Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Порівняння методів доступу в комп’ютерних мережах за різними стандартами іеее.

IEEE (англ. Institute of Electrical and Electronics Engineers -- Інститут Інженерів з Електроніки та Електротехніки) -- міжнародна організація інженерів в області електротехніки, радіоелектроніки і радіоелектронній промисловості. Світовий лідер в області розробки стандартів з електроніки та електротехніки. Штаб квартира організації знаходиться у Лондоні.

IEEE 802 — LAN/MAN

IEEE 802.3 — Ethernet

IEEE 802.11 — Бездротові мережі — «WiFi»

IEEE 802.15.1 — Bluetooth

IEEE 802.15.4 — Бездротові сенсорно-контрольні мережі — «ZigBee»

IEEE 802.16 — Бездротові мережі — «WiMax»

Jam signal (в телекомунікаціях) - сигнал двійковим шаблоном, відправленим станцією, щоб інформувати інші станції про те, що вони не повинні здійснювати передачу.

Carrier Sense Multiple Access (CSMA) - імовірнісний мережевий протокол канального (МАС) рівня. Вузол, що бажає передати пакет даних, виконує процедуру оцінки чистоти каналу, тобто слухає шуми в передавальної середовищі протягом заздалегідь визначеного періоду часу. Якщо передає середовище оцінюється як чиста, вузол може передати пакет даних. В іншому випадку, якщо виконується інша передача, вузол «відсторонюється», тобто чекає певну кількість часу, перш ніж знову почати процедуру відправлення пакета.

На практиці більш поширена модифікація цієї технології CSMA / CD, що підтримує контроль колізій. Існує так само технологія CSMA / CA яка намагається уникати колізії.

CSMA / CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection - множинний доступ з контролем несучої і виявленням колізій) - технологія (802.3) множинного доступу до загальної передавальної середовищі в локальній комп'ютерній мережі з контролем колізій. CSMA / CD відноситься до децентралізованих випадковим (точніше, квазіслучайним) методам. Він використовується як у звичайних мережах типу Ethernet, так і у високошвидкісних мережах (Fast Ethernet, Gigabit Ethernet). Протокол CSMA / CD працює на канальному рівні в моделі OSI.

Якщо під час передачі кадру робоча станція виявляє інший сигнал, що займає передавальну середу, вона зупиняє передачу, посилає jam signal і чекає протягом випадкового проміжку часу (відомого як «backoff delay» і знаходять за допомогою алгоритму truncated binary exponential backoff), перед тим як знову відправити кадр. Виявлення колізій використовується для поліпшення продуктивності CSMA за допомогою переривання передачі відразу після виявлення колізії і зниження ймовірність другої колізії під час повторної передачі.

Методи виявлення колізій залежать від використовуваного обладнання, але на електричних шинах, таких як Ethernet, колізії можуть бути виявлені порівнянням передається та одержуваної інформації. Якщо вона різниться, то інша передача накладається на поточну (виникла колізія) і передача переривається негайно. Посилається jam signal, що викликає затримку передачі всіх передавачів на довільний інтервал часу, знижуючи ймовірність колізії під час повторної спроби.

CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access With Collision Avoidance або Carrier sensing multiple access with collision avoidance (якщо як в тексті рекомендації ITU-R M.1450), "множинний доступ з контролем несучої і уникненням колізій" або "Багатостанційний доступ з контролем несучої і запобіганням конфліктів "(переклад в російській тексті рекомендації ITU-R M.1450))) - це мережевий протокол, в якому:

  • використовується схема прослуховування несучої хвилі

  • станція, яка збирається почати передачу, посилає jam signal (сигнал затору)

  • після тривалого очікування всіх станцій, які можуть послати jam signal, станція починає передачу кадру

  • якщо під час передачі станція виявляє jam signal від іншої станції, вона зупиняє передачу на відрізок часу випадкової довжини і потім повторює спробу

CSMA / CA відрізняється від CSMA / CD тим, що колізій схильні не пакети даних, а тільки jam-сигнали. Звідси і назва «Collision Avoidance» - запобігання колізій (саме пакетів даних).

Уникнення колізій використовується для того, щоб поліпшити продуктивність CSMA, віддавши мережа єдиному передавальному пристрою. Ця функція покладається на «jamming signal» в CSMA / CA. Поліпшення продуктивності досягається за рахунок зниження ймовірності колізій і повторних спроб передачі. Але очікування jam signal створює додаткові затримки, тому інші методики дозволяють досягти кращих результатів. Уникнення колізій корисно на практиці в тих ситуаціях, коли своєчасне виявлення колізії неможливо - наприклад, при використанні радіопередавачів.

Цей метод доступу використовується в групі стандартів бездротового зв'язку 802.11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]