Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНПЗ ДЗЯНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Львівський регіональний інститут державного управління

Національної академії державного управління при Президентові України

Кафедра державного управління

та місцевого самоврядування

Індивідуальне навчально-практичне завдання

з навчальної дисципліни «Організаційно-правові засади державного управління»

Варіант № ____

Виконав(ла) слухач(ка) гр._________

_________________________

Перевірив: _______________

_________________________

(наук. ступ. вчене звання )

Львів – 2012

Комплект ІНПЗ з навчальної дисципліни

«Організаційно-правові засади державного управління»

та методичні рекомендації до їх виконання.

Вимоги до індивідуального навчально-практичного завдання

(творчої роботи)

Титульний аркуш творчої роботи повинен мати такий зміст: назва інституту; назва кафедри; назва навчальної дисципліни; варіант творчої роботи; прізвище, ім’я та по-батькові слухача, курс, номер академічної групи, посада, прізвище та ініціали викладача, який перевірятиме творчу роботу.

Номер варіанта завдання має збігатися з порядковим номером, під яким зареєстровано прізвище слухача у журналі академічної групи.

За титульним аркушем слідує назва першого питанням та його розкриття в такому оформлені: короткий вступ, основний зміст та висновок до кожного питання окремо, список використаної літератури до кожного питання окремо. Після розгляду першого питання в такій самій послідовності йде виклад по другому питанню.

Обсяг творчої роботи визначається вмінням слухача стисло і водночас вичерпно розкрити тему: показати значення питання, що розглядається, оцінити, як воно висвітлюється в спеціальній літературі та розв’язується на практиці, зробити висновки та обґрунтувати власні пропозиції. При вдалому розкритті теми достатньо до 20-25 сторінок основного тексту (без списку використаної літератури).

Технічна характеристика творчої роботи: шрифт основного тексту – Times New Roman; розмір шрифту (кегель) – 14; відстань між рядками – 1,5; поля тексту: зверху – 1,5 см, знизу – 1,5 см, ліворуч – 2 см, праворуч – 1,5 см; нумерація сторінок – праворуч зверху, без крапки в кінці. На титульній сторінці номер не ставиться.

Обов’язкова вимога: По-перше, творча робота оформляється та здається в електронному та друкованому вигляді. По-друге, чітке посилання на джерела інформації. Всі цифри, факти, теорії, думки вчених, цитати повинні мати посилання у вигляді [7, с.21] (перша цифра означає номер джерела у наведеному в кінці списку літератури, а друга цифра – номер сторінки у цьому джерелі). Бажано використовувати в творчій роботі таблиці, схеми, графіки, діаграми тощо. Список використаної літератури (не менше десяти джерел з кожного питання) оформляється згідно з діючими правилами. Якщо інформація взята з мережі Internet, потрібно, як і для звичайної літератури, вказати автора, назву статті, а потім навести адресу сайту в Internet.

Творча робота оцінюється за критеріями: логічності плану; повноти й глибини розкриття теми; наявності ілюстрацій (таблиці, рисунки, схеми тощо); кількості використаних джерел і чіткості посилань на них; відображення практичних матеріалів та інших даних; оформлення; обґрунтування власної думки слухача з цього питання у вигляді висновку.

Шкала оцінок творчої роботи: максимально (при ґрунтовному розкритті питання і дотриманні всіх вимог) 40 балів (по 20 балів за питання). За кожне зауваження (недотримання однієї із вимог) оцінка зменшується на 1 бал. Слухач може отримати за творчу роботу і 0 балів, якщо всі питання не розкриті.

У разі недопущення роботи до захисту вона повертається слухачеві для доопрацювання. Під час сесії слухачі захищають свої роботи шляхом співбесіди з викладачем або у формі презентації на семінарському чи практичному занятті.

Тематика творчої роботи Варіант перший

  1. Сутність та основні риси адміністративних послуг, які надаються органами виконавчої влади. Характеристика чинної нормативно-правової бази, на якій ґрунтується система адміністративних послуг в Україні, порядок їх надання. Наявні проблеми та шляхи їх подолання.

  2. Соціологічний, нормативний та практичний аспекти правового регулювання державного управління: основна характеристика та їх взаємодія.

Варіант другий

  1. Види і процедури юридичної відповідальності в державному управлінні. Напрями удосконалення правового забезпечення інституту юридичної відповідальності органів державної влади.

  2. Правовий статус та організація діяльності центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант третій

  1. Проблема забезпечення законності в державному управлінні. Роль та значення громадського контролю як засобу забезпечення законності в діяльності органів державної влади.

  2. Сильні і слабкі сторони адміністративної юстиції і адміністративної квазіюстиції як засобу забезпечення суб’єктивних прав громадян у сфері державного управління. Показати власне бачення можливості і доцільності запровадження в Україні адміністративної квазіюстиції.

Варіант четвертий

  1. Відповідно до Конституції Автономної Республіки Крим охарактеризувати систему органів Автономної Республіки Крим та їх взаємовідносини з органами державної влади України.

  2. Спрогнозувати можливі варіанти впливу парламентської більшості у Верховній Раді України на функціонування механізму здійснення державної влади в Україні за умов, коли: а) ця більшість і Президент України є політичними союзниками; б) ця більшість і Президент України є політичними опонентами. Які проблеми виникнуть та можливі способи їх вирішення?

Варіант п’ятий

  1. Обґрунтування сутності системи стримувань та противаг у сфері державного управління. Приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Сутність і суспільна небезпечність бюрократизму. Об’єктивні передумови виникнення і поширення бюрократизму. Чинники подолання бюрократизму в державному управлінні.

Варіант шостий

  1. Характеристика правового статусу громадянина в державному управлінні.

  2. На основі аналізу положень чинного законодавства України, визначити співвідношення понять «делегування повноважень» та «надання повноважень». Розкрити проблемні питання делегування повноважень в системі «місцеві державні адміністрації – органи місцевого самоврядування».

Варіант сьомий

  1. Вплив форми державного устрою на організацію державного управління: вітчизняна та зарубіжна практика.

  2. Правовий статус та організація діяльності державних агентств: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант восьмий

  1. Загальна характеристика нормотворчості органів державного управління в зарубіжних країнах.

  2. Розкрити зміст інституту оскарження (адміністративного та судового) громадянами рішень дій та бездіяльності суб’єктів владних повноважень: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант дев’ятий

  1. Визначити, наскільки змінилися повноваження Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України у зв’язку з відміною конституційної реформи 2004 року.

  2. Оцінка в державному управлінні. Громадські інститути оцінки державного управління, їх дієвість: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант десятий

  1. На підставі аналізу норм Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» визначити, у чому полягають особливості здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві?

  2. Інститут державних секретарів: вітчизняний та зарубіжний досвід.

Варіант одинадцятий

  1. Правовий статус та організація діяльності державних служб: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Особливості реалізації громадянами України права на доступ до публічної інформації. Приклади зарубіжної практики.

Варіант дванадцятий

  1. Нормативно-правове забезпечення прозорості та відкритості діяльності органів державної влади. Порівняти, яким чином забезпечується на сьогоднішній день та як повинна забезпечуватися прозорість та відкритість діяльності органів державної влади?

  2. Правовий статус та організація діяльності міністерств: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант тринадцятий

  1. На підставі аналізу чинних нормативно-правових актів визначити форми участі громадян у здійсненні державного управління в Україні. Охарактеризувати перспективи використання зарубіжного досвіду у цій сфері.

  2. Визначити вид організаційної структури Вашої організації. Охарактеризувати позитивні риси і вади даного виду структури. Сформулювати пропозиції по вдосконаленню даної структури.

Варіант чотирнадцятий

  1. З’ясувати роль дискреційних повноважень у діяльності органів державної влади. Навести приклади використання інституту «адміністративного розсуду» в діяльності органів державної влади.

  2. Особливості юридичної відповідальності державних службовців за корупційні правопорушення.

Варіант п’ятнадцятий

  1. Правовий статус та організація діяльності органів парламентського контролю: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Нормативні акти центральних та місцевих органів виконавчої влади і порядок їх прийняття: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант шістнадцятий

  1. Напрями реформування центральних органів виконавчої влади України: проблеми правового забезпечення.

  2. Інститут судового контролю в сфері державного управління: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант сімнадцятий

  1. Правовий статус та організація діяльності місцевих державних адміністрацій: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Сутність звернення громадян за захистом своїх прав у сфері державного управління.

Варіант вісімнадцятий

  1. Правовий статус та організація діяльності Представництва та Представників Президента України: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Всеукраїнський референдум як форма участі громадян у державному управлінні: напрями удосконалення законодавчого забезпечення. Аналіз зарубіжної практики використання інституту референдуму.

Варіант дев’ятнадцятий

  1. Правовий статус народного депутата України: напрями удосконалення правового регулювання (приклади вітчизняної та зарубіжної практики).

  2. Контрольно-наглядові повноваження прокуратури та суду в сфері державного управління: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант двадцятий

  1. Характеристика системи правових засобів захисту прав громадян у сфері виконавчої влади: приклади вітчизняної та зарубіжної практики. Можливі напрями підвищення її ефективності.

  2. Правовий статус та організація діяльності допоміжних органів, що забезпечують виконання Кабінетом Міністрів України своїх повноважень: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Варіант двадцять перший

  1. Показати власне бачення найбільш оптимальної організації взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також визначити напрями удосконалення правового забезпечення такої взаємодії: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

  2. Система контролюючих органів та їх повноваження у сфері державного управління.

Варіант двадцять другий

  1. Предмет, метод та процес правового регулювання державного управління: основна характеристика та практика застосування.

  2. На підставі аналізу норм чинного законодавства окреслити коло суб’єктів політичної та конституційної відповідальності в сфері державного управління. Визначити проблемні питання співвідношення політичної та конституційної відповідальності органів державної влади: приклади вітчизняної та зарубіжної практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]