфері видатків та оподаткування називається:а) політикою, що грунтується на кількісній теорії грошей;б) монетарною політикою;в) діловим циклом;г) політикою розподілу доходів.

Через який конкретний «передатний» механізм здійснюється вплив грошей на економіку у твердженнях кейнсіанців? процентну ставку;

Через який конкретний «передатний» механізм здійснюється вплив грошей на економіку у твердженнях монетаристів? пропозицію грошей;

Через який конкретний «передатний» механізм здійснюється вплив грошей на економіку у твердженнях монетаристів? пропозиція грошей;

Через який конкретний «передатний» механізм здійснюється вплив грошей на економіку у твердженнях кейнсіанців? банк.

Яка теорія доводить неможливість одночасного розвитку інфляції та зростання безробіття?а) кейнсіанська теорія;б) сучасна кількісна теорія грошей;в) теорія раціональних очікувань;г) теорія економіки пропозиції.

Який вклад зробив Кейнс у розвиток кількісної теорії грошей?а) змістив центр аналізу ролі ціни з довготривалого періоду на короткий період з тим, щоб «прив'язати» гроші до економічного циклу; б) вплив грошей на реальну економіку здійснюється насамперед через процент; в) обґрунтував зв'язок між процентом та інвестиціями; г) всі відповіді вірні.