Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Сучасні технології "останнього дюйму" (кабельні та бездротові) в комп’ютерних мережах.

Технологія останнього дюйму (3, 10, 100) – призначені для доставки послуг безпосередньо на робоче місце користувачів, тобто це технології з малим радіусом дії, які прзначені для стврення персональних (приватних) комп’ютерних мереж (PAN).

Дом мереж останнього дюйму відносяться:

  1. IrDA – UFIR (100) + VFIR (16);

Giga-Ir (draft);

  1. Bluetooth – 3.0 (24 Мбіт/с – 100 м; 110 Мбіт/с – 10 м; 480 Мбіт/с – 3 м)

    Класс

    Максимальная мощность, мВт

    Радиус действия, м

    1

    100

    100

    2

    2,5

    10

    3

    1

    3

  2. WiFi – b, g - 2,4 ГГц ; n - 2,4/5 ГГц – потоками даних по 150 Мбіт/с (до 4 паралельних потоків); ac – 1 ГГц – 1 гбіт/с (draft) також використовуються WiMAX та LTE порти.

Mesh – топологія (Bluetooth, WiFi). Для виродженої мережі (з двох ПК)

  1. HomePNA (Phone Line, HPNA) – 1.x – 1 Мбіт/с, 1200 м. Організація порта – bridge + adaptor (5,5-9,5 МГц). Не заважає роботі xDSL модемів та телефонів.

2.0 – 10 Мбіт/с – 300-350 м;

3.0 – 128/256 Мбіт/с, до 30 мГц, до 50 користувачів.

5) Технологія VLC (Visible Light Communication) – 5 м – 500 Мбіт/с. Використовуються світлодіоди, які можуть бути скомпоновані у світлодіодну панель. Берлін, інститут Генріха Герца; Австралія. Для ноутбуків, мобільних та МР3, які будуть копіювати дані шляхом їх під світлодіодну лампу. На периферійному пристрої повинен бути фотодетектор, котрий буде перетворювати світлові сигнали в електричні. Технологія абсолютно захищена від перехвату даниз поза межами приміщення.

6) Ethernet.

  1. Сучасні технології "останньої милі" (кабельні та бездротові) в комп’ютерних мережах.

Остання миля в галузі телекомунікації – це канал, який з’єднує кінцеве клієнтське обладнання (роутер, ПК) з вузлом доступу ISP (Internet Service Provider).

До технології останньої милі звичайно відносять:

  • Ethernet;

  • WiFi;

  • WiMAX;

  • xDSL;

  • PLC;

  • FTTx;

  • DOCSIS;

  • АОЛС.

В ІЕЕЕ для сертифікації технології Ethernet на останню милю в 2000 році створений комітет Ethernet in the First Mile Study Group: 802.3ah.

В Україні проблеми розвитку сегменту між провайдером та користувачами висвітлюються в науково-технічному журналі «Первая миля» (Last Mile).

  1. Механізм роботи та застосування якості обслуговування QoS в комп’ютерних мережах.

QoS (англ. Quality of service) — якість обслуговування. Під цим терміном в області комп'ютерних мереж називають імовірність, що мережа зв'язку відповідає заданій угоді про трафік або ж, у ряді випадків, неформальне позначення ймовірності того, що пакет (ІТ) пройде між двома точками мережі.

Механізм роботи Для більшості випадків якість зв'язку визначається чотирма параметрами:

  • Пропускна смуга (Bandwidth), описує номінальну пропускну здатність середовища передачі інформації, визначає ширину каналу. Виміряється в bit/s (bps), kbit/s (kbps), Mbit /s (Mbps).

  • Затримка при передачі пакета (Delay), виміряється в мілісекундах.

  • Коливання (тремтіння) затримки при передачі пакетів — джіттер (Jitter).

  • Втрата пакетів (Packet loss). Визначає кількість пакетів, загублених у мережі під час передачі.

Для простоти розуміння канал зв'язку можна представити у вигляді умовної труби, а пропускну здатність описати як функцію двох параметрів: ширини труби і її довжин.

Коли передача даних зіштовхується із проблемою «вузького місця» для прийому й відправлення пакетів на роутерах звичайно використається метод FIFO: перший прийшов — перший пішов (First In — First Out). При інтенсивному трафіку це створює затори, які вирішуються вкрай простим чином: всі пакети що не ввійшли до черги FIFO (на вхід або на вихід) ігноруються роутером, і відповідно губляться безповоротно. Більш розумний метод — використати «розумну» чергу, у якій пріоритет у пакетів залежить від типу сервісу — ToS (Type of Service). Необхідна умова: пакети повинні вже нести мітку типу сервісу для створення «розумної» черги. Звичайні користувачі найчастіше зіштовхуються з терміном QoS у домашніх роутерах з підтримкою QoS. Наприклад досить логічно дати високий приорітет VoIP приорітет і низький — пакетам FTP, SMTP і клієнта файлообмінної мережі.

Моделі QoS Негарантована доставка — Best Effort Service Наявність марки ToS Best Effort Service не є механізмом тонкого регулювання, і є ознакою простого збільшення пропускної здатності без якого-небудь виділення окремих класів трафіка й регулювання.

Інтегрований Сервіс — Інтеgrated Service (IntServ) Згідно з RFC 1633, модель інтегрованого обслуговування забезпечує наскрізну (англ. End-to-End) якість обслуговування, гарантуючи необхідну пропускну здатність. IntServ використовує для своїх цілей протокол сигналізації RSVP, що забезпечує виконання вимог до всіх проміжних вузлів. У відношенні IntServ часто використається термін — резервування ресурсів (англ. Resource reservation).

Диференційоване обслуговування — Differentiated Service (DiffServ) Описана в RFC 2474 і RFC 2475. Забезпечує QoS на основі розподілу ресурсів у ядрі мережі й певних класифікаторів й обмежень на границі мережі, комбінуємих з метою надання необхідних послуг. У цій моделі вводиться поділ трафіка по класах, для кожного з яких визначається свій рівень QoS. DiffServ складається з керування формуванням трафіка (класифікація пакетів, маркування, керування інтенсивністю) і керування політикою (розподіл ресурсів, політика відкидання пакетів). DiffServ є найбільш підходящим прикладом «розумної» пріоритезації трафика.

Застосування, що вимагають потокові мультимедіа-застосування вимагають гарантованої пропускної здатності каналу VoIP і відеоконференеції вимагають невеликих значень джіттера і затримки. низка застосувань, наприклад як віддалена хірургія, вимагають гарантованого рівня надійності.

Альтернативне визначення й суб'єктивна оцінка QoS Іншим методом оцінки якості, особливо в IP-телефонії і IP-ТВ є метричний метод, що відбиває або пророкує суб'єктивно досвідчену якість. Використаються суб'єктивні оцінки й показники типу — «користувач відчував роботу», «ступінь задоволення користувача», «число щасливих клієнтів». Метод зветься Mean Opinion Score (MOS), або Якість виходячи з Досвіду (QoE — quality of experience) — абсолютно суб'єктивне поняття, або Метод Експертних Оцінок. У цьому контексті, QoS — сукупний ефект від задоволення замовника сервісів, що зачіпають всі види обслуговування. Це визначення оцінює відповідний застосунок у вигляді суб'єктивної оцінки й коректується відповідними коефіцієнтами про: час відповіді, наявності й величини провалів, шумів, сторонніх розмов, рівня гучності, частотної характеристики, помітної луни тощо, і також включає суб'єктивну оцінку обслуговування (служба підтримки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]