Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_shpory_yulya социология.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

16. Сутність концепції «дзеркального «я»

Соціальна теорія особистості не реалізує особистість в повній мірі. Напрям та специфіка соціологічного підходу – вивчення особистості як сукупності суспільних відношень,тобто продукт суспільства. Особистість – це певний вираз дійсності людини , певним образом реалізована інтеграція ії соціально значущих рис та психобіологічної основи. Особистістю не народжуються, а стають.

Концепція «дзеркального Я» - одна з перших соціологічних та соціально - психологічних концепцій особистості, яка випливає не з внутрішніх характеристик людини, а з визнання вирішальної ролі взаємодії індивіда. Стержень особистості, ії самопізнання – результат взаємодії, в котрій індивід навчається дивитися на себе як на об’єкт очами інших людей. Суть віддзеркалювання «Я» складається з того, як нас бачать інші, як вони оцінюють нашу поведінку, з одної сторони та нашої реакції на ці оцінки у вигладі роздуму, здивування або сорому, гордості або приниження. Віддзеркалене «Я» часто не співпадає з суб’єктивним.

17.Особливості концепції особистості з.Фрейда.

Зігмунд Фрейд – відомий австрійський лікар, психолог, філософ, велику увагу приділяв.

Основна проблема психоаналізу - проблема конфлікту особи та суспільства. Психологічна орієнтація зосереджує увагу на виявленні несвідомих процесів, імпульсів,мотивів, захоплень з метою позбавлення пацієнта від неврозів, відновлення його душевної рівноваги. Проблема розв’язання сенсуальних колізій і на найраніших етапах має вирішальне значення не лише в індивідуальному розвитку кожної людини, але й в історичному процесі. В такому ракурсі Фрейд розглядав виникнення держави, релігії, моралі, соціального контролю та ін. Сублімація сенсуальної енергії лежить , за Фрейдом, в основі соціокультурної,художньої та інших видів людської діяльності.

18.Соціалізація особистості :сутність, основні етапи.

Соціалізація - процес засвоєння індивідом на протязі життя соціальних норм та культурних цінностей того суспільства, до якого він належить – інтеграція особистості в суспільство. Тобто соціалізація – процес становлення індивіда соціокультурною особистістю.

На соціалізацію впливають класові, релігіозні, масові відмінності , культурні традиції та звичаї. На формування особистості впливають наступні чинники: фізичні особливості, навколишнє соціальне середовище, індивідуальний стаж.

Виділяють ряд стадій соціалізації: 1.у рамках сім’ї; 2.засвоєння цінностей та норм не сімейного виховання в рамках школи та інших закладів; 3.продовжується на протязі життя. Індивідуальність починає з’являтися тоді, коли у дитини з’являється здатність мислення про себе у третьому числі.

19.Соціалізація та ре соціалізація, їх основний зміст.

Соціалізація - процес засвоєння індивідом на протязі життя соціальних норм та культурних цінностей того суспільства, до якого він належить – інтеграція особистості в суспільство. Тобто соціалізація – процес становлення індивіда соціокультурною особистістю.

На соціалізацію впливають класові, релігіозні, масові відмінності , культурні традиції та звичаї. На формування особистості впливають наступні чинники: фізичні особливості, навколишнє соціальне середовище, індивіду-альний стаж.

Ресоціалізація – процесс засвоєння нових цінностей та ролей для заміни менш засвоєних або тих, що не відповідають сучасній ситуації. Цей соціальний процес необхідний для повноцінного розвитку та функціонування особистості в суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]