Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт про Оболонський суд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

3.2. Процес розгляду адміністративної справи в суді, у тому числі із застосуванням засобів фіксації судового процесу

У Оболонському районному суді м. Києва, як і всім місцевим судам загальної юрисдикції підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам та усі адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності, справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових чи службових осіб місцевих органів виконавчої влади.

Адміністративні справи вирішуються судом за місцезнаходженням відповідача. Адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами або місцевими судами загальної юрисдикції за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача.

Розгляд адміністративних справ в Оболонському районному суді проводиться не часто. Тому мені вдалося побувати лише на одному судовому засіданні. Суттю позову була позовна заява про неналежне виконання органами місцевого самоврядування надання житлово-комунальних послуг. Для технічного фіксування цього судового процесу застосовувався комплекс звукозапису у вигляді персонального комп’ютеру зі спеціальним обладнанням. Судове засідання тривало протягом 3-х годин тому секретар декілька разів просила перерватися для заміни диску на який здійснювався запис. Після закінчення судового засідання секретар зберегла та роздрукувала журнал судового засідання та створила дві копії звукозапису (робочу і архівну).

3.3. Звернення до виконання судових рішень у адміністративних справах

Визначивши порядок звернення до виконання судових рішень у адміністративних справах в Оболонському районному суді я можу визначити, що для виконання судового рішення в адміністративній справі, що набрало законної сили або допущено до негайного виконання, стягувачу за його письмовою заявою видається виконавчий лист. Якщо на підставі постановленого рішення належить передати майно, що є в кількох місцях, або якщо рішення постановлено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стягувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину рішення треба виконати за кожним листом. У справах за позовами органів та осіб яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси, виконавчі листи видаються за заявами таких органів чи осіб або осіб, в інтересах яких заявлено позов.

Ознайомившись з практикою та порядком звернення до виконання судових рішень у Оболонському районному суді по адміністративним справам я дізнався, що судове рішення, яким закінчується розгляд адміністративної справи, ухвалюється іменем України. Обов’язковість його виконання є одним з основних принципів адміністративного судочинства.

Адміністративна справа, що вирішена із задоволенням (частковим задоволенням) позову, уважається закінченою і підлягає передачі в архів суду після вручення виконавчих листів стягувачам. У разі, якщо стягувач не звернувся до суду із заявою про видачу виконавчого листа про примусове виконання рішення суду після набрання ним законної сили, справа передається до архіву суду після закінчення календарного року.

Розділ 4. Кримінальне судочинство