Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vipravleno_viprav.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

2.2 Нормативно-правовы засади функціонування фотодокумента в Україні

Фотодокумент характеризуються як документ, зміст якого зафіксовано за допомогою фотографічних засобів у вигляді окремих фотозображень ; кінодокумент – як документ, зміст якого зафіксовано за допомогою кінематографічних засобів і представлено у вигляді послідовно розташованих фотографічних зображень ; відео документ - як документ, зміст якого зафіксовано засобами відео записування (ДСТУ 2732:2004. Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять).

До технотронних належать також електронні документи ( синонімічні назви : машино читані, машиночитні, машино зчитувальні, машинопрочитувальні документи). Це документи, які створюються і «читаються» за допомогою електронно-обчислювальної машини (ЕОМ), тобто комп’ютера.

У міждержавному стандарті ГОСТ 7.83-2001 «Електронні видання. Основні види та вихідні відомості» електронний документ визначений як « документ на машиночитуваному носії, для використання якого потрібні засоби обчислюваної техніки». Електронні документи можуть містити засоби писемної мови, зображення, нот, звуку як у вигляді окремих документів, так і в поєднанні одне з одним. Документи, що містять одночасно інформацію різного походження (мовну, зображувальну, музичну тощо), називають мультимедійними, або мультимедіа.

Електронні документи можуть існувати як у вигляді окремих носіїв інформації (дискет, дисків), так і у внутрішній пам`яті комп’ютера. З погляду способу запису (способу створення документа) електронні документи можуть бути різними : механічними (перфокарти, перфострічки), магнітними, оптичними, лазерними, тому серед перелічених вище різновидів документів вони не посідають окреме місце, а перебувають всередині деяких видів.

Формат паперу – розмір паперового аркуша за шириною і висотою. Стандартні формати друкарського паперу в Україні : 60х84, 70х90, 70х100, 60х90, 75х90, 84х108 ( у см) та ін.. формати паперу, розроблені для міжнародного вжитку і прийняті за стандарт у деяких європейських країнах : 841х1189, 1000х1414, 917х1297 (у мм)[]. Похідні формати визначаються як відповідна частка паперового аркуша: половина аркуша попереднього розміру ( в мм) : А1 = 594х841; А2 = 420х594; А3 = 297х420; А4 = 210х297; А5 = 148х210 і т.ін.

Оптичний запис – запис інформації за допомогою світла – теж можливий тільки при використанні спеціальної техніка. Зокрема, це – запис способом фотографування на чутливому шарі фотоплівки та фотопаперу або фотопластинки із застосуванням фотографічної зйомки і хіміко-фотографічної обробки та друку. Розрізняють фотографічний негатив і позитив[].

Документи, створені способом фотографування, вважаються особливо точними щодо відтворення об’єктивної дійсності, достовірними. Це так, але не завжди. Фотозображення залежить від способу фотозйомки, обраного ракурсу, способу обробки фотонегативу, способу друкування, отже, в кінцевому підсумку, від мети, якої прагне досягнути комуні кат, та його майстерності.

Спосіб фотографування використовують також при створенні мікрокопій документів шляхом мікрофільмування (мікрофільми, мікрокарти, мікрофіші).

Отже, в данному розділі ми розглянули таккі види документів як : фотодокументи, кінодокументи, відео документи. Також ми дізналися що до технотронних належать електронні документи, що читаються за допомогою комп`ютера, та види електронних документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]