Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
108.05 Кб
Скачать

Тема 8.

8.1. Внутрішні змінні підприємства

Досвід показує, що навіть за наявності сприятливих зовнішніх умов господарювання чимало під-в зазнає невдачі. Це пояснюється насамперед недоліками і прорахунками у дія-ті самих під-в стосовно їх внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовище під-ва – це сукупність факторів, які формують його довгострокову прибутковість і перебувають під безпосереднім контролем керівників та персоналу під-ва.

Внутрішнє середовище під-ва визначається внутрішніми змінними, тобто ситуаційними факторами в середині під-ва, які безпосередньо впливають на виробництво і реалізацію продукції чи послуг.

Головними внутрішніми змінними будь-якого підприємства є:

  • Організаційна структура – форма системи управління, що включає склад, підпорядкованість та взаємодію її елементів між собою.

  • Цілі – конкретний стан окремих хар-тик під-ва, досягнення яких є для нього бажаними і на досягнення яких спрямована вся його д-ть.

  • Завдання – види робіт, які необхідно виконати певним способом і в обумовлений період. Фактично це робота з предметами і засобами праці, інформацією і людьми.

  • Технологія – засіб перетворення вихідних елементів(матеріалів, сировини) у кінцеві вироби.

  • Люди – найважливіший ситуаційний фактор, роль якого визначається здібностями, обдарованістю, потребами, знаннями, поведінкою, ставленням до праці тощо.

Внутрішні змінні під-ва взаємопов’язані між собою і утворюють системну модель.

8.4. Вибір стратегії запобігання банкрутству

Раціональна фінансова д-сть сприяє здійсненню таких головних принципів як:

  • Самоокупність – означає, що ресурси вкладені у в-цтво та реалізацію продукції повинні окупитися прибутком відповідним нормативному рівню рентабельності.

  • Самофінансування – забезпечення потреб під-ва у фінансових ресурсах, сформування та ефективного використання усіх господарських засобів розширення виробництва і покращення ресурсно-соц сфери за рахунок грошових надходжень від реалізації своєї продукції, робіт та послуг. Але це не означає, що в процесі господарської д-сті використовуються лише власні кошти під-ва. При самофінансуванні користуються і залученими коштами у вигляді кредитів банку та інших джерел. Однак обов’язковою умовою є своєчасне повернення кредитів за рахунок власних нагромаджень під-ва.

Однак у випадку незадовільного фін стану та низьких показників прибутковості стає можливим явище банкрутства під-ва. Тому на кожному під-ві вивчаються ознаки банкрутства, реакції під-ва на кризовий стан, вибір стратегії запобігання банкрутству.

Банкрутство під-ва це нездатність задовольнити вимоги кредиторів з оплати товарів, робіт, послуг, зобов’язань, платежів у бюджет та позабюджетні фонди через незадовільну структуру балансу під-ва.

Існує два види реакції під-ва на його кризовий стан:

  • Захисна – передбачає скорочення витрат, продаж чи ліквідація окремих підрозділів під-ва, скорочення і продаж обладнання чи майна, звільнення персоналу, зниження ринкових цін, скорочення обсягів збуту.

  • Наступальна – передбачає модернізацію обладнання, запровадження нових технологій, ефективний маркетинг, пошук нових ринків, розроблення і запровадження прогресивної стратегічної концепції планування і управління.

Закордоном близько 90% всіх невдач під-в пов’язують з неосвіченістю менеджерів, некомпетентністю керівництва, невідповідністю його дій новим умовам, зловживанням, старінням, що призводить вцілому до неефективного управління під-вом.

Практика доводить, якщо криза зумовлена внутрішніми причинами, то керівника або спеціаліста доцільно запросити зі сторони. Якщо зовнішніми, то досить здібного працівника із персоналу під-ва.

Високі витрати в-ва – доцільно провести скорочення усіх невиробничих і малопродуктивних витрат, тобто усунути зайві і застарілі виробничі потужності, покращити технологічні процеси, усунути причини браку, витрати від нераціонального використання робочого часу і плинності кадрів, ліквідувати збиткові галузі та запропонувати в-во високорентабельної продукції.

Наближення під-ва до банкрутства залежить від багатьох факторів:

  • Параметри факторів в-ва – неправильне визначення виробничого профілю, низькі під-цькі здібності керівництва, висока частка позичкового капіталу, низька кваліфікація персоналу.

  • Параметри факторів попиту – різке зниження попиту несприятливо впливає на всі види д-сті, скорочуються обсяги в-ва, збільшуються витрати на одиницю продукції за рахунок збільшення частки постійних витрат, зменшується прибуток на одиницю продукції і загальний прибуток під-ва.

  • Суперництво із галузевими під-вами – це свідчить про те, що інші під-ва використовують кращі управлінські технології, маркетингову стратегію, кращі кадри тощо.

  • Вплив уряду - від податкової кредитно-фін політики уряду дуже сильно залежить під-во на усіх етапах своєї д-сті. Уряд часто підтримує найбільш важливі для держави під-ва субсидіями, пільговими податками тощо.

  • Випадковий вплив – один із факторів, який регулює фін стан під-ва. Випадок може стати таким, що сприятиме розвитку під-ва або ж навпаки призвести до банкрутства(стихійні лиха, винахід товарів-замінників, раптова дестабілізація політичного і екон становища в країні, введення ембарго на поставку товарів під-ва).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]