Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Тема 4. Грошові системи

Безпосередній вплив на пропозицію грошей мають: комерційні банки;б) уряд;в) клієнти банків;г) всі відповіді вірні.

Вкажіть у чому полягає згідно з Законом України "Про Національний банк" головна функція НБУ?у забезпеченні стабільності національної грошової одиниці;

Вкажіть характерні особливості грошових систем кредитного обігу:а) бюджетна емісія здійснюється у формі випуску казначейських білетів;б) покриття бюджетного дефіциту шляхом емісії грошових знаків;в) обіг металевих грошових монет;г) органом регулювання грошового обігу є банківська система.

Вкажіть, що з нижченаведеного є елементом грошової системи:валютний курс;

Вкажіть, що з нижченазваного відноситься до функцій фіскально-бюджетної політики:а) забезпечення сталості грошового обігу;б) забезпечення грошима сфери обігу;в) перерозподіл національного доходу;г) боротьба з інфляцією.

Встановлена державою форма організації грошового обороту в країні: грошова система;

Головна функція НБУ - це:забезпечення стабільності національної грошової одиниці;

Грошова система, за якої національна грошова одиниця обмінюється на іноземну валюту, розмінна на золото, - це: а) система подвійної валюти; б) золотомонетний стандарт; в) золотозлитковий стандарт; г) золотодевізний стандарт.

Грошові системи за характером регулювання національної валютної системи поділяються на:а) відкриті і закриті;б) ринкові і неринкові;в) системи металевого обігу і паперово-кредитного обігу;г) всі відповіді вірні.

Для збільшення грошової маси в обігу ЦБ необхідно проводити операції: вірних відповідей немає.

До елементів грошової системи відносять: всі відповіді вірні.

До стратегічних цілей грошово-кредитної політики Центрального банку відносять: стабілізацію цін;

За формою грошей в обігу грошові системи бувають:а) монометалевого обігу;б) біметалевого обігу;в) паперово-кредитного обігу;г) всі відповіді вірні.

Зазначте, що з нижченаведеного відноситься до основних типів грошо­во-кредитної політики:політика грошово-кредитної рестрикції;б) політика балансування;в) фіскально-бюджетна політика; г) всі відповіді вірні.

Зниження Центральним банком облікової ставки призведе до:а) збільшення попиту на кредити;б) підвищення ділової активності;в) прискорення економічного росту;г) всі відповіді вірні.

Інструменти прямого впливу держави на параметри грошового обігу:а) операції на відкритому ринку;б) готівкова емісія;в) норма банківських резервів;г) облікова ставка.

Основна функція фіскально-бюджетної політики: нагромадження ресурсів для фінансування соціальних програм.

Основними економічними засобами і методами грошово-кредитної політики НБУ є регулювання обсягу грошової маси через: всі відповіді вірні.

Проведення державою політики перевищення видатків бюджету над його доходами - це:а) дискреційна політика;б) недискреційна політика;в) монетарна політика;г) соціальна політика.

Проміжні цілі грошово-кредитної політики ЦБ визначаються як: зміна грошової маси;

Стратегічні цілі грошово-кредитної політики ЦБ визначаються як: всі відповіді вірні.

Суб'єктами грошово-кредитної політики ЦБ є: комерційні банки або банківська система.

Тактичні цілі грошово-кредитної політики ЦБ визначаються як: зміна процентної ставки;

Цілі грошово-кредитної політики ЦБ класифікують на:а) формальні;б) додаткові;в) тактичні;г) Стратегічні.

Як впливає Центральний банк на грошову базу у випадку здійснення операцій на відкритому ринку з продажу цінних паперів комерційним банкам?грошова база зменшується;

Як впливає Центральний банк на грошову базу у випадку здійснення операцій на відкритому ринку з купівлі цінних паперів у комерційних банків? грошова база збільшується;

Який зв'язок між рівнем процентної ставки та обсягом маси грошей в обігу?а) прямий;б) обернений;в) зв'язок відсутній;г) немає вірної відповіді.

Які з зазначених економічних інститутів не є обов'язковими елементами грошової системи сучасної ринкової економіки?а) фінансові установи;б) порядок обміну національної валюти на іноземну;в) умови безготівкового грошового обігу;г) умови обміну грошей на золото.

Які операції необхідно проводити ЦБ, якщо потрібно збільшити грошову масу в обігу? купувати державні цінні папери;

Які операції необхідно проводити ЦБ, якщо потрібно збільшити грошову масу в обігу? всі відповіді вірні.