Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Тема 2. Грошовий оборот і грошова маса

Агрегат М0 включає:гроші поза банками;

Агрегат Мі включає: строкові вклади у національній валюті;

Визначити, з яких секторів складається грошовий оборот:а) грошового обігу та фінансів;б) грошового обігу, фінансів та кредитного сектора;в) грошового обігу та кредитного сектора;г) фінансів та кредитного сектора.

Визначте грошовий агрегат, який охоплює готівку, безготівкові гроші й цінні папери, які обертаються на фінансовому ринку: М3.

Вкажіть складові грошової бази:резерви банків на коррахунках в НБУ;

Вклади «до запитання» входять до складу грошових агрегатів:М1;

Грошова база складається:із суми готівки в обігу, готівки в сейфах і резервів комерційних банків, що є на рахунку в ЦБ;

Грошова маса - це сукупність купівельних, платіжних і нагромаджених засобів, що обслуговують економічні зв'язки і належать громадянам, господарським суб'єктам і державі:а) так;б) ні;в) частково;г) не зовсім.

Грошова маса в Україні включає гроші:а) на руках у населення; б) касові залишки підприємств і організацій; в) гроші у сейфах і касах комерційних банків; г) всі відповіді вірні.

Грошовий мультиплікатор m враховує:а) рішення вкладників про розподіл їх коштів між готівкою та депозитами;б) рішення банків стосовно рівня процентної ставки;в) рішення ЦБ про операції на відкритому ринку;г) рішення банків про утримання надлишкових резервів.

Грошовий обіг - це рух готівки і безготівкових грошей в процесі обслуговування сфери обміну:а) так;б) частково;в) не зовсім;г) НІ.

Грошовий оборот залежно від форми грошей, в якій він відбувається поділяють, на:готівковий і безготівковий

Грошовий оборот характеризується як:а) перерозподіл грошей між господарюючими суб'єктами, який здійснюєть­ся на нееквівалентній, але поворотній основі;б) процес безперервного переміщення грошей між суб'єктами економічних відносин у суспільному відтворенні;в) рух грошей, що опосередковує реалізацію товарів і послуг в процесі суспільного відтворення;г) створення і використання фондів цільового призначення, яке здій­снюється на безповоротній та нееквівалентній основі.

Грошові агрегати - це види грошей і грошових коштів, які не відрізняються один від одного ступенем ліквідності: НІ.

Для зменшення маси грошей в обігу НБУ:а) здійснює переоблік комерційних векселів;б) купує цінні папери;в) купує облігації державної позики;г) жодна відповідь невірна.

До потоків «втрат» належать такі грошові потоки:а) оплата імпорту;б) заощадження;в) податки;г) всі відповіді вірні.

До потоків «ін'єкцій» належать такі грошові потоки:а) надходження від експорту;б) інвестиції;в) державні закупівлі; г) всі відповіді вірні.

До складу яких грошових агрегатів входять строкові вклади: М2;

Економічними методами регулювання грошової маси в обігу є:а) визначення процентних ставок за кредити;б) визначення норм обов'язкових резервів у НБУ;в) купівля та продаж зарубіжної валюти;г) маніпуляція з державними цінними паперами.

Загальна маса грошей збільшується кожного разу, коли комерційні банки: збільшують обсяги позичок, наданих населенню;

Закон грошового обігу визначає:а) швидкість обороту грошової одиниці; б) величину грошової маси; в) рівень інфляції; г) купівельну спроможність грошей.

Згідно з рівнянням Фішера кількість грошей, необхідна для забезпечен­ня обігу товарів і послуг:а) прямо пропорційна номінальному обсягу виробництва (ВНП) та обернено пропорційна швидкості обігу грошової одиниці;

Зміна норми банківських резервів найбільше впливає на:а) споживчі видатки;б) інвестиції;в) обсяг експорту;г) державні видатки.

Ліквідним активом є такий актив, який:а) виступає як засіб накопичення;б) може бути використаний як засіб платежу; в) легко перетворюється у засіб платежу;г) не має вірних відповідей.

На мікроекономічному рівні грошовий оборот обслуговує:а) кругообіг індивідуального капіталу;б) кругообіг державного капіталу;в) кругообіг товарів підприємств та населення;г) кругообіг приватного капіталу.

Норма обов'язкових резервів:встановлюється з метою обмеження грошової маси;

Норму обов'язкових резервів встановлює: НБУ;

Суб'єктами грошового обороту не виступають: міжнародні кредитні організації;

У моделі грошового обороту вхідними грошовими потоками сектору «Держава» є:а) позики та податки;б) трансфертні платежі та позики;в) заощадження та національний дохід;г) всі відповіді вірні.

Чи можна сказати, що «грошовий оборот» і «грошовий обіг» є тотож­ними поняттями?а) так;б) ні;в) не зовсім;г) так, але в певних випадках.

Що вважається економічною основою грошового обороту?а) процес суспільного відтворення;б) рух капіталів;в) процес реалізації;г) процес обміну.

Як потрібно змінити норму обов'язкових резервів для збільшення грошової маси в обігу? знизити норму обов'язкових резервів;

Який з наведених виразів є помилковим? М32.

Які із вказаних ринків входять до моделі грошового обороту?а) ринок продуктів, грошовий ринок;б) ринок капіталів, інвестиційний ринок;в) світовий ринок, фондовий ринок;г) кредитний ринок, ринок ресурсів.

Якщо норма обов'язкових резервів становить 100%, то величина грошового мультиплікатора дорівнює:1

Якщо фактична маса грошей в обороті перевищує необхідну для обороту, то які явища матимуть місце? надлишок купівельної спроможності;