Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strat-_ya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать
  1. Які конкурентні стратегії виділив м.Портер та які критерії використані для їх вибору?

Основні види конкурентних стратегій за Портером

Стратегія лідерства за витратами - передбачає зниження повних витрат на виробництво товару чи послуги і на цій основі зниження реалізаційних цін, що приваблює переважну більшість клієнтів (покупців, споживачів).

Стратегія широкої диференціації - спрямована на надання товарам підприємства специфічних рис, що відрізняють їх від товарів конкурентів, що в свою чергу також приваблює споживачів.

Стратегія оптимальних витрат - дає можливість покупцям отримати за одні і ті ж гроші більшу цінність за рахунок поєднання високої корисності, внаслідок диференціації товару, з низькою ціною.

Стратегія ринкової ніші або фокусування у свою чергу поділяється на стратегії:

Сфокусована стратегія низьких витрат - орієнтується на вузьку ринкову нішу споживачів, де підприємство випереджає своїх конкурентів за рахунок більш низьких витрат виробництва;

Сфокусована стратегія диференціації - орієнтується на вузьку ринкову нішу споживачів, яких підприємство забезпечує диференційованим товарами та послугами, що найбільш відповідають їх потребам та смаку.

Крім названих за Портером, виділяють ще п'ятий вид конкурентних стратегій - стратегія упередження, яка найчастіше використовується підприємствами у галузях, що знаходяться на початкових стадіях життєвого циклу, та пов'язані з формуванням стратегічного потенціалу випередження, який не завжди або важко нейтралізується конкурентами.

  1. В чому полягає відмінність корпоративної і ділової стратегії? Чи можуть вони співпадати?

Корпоративна стратегія – це узагальнюючий план керівництва і розвиток диверсифікації підприємства, що поширюється на всі його підрозділи і охоплює всі напрямки діяльності.

Ділова стратегія – при виборі цієї стратегії приділяють увазі цілям, фінансовим ресурсам, керівництву, чинникам часу, ризику, досвід.

  1. Який результат дає аналіз зовнішнього середовища?

Аналіз зовнішнього середовища дає змогу визначити стан підприємства і його потенційні можливості, також аналізуються такі фактори :

1. Економічні — фактори, що пов’язані з обігом грошей, товарів, інформації та енергії.

2. Політичні — фактори, що впливають на політичні погляди та поділяють людей на окремі політичні групи і знаходять вираження в діяльності та прийнятті рішень місцевими органами влади та уряду.

3. Соціально-демографічні фактори, які впливають на рівень і тривалість життя людей, а також формують їхню ціннісну орієнтацію.

4. Технологічні — фактори, що пов’язані з розвитком техніки, обладнання, інструментів, процесів обробки та виготовлення продуктів, матеріалів і технологій, а також know-how.

5. Конкуренція — фактори, які відбивають майбутні та поточні дії конкурентів, зміни в частках ринків, концентрації конкурентів.

6. Географічні — фактори, пов’язані з розміщенням, топографією місцевості, кліматом і натуральними ресурсами (зокрема, корисними копалинами).

7. Які фактори зовнішнього середовища відносять до макросередовища, а які – до мікро середовища?

Макросередовище

Мікросередовище

Економічні

Технологічні

Політичні

Конкуренція

Соціально-демогрофічні

Виробничі

Географічні

Науково-технічні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]