Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Separator.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
136.37 Кб
Скачать

13 Виробнича потужність і методи її розрахунку

Виробнича потужність підприємства (цеху, ділянки) – це потенційно максимально можливий річний (квартальний, місячний, добовий, змінний) обсяг випуску продукції, робіт, послуг (або видобутку, переробки сировини) необхідної якості при заданій номенклатурі і асортименті на основі прогресивних площ з врахуванням здійснення заходів щодо прогресивної технології, передової організації праці і виробництва.

Розрізняють: перспективну, проектну і таку, що діє виробничі потужності.

Перспективна продуктивна потужність відображає очікувані зміни технології і організації виробництва, номенклатури основної продукції, закладені в перспективних планах підприємства.

Проектна виробнича потужність є можливим обсягом випуску продукції умовної номенклатури в одиницю часу, задану при проектуванні або рекомендації підприємства, цеху, ділянки.

Проектна потужність підприємства, що діє, цехи, ділянки відображає його потенційну здатність виробити протягом календарного періоду максимально можливу кількість продукції, передбачену планом виробництва товарної продукції заданої номенклатури і якості.

Потужність характеризують показники:

  • потужність на початок планованого періоду (вхідна);

  • потужність на кінець планованого періоду (вихідна);

  • середньорічна потужність.

Вхідна потужність (Мвх) – це потужність, яку має в своєму розпорядженні підприємство, цех або ділянку на початок планового періоду, визначається по наявності устаткування.

Вихідна потужність (Мвих) – це потужність на кінець планового періоду, вона визначається:

Мвих = Мвх + Мвв – Мвиб

де Мвх - вхідна потужність;

Мвв - потужність, що вводиться в дію в результаті в результаті результаті модернізації виконання будівельно-монтажних робіт, а також наростаюча в устаткування і вдосконалення технологічних процесів;

Мвиб - потужність, що ліквідовується в результаті зняття з виробництва застарілого устаткування.

Виробнича потужність підприємства змінюється з часом, тобто збільшується або зменшується.

На зміну виробничій потужності впливають наступні основні чинники:

  • структура основних виробничих фондів, питома вага їх активної частини;

  • рівень прогресивності технології основних процесів;

  • продуктивність технологічного устаткування;

  • рівень організації праці і виробництва;

  • рівень кваліфікації персоналу;

  • якість тих, що переробляються сировини, матеріалів і напівфабрикатів.

Окрім перерахованих чинників на виробничу потужність істотно впливає і рівень організації в допоміжних і обслуговуючих підрозділах.

У зв'язку з переходом на міжнародні стандарти звітності і відповідно до положень (стандартами) України введено поняття нормальної виробничої потужності.

Під нормальною потужністю розуміється очікуваний середній об'єм діяльності, який може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства впродовж декількох років або операційних циклів з врахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Величина нормальної виробничої потужності визначається підприємством самостійно і відбивається в його обліковій політиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]