Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Технологія организації мереж доступа з використанням вок. Різновиди реалізації fttx.

F iber To The X або FTTx (англ. fiber to the x - оптичне волокно до точки X) - це загальний термін для будь-якої комп'ютерної мережі, в якій від вузла зв'язку до певного місця (точка X) доходить волоконно-оптичний кабель, а далі, до абонента, - мідний кабель (можливий і варіант, при якому оптика прокладається безпосередньо до абонентського пристрою). Таким чином, FTTx - це тільки фізичний рівень. Проте фактично дане поняття охоплює і велике число технологій канального і мережевого рівня. З широкою смугою систем FTTx нерозривно пов'язана можливість надання великої кількості нових послуг. [1] Зміст [прибрати] 1 Кордон оптики та міді 2 FTTN і FTTC 3 FTTB 4 FTTH 5 Примітки [правити] Кордон оптики та міді Схема, що ілюструє відмінності архітектур FTTx.

У сімейство FTTx входять різні види архітектур:

FTTN (Fiber to the Node) - волокно до мережевого вузла;

FTTC (Fiber to the Curb) - волокно до мікрорайону, кварталу або групи будинків;

FTTB (Fiber to the Building) - волокно до будівлі;

FTTH (Fiber to the Home) - волокно до житла (квартири або окремого котеджу).

Вони відрізняються головним чином тим, наскільки близько до призначеного для користувача терміналу підходить оптичний кабель. [1] [правити] FTTN і FTTC Історично першими з'явилися рішення FTTN і FTTC.

На сьогоднішній день FTTN використовується в основному як бюджетне і швидко впроваджуване рішення там, де існує розподільна «мідна» інфраструктура та проведення оптоволокна нерентабельна. Всім відомі пов'язані з цим рішенням труднощі: невисока якість надаваних послуг, обумовлене специфічними проблемами лежать в каналізації мідних кабелів, істотне обмеження по швидкості і кількості підключень в одному кабелі.

FTTC - це покращений варіант FTTN, позбавлений частини властивих останньому недоліків. У випадку з FTTC в основному використовуються мідні кабелі, прокладені всередині будівель, які, як правило, не схильні до проблем, пов'язаних з попаданням води в телефонну каналізацію, з великою довжиною лінії і якістю використовуваних мідних жил, що дозволяє домогтися більш високої швидкості передачі на мідному ділянці.

FTTC в першу чергу призначена для операторів, що вже використовують технології xDSL або PON, і операторів кабельного телебачення: реалізація цієї архітектури дозволить їм з меншими витратами збільшити і кількість обслуговуваних користувачів, і виділяється кожному з них смугу пропускання. У Росії цей тип підключення часто застосовується невеликими операторами Ethernet-мереж. Пов'язано це з більш низькою вартістю мідних рішень і з тим, що монтаж оптичного кабелю потребує високої кваліфікації виконавця.

Очевидно, що запланований набір послуг і необхідна для їх надання полоса пропускання мають безпосередній вплив на вибір технології FTTx. Чим вище швидкість доступу і чим більший набір послуг, тим ближче до терміналу повинна підходити оптика, а саме потрібно використовувати технології FTTH. Якщо ж пріоритетом є збереження наявної інфраструктури та обладнання, найкращим вибором буде FTTB. [1] [правити] FTTB Архітектура FTTB отримала найбільше поширення, оскільки при будівництві мереж FTTx на базі Ethernet (ЕТТх) часто це єдина технічно можлива схема. Крім цього, в структурі витрат на створення мережі ЕТТх різниця між варіантами FTTC і FTTB відносно невелика, при цьому операційні витрати при експлуатації мережі FTTB нижче, а пропускна здатність вище. Архітектура FTTB домінує у новозведених будинках і у великих операторів зв'язку, тоді як FTTH буде затребувана тільки в новому малоповерховому будівництві. У першу чергу це пов'язано з істотно більш високою вартістю її реалізації в порівнянні з вартістю мережі FTTC / FTTB, відсутністю переваг в смузі пропускання для користувача. FTTH Однозначно на користь рішень FTTH виступають експерти компанії Motorola. Вони порівнюють тривалість життєвого циклу інвестицій в будь-яку технологію доступу та корельованих зростання вимог до пропускної здатності каналів доступу. Проведений аналіз показує, що якщо технічні рішення, які закладаються в основу сегмента доступу мережі сьогодні, виявляться нездатними забезпечити швидкість 100 Мбіт / с в 2013-2015 роках, то моральне старіння обладнання відбудеться до закінчення інвестиційного циклу. Оператор повинен обов'язково враховувати ці дані, інакше він ризикує виявитися уразливим перед особою конкурентів по мірі прагнення користувачів до отримання послуг все більш високого класу.

Експерти компанії Alcatel-Lucent перераховують такі переваги архітектури FTTH:

  • з усіх варіантів FTTx вона забезпечує найбільшу смугу пропускання;

  • це повністю стандартизований і найбільш перспективний варіант;

  • рішення FTTH забезпечують масове обслуговування абонентів на відстані до 20 км від вузла зв'язку;

  • вони дозволяють істотно скоротити експлуатаційні витрати - за рахунок зменшення площі технічних приміщень (необхідних для розміщення обладнання), зниження енергоспоживання і власне витрат на технічну підтримку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]