Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 триместр шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

3. Умови виникнення і призначення професійної етики. Етика менеджера та її гуманістична спрямованість.

За сучасних умов , коли формуються ринкові відносини, розбудовується громадянське суспільство і правова держава, веде до постійного розширення кола професій, що претендують на формування власних моральних кодексів. Крім традиційно відомих медичної, педагогічної та юридичної, поряд з дипломатичною та військовою етикою , рішуче заявляють про себе адміністративна і депутатська етика , міліцейська і спортивна, етика працівника сфери обслуговування.

“Професійна” мораль виникає у зв'язку з суспільним розподілом праці. З їх утворенням виникла потреба в регулюванні стосунків між професіоналами та професіоналів з клієнтами. Спочатку це було невелике коло професій, котрі у процесі подальшої спеціалізації праці все більше диференціювалися, у результаті чого виникали все нові й нові професії.

Будь-яка професія, оскільки вона існує, виконує певну соціальну функцію. Представники цієї професії мають своє суспільне призначення, свої цілі.

Витоки професійної етики простежуються ще в рабовласницькому суспільстві. Давньогрецький філософ Аристотель вважав її особливою галуззю етичного знання. Припускають також, що давньогрецький лікар, «батько» медицини Гіппократ розробив вперше в історії професійний кодекс у формі клятви лікаря. Пізніше теоретичною проблематикою професійної етики займалися і. Бентам, Ш. Монтеск'є, О. Конт, Е. Дюркгейм та ін.

У феодальну епоху професійний розподіл праці досягає свого помітного розвитку, про що свідчить поява численних морально-професійних кодексів, статутів, заповідей цехів тощо. Спочатку ці кодекси виражали прагнення представників панівного класу закріпити за собою привілеї займатися розумовою працею, а пізніше ця тенденція почала виявлятися і серед людей так званих вільних, творчих професій (художників, акторів). У новий час, з утвердженням буржуазних відносин, як відомо, триває професійний розподіл праці, зберігаються і поглиблюються професійні суперечності.

Мораль буржуазного суспільства була пройнята духом корпоративності - на перший план виставлялись інтереси професійної групи, а вони за своєю сутністю виражають не професійну, а саме вузькокорпоративну мораль. Корпоративна мораль захищає окремі групові інтереси, створює особливі норми поведінки і оцінки вузького прошарку людей.

Об'єктом вивчення професійної етики є специфічні, морально-професійні норми, стосунки, а також норми, принципи, заповіді пануючої у суспільстві моралі, що регулюють поведінку професіоналів при виконанні ними функціональних. Морально-професійні кодекси виковують такі соціальні функції: - пізнавальну,-  регулятивну, ціннісно-орієнтаційну.

Завдання професійної етики в тому, щоб вивчити складний процес віддзеркалення професійних стосунків у моральній свідомості, у морально-професійних нормах, провести чітку межу між морально-професійними явищами і явищами професійної майстерності, вивчити суспільні завдання, цілі професії і їх значущість у соціальному прогресі.

Призначення професійної етики  показати сам характер впливу цих загальнолюдських моральних норм і принципів на практику професійних стосунків, розкрити те, як вони відбиваються у свідомості представника тієї чи іншої професії та втілюються в його поведінці, ставленні до людини як споживача професійних послуг.

Якщо йдеться про медичну, юридичну, педагогічну, військову, дипломатичну, журналістську етику, то Саме в цих сферах діяльності особливо велика залежність однієї людини від іншої, і результати професійної діяльності однієї мають значення для іншої. Професій, де «об'єктом праці» виступають живі люди, чимало. У зв'язку з цим є необхідність їх розподілити, по-перше, на професії обслуговуючої праці (перукарі, продавці, офіціанти, поштарі та ін.); по-друге – професії, (лікарі, вчителі, юристи, журналісти, дипломати та ін.). Головною ознакою яких виступає можливість «вторгнення» у духовний світ людини, у її долю.

Етика менеджера є складовою частиною професійної етики. Під поняттям «професійна етика» розуміють узагальнення специфічних моральних норм, пов`язаними з особливостями функціонування різних професій, зокрема таких, які передбачають безпосередній вплив на психологічну діяльність людини..Дана професія регулює відносини в області управління людським ресурсами.

В будь-якій організації, на кожному підприємстві саме керівник відповідає за реалізацію професійних можливостей працівників, їх кар'єру, а отже, за їх суспільне становище.

Оскільки професійна діяльність менеджерів з персоналу відноситься до системи «людина-людина» і передбачає постійні контакти з іншими людьми (клієнтами, колегами, партнерами по бізнесу), при професійній підготовці цих фахівців велике значення має формування основ етичної культури: 1) суто професійні якості - професійні навички, досвід роботи, знання іноземних мов; вміння попереджати і вирішувати конфлікти.

2) морально-психологічні якості - цілеспрямованість, витримка, чесність, принциповість, самовідданість, вимогливість;

3) моральні - доброта, чуйність, гуманність, гідність, повагу інших, порядність, щедрість, мужність, справедливість, совість.

Будь-який менеджер з персоналу щодня спілкується з багатьма людьми, які мають різні життєві цінності і установки, цілі, потреби, іноді і з різною ментальністю. Завдання менеджера в даних умовах роботи є необхідність зберігати толерантність по відношенню до кожного хто до нього звернувся, незалежно від його соціального стану, релігійних і політичних переконань, національності. Уміння менеджера розуміти потреби і мотивації працівника; умінні слухати; умінні налагоджувати «зворотний зв'язок» з колегами та партнерами в ситуації особистісно-ділової комунікації; знати і вміти враховувати статево, етнокультурні особливості комунікації.

Менеджер повинен передусім знати типові помилки, властиві людям його статусу, і правильно будувати між особистісні відносини з персоналом.

До типових помилок відносяться випадки, коли: керівник не дає конкретних завдань, але постійно докучає підлеглим великою кількістю питань загального характеру; "зациклений" на одній темі в спілкуванні з персоналом (Напр.: трудовій дисципліні); щодня формулює нові ідеї для виконання завдання; постійно проповідує свої задуми; не довіряє своїм співробітникам, зловживає дріб'язковим контролем; малодоступний територіально і в часі; не має готових рішень виробничих задач, що пропонуються персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]