Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт про Оболонський суд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

4.1.Процес розгляду кримінальної справи в суді, у тому числі із застосуванням засобів фіксації судового процесу

Перебуваючи на практиці в Оболонському районному суді м. Києва я мав змогу ознайомитись з порядком повідомлення зацікавлених осіб про розгляд кримінальних справ який запланований на певний робочий день. А саме, відповідно до «Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді», а також відповідно у межах Кримінально - процесуального кодексу України строку попереднього розгляду справи, що надійшла від прокурора, суддя вивчає справу та визначає день і час попереднього розгляду кримінальної справи. Працівниками апарату Оболонського суду згідно з розподілом обов’язків здійснюється комплекс відповідних заходів щодо супроводження подальшого руху кримінальної справи. За вказівкою судді надсилаються повідомлення про день і час попереднього розгляду справи прокурору та іншим учасникам процесу (обвинуваченому, його захиснику та законному представнику, потерпілому та його представнику). Обвинувачений, який тримається під вартою, інформується про попередній розгляд справи через адміністрацію слідчого ізолятора. Учасники процесу повинні бути повідомлені про дату і час попереднього розгляду справи суддею завчасно.

В Оболонському районному суді учасників судового процесу викликають за допомогою судової повістки (додаток 6). На практиці я власноруч їх заповнював. До неї вносяться дані щодо особи отримувача, місця та часу розгляду справи та її суті. Судова повістка вручається адресатові під розписку яка знаходиться на другій стороні повістки, яка підлягає поверненню до суду.

Коли виконані усі дії по інформуванню усіх учасників кримінального процесу і завершено досудове слідство наступним етапом розгляду кримінальної справи є судовий розгляд.

В Оболонському районному суді м. Києва розглядаються всі види кримінальних справ, окрім справ про навмисне вбивство, розкрадання в особливо великих розмірах, національної безпеки і деяких інших справ відведених законом до вищестоящих судів. Тому перебуваючи на практиці я мав змогу бути присутнім на багатьох із них. Кожна справа дуже відрізнялася одна від одної. Наприклад справа про згвалтування розглядалася за відсутності позивача, а її інтереси представляла матір позивачки.

Лише одна справа фіксувалася засобами фіксації судового процесу. Судове засідання фіксувалося персональним комп’ютером зі спеціальним обладнанням (мікшер, три мікрофони приєднані до мікшеру, навушники, два динаміка ) і програмним забезпеченням. Перед проведення звукозапису секретарем судового засідання проводила перевірку апаратури, тобто записувалась певна репліка, а потім вона прослуховувалась. Дані про перевірку вона вносила до журналу судового засідання. Звукозапис проводився з моменту відкриття судового засідання до його закінчення, а після його закінчення секретар його зберігала та створила архівну та робочу копію звукозапису яку додала до матеріалів справ.

4.3. Звернення до виконання судових рішень у кримінальних справах

В Оболонському районному суді вироки суду передаються на виконання після того, як вони набрали законної сили, крім випадків негайного їх виконання. Детально вивчивши порядок звернення до виконання судових рішень та проаналізувавши порядок направлення виконавчих листів на виконання до відповідних державних установ я дізнався що після набрання вироком суду законної сили копія вироку з супровідним листом, підписаним суддею та зареєстрованим в апараті суду, надсилається за належністю:

- якщо за справою декілька засуджених і щодо деяких із них подано апеляційні скарги чи подання, вирок суду звертається до виконання стосовно всіх засуджених не пізніше ніж через три доби після повернення справи з апеляційної інстанції.

- якщо засуджено призовника, копія вироку в семиденний строк надсилається у військовий комісаріат за місцем проживання засудженого.

При кожному з видів покарання звернення до виконання має свої особливості:

- стосовно особи, яка засуджена до позбавлення волі або арешту та не перебуває під вартою, органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого надсилаються дві копії вироку, копії апеляційної, касаційної ухвал і розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили;

- якщо особу засуджено до покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні, одна копія вироку разом з розпорядженням про виконання вироку, що набрав законної сили, надсилається командиру військової частини, де проходить службу засуджений військовослужбовець, друга – командиру дисциплінарного батальйону;

- якщо особу засуджено до покарання у вигляді службових обмежень для військовослужбовців, копія вироку разом з розпорядженням про виконання вироку, що набрав законної сили, надсилається командиру військової частини, де проходить службу засуджений військовослужбовець.

Зазвичай мені доручали заповнення виконавчого листа щодо стягнення державного мита на користь держави. В ньому я зазначав номер справи, назву суду, день коли було розглянуто справу за позовом, прізвище, ім'я та по батькові засудженого, вносив резолюційну частину вироку, записував число коли вирок набрав законної сили, а також строк пред'явлення виконавчого листа до виконання. На другій сторінці більш детально записувались дані про боржника (ПІП, дата народження, де народився, де проживає, де працює, місце ув'язнення) та про стягувача (повне найменування та місцезнаходження ). Далі я зазначав дату коли він був виданий, а також ПІП судді і секретаря.

Розділ 5. Судочинство у справах про адмін істративне правопорушення

5.1. Облік судових справ та матеріалів про адміністративне правопорушення.

В Оболонському районному суді матеріали про адміністративне правопорушення, а також подання щодо застосування конфіскації предметів реєструються в обліково-статистичній картці на справу про адміністративне правопорушення та в алфавітному покажчику справ про адміністративні правопорушення. В алфавітному покажчику справ про адміністративні правопорушення відображаються дані про кожну особу, щодо якої надійшов для розгляду протокол про адміністративне правопорушення.

За період проходження практики найбільший відрізок часу я провів в адміністративній канцелярії. Тому найбільший практичний досвід я отримав саме там. Я мав змогу приймати громадян, видавати їм по запитам копії постанов, заповнювати обліково-статистичні картки по справам про адміністративні правопорушення, відсилати судові повістки, працювати в архіві та виконувати іншу доручену мені роботу.

Перше завдання яке було дане керівником практики це переглянути інструктивні документи щодо обліку справ та матеріалів про адміністративне правопорушення. Основним джерелом цієї інформації являється Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді.

Спочатку в адміністративній канцелярії нам доручали таку роботу як зшивання справ про адміністративні правопорушення, заповнення судових повісток , потім детально роз'яснивши як правильно потрібно заповнювати обліково-статистичні картки про адміністративні правопорушення вона нам доручила саме цю роботу.

Заповнення обліково-статистичної картки по справі про адміністративне правопорушення є першою стадією проходження справи в суді, оскільки коли адміністративна канцелярія приймає справу, то спочатку по ній заповнюється обліково-статистична картка. В ній зазначається дата надходження справи, вкотре надходить справа, ПІП правопорушника, дата народження, посада, звання, стаття по якій було вчинено правопорушення, а також зазначається дата розгляду та прізвище судді. Далі справа проходить наступний етап – розгляд справи.

5.2. Процес розгляду справ про адміністративне правопорушення . В Оболонському районному суді справи про адміністративні правопорушення приймаються в адміністративній канцелярії суду. На практиці я був дуже часта присутній під час цієї процедури. Адміністративний матеріал доставляється в Оболонський суд працівники в години прийому. Прийом справ проходить щоденно з 11:00 до 12:00. В справах де присутній конфіскат він також подається при прийнятті справи. Адміністративний матеріал приймається працівниками канцелярії разом із паспортами правопорушників. Справи ретельно перевіряються, якщо наприклад у справах не має певних підписів або неправильно написаний протокол чи в ньому містяться помарки, виправлення або певні неточності то справи не приймається. Якщо неправильно підрахована кількість конфіскату то справа також повертається працівникам міліції. Після того як матеріал приймається на кожному з додатків до них я проставляв печатку отримала та писав дату отримання. Після закінчення прийому, підрахувавши справи, працівники канцелярії в рівній кількості розподіляють справи по суддям Оболонського суду. На практиці я також мав змогу бути присутнім на розгляді кількох справ про адміністративні правопорушення. Це були справи про дрібне хуліганство, про торгівлю в непризначених місцях та у справах пов'язаних із недотриманням правил дорожнього руху. Розгляд справи про адміністративне зазвичай тривав не дуже довго, а після розгляду справи суддя виносив постанову по справі яка в подальшому передавалася до адміністративної канцелярії і прикріплювалась до справи. Також я ознайомився з особливостями розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з недотриманням правил дорожнього руху .

5.3. Звернення до виконання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення

На практиці в адміністративній канцелярії Оболонського суду я не раз спостерігав і навіть приймав участь у створенні копії постанови у справі про адміністративне правопорушення. Саме для цієї функції існує прийомний час, а саме, з14:00 до 17:00 у вівторок і п'ятницю. Учасник по справі може звернутися з заявою про необхідність надати йому копію постанови зі справи по якій він проходив. Для цього він приходить з заявою та документом посвідчуючим його особу, працівники канцелярії в алфавітних покажчиках знаходять номер справи, якщо особа яка звертається його не пам'ятає і просить підійти або в наступний прийомний день, або через неділю, це залежить від кількості запитів. Потім мені доручали відшукати справи в адміністративному архіві за певний рік, я ксерив постанови, а потім вони затверджувались суддею підписом «копія вірна», ставився штамп суду і постанова видавалася на руки особі яка подавала запит.

В Оболонському районному суді існує наступний процес звернення до виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення: копія постанови у справі про адміністративне правопорушення протягом трьох днів після закінчення розгляду справи вручається під підпис або надсилається рекомендованим листом особі, щодо якої її винесено.

У цей саме термін копія постанови вручається потерпілому або на вимогу потерпілого надсилається йому рекомендованим листом.

Копії постанов про заходи адміністративного стягнення надсилаються для виконання до відповідних органів, а також за місцем роботи, навчання або проживання правопорушника.

Виконавчі листи у справах про адміністративні правопорушення не видаються. Постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає виконанню з моменту її винесення.

Звернення до виконання постанови, що передбачає застосування адміністративного арешту, полягає в негайному надісланні двох копій постанови органу внутрішніх справ для виконання. Копія постанови надсилається також за місцем роботи, навчання, проживання особи (останнє може мати місце в разі застосування інших видів адміністративного стягнення).

Якщо до правопорушника застосовано стягнення у вигляді виправних робіт, дві копії постанови надсилаються на виконання до органу Державного департаменту України з питань виконання покарань не пізніш як наступного дня після її винесення.

Постанова про конфіскацію предмета, який став знаряддям учинення або безпосереднім об’єктом правопорушення, грошей надсилається на виконання органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням цього предмета, грошей.

Постанова про оплатне вилучення предмета, який став знаряддям учинення або безпосереднім об’єктом правопорушення, надсилається на виконання органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням цього предмета.

Звернення до виконання постанови про накладення штрафу передбачає пропозицію правопорушникові добровільно в 15-денний строк після вручення копії постанови сплатити штраф, про що роз’яснюється в супровідному листі, або під підпис після проголошення суддею постанови. У разі несплати штрафу добровільно копія постанови надсилається органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням майна правопорушника.

Попередження як адміністративне стягнення вважається виконаним, якщо правопорушнику вручено копію постанови або проголошено її зміст, і про це є його розписка в справі. У разі притягнення до адміністративної відповідальності за стрільбу з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку, а також за порушення правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів особи, якій вогнепальну зброю, а також бойові припаси ввірено у зв’язку з виконанням службових обов’язків або передано в тимчасове користування, копія постанови надсилається відповідному підприємству, установі, організації для відома й органу внутрішніх справ для розгляду питання про заборону цій особі користуватися вогнепальною зброєю.

Постанова про накладення адміністративного стягнення за корупційні правопорушення у кожному випадку в триденний строк надсилається відповідному державному чи виборному органу для вирішення питання згідно з чинним законодавством.

Контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови суду про накладення адміністративного стягнення покладено на Оболонський суд, тому він повинен вимагати та одержувати відповідні письмові повідомлення про виконання своїх рішень.

Висновки

Проходячи практику в Оболонському районному суді міста Києва, я оволодів сучасними методами та формами організації праці в галузі своєї майбутньої професії, закріпив на практиці одержані у процесі навчання в коледжі теоретичні знання, ознайомився із структурою, організаційно-управлінською діяльністю, функціональними та посадовими обов'язками працівників судових органів.

Основні завдання практики вважаю виповненими, так як я:

• з’ясував для себе основні напрямки діяльності і завдання судових органів;

• ознайомився із структурою, правовим статусом, організаційно-управлінською діяльністю, завданнями та функціями судових органів, формами та методами здійснення покладених на судові органи завдань;

• засвоїв на практиці застосування правових норм, які регулюють організацію та діяльність цих органів, а також правових норм, які вони застосовують у своїй діяльності;

• набув практичних навичок і вмінь самостійної підготовки та складання відповідних процесуальних документів;

• ознайомився та навчився оформлювати справи під час та після їх розгляду;

• закріпив практичні навички, необхідні для самостійного здійснення юридичної діяльності, формування та вдосконалення навичок ведення юридичної документації.

Під час проходження практики в суді я зрозумів , що обрана мною професія потребує всебічного обсягу знань, професійних навиків, глибокої обізнаності, я зрозумів , на скільки важливі в юридичній професії отримані під час навчання знання. А особливо я впевнився в тому, що я хочу бути юристом - професіоналом і продовжувати свій трудовий шлях саме в цьому напрямку.

Використана література

1. Конституція України

2. Коментар до Конституції України.-К.1999р.

3. Кримінально-процесуальний кодекс України

4. Кодекс про адміністративні правопорушення від 1 серпня 2006р.

5. Цивільно процесуальний кодекс України від 1серпня 2006р.

6. Закон України «Про статус суддів»

7. Закон України « Про судоустрій»

8. Закон України «Про виконання провадження»

9. Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді

10. Інструкція про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду

11. Інструкція про порядок фіксування судового процесу технічними засобами

12. Інструкція про порядок використання електронної пошти

13. Інструкція щодо заповнення та подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів в яких виписані їх обов'язки

14. Інструкція про порядок Переліку судових судових справ, що утворюються в діяльності суду із зазначенням строків зберігання документів

15. Інструкція щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ і матеріалів

16. Конституція України

17. Коментар до Конституції України.-К.1999р.

18. Кримінально-процесуальний кодекс України

19. Кодекс про адміністративні правопорушення від 1 серпня 2006р.

20. Цивільно процесуальний кодекс України від 1серпня 2006р.

21. Закон України «Про статус суддів»

22. Закон України « Про судоустрій»

23. Закон України «Про виконання провадження»

24. Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді

25. Інструкція про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду

26. Інструкція про порядок фіксування судового процесу технічними засобами

27. Інструкція про порядок використання електронної пошти

28. Інструкція щодо заповнення та подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів в яких виписані їх обов'язки

29. Інструкція про порядок Переліку судових судових справ, що утворюються в діяльності суду із зазначенням строків зберігання документів

30. Інструкція щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ і матеріалів