Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Separator.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
136.37 Кб
Скачать

26 Енергопостачання підприємства

Енергопостачання підприємства має специфічні особливості, які полягають в одночасності виробництва і вжитку енергії.

В даний час енергопостачання більшості промислових підприємств побудоване на системі централізованого забезпечення. Електроенергію, пару і гарячу воду підприємства отримують від районних енергосистем і теплоцентралей, природний газ – від мережі далекого газопостачання.

Основою раціональної організації енергогосподарства є правильне планерування виробництва і вжитку енергоресурсів. Воно, як правило, здійснюється на основі нормативного підходу із застосуванням балансового методу.

Нормативи – це поелементні складові норм. Вони характеризують питому витрату елементу нормування на одиницю об'єму, продуктивності і інші показники при виконанні виробничих процесів.

Норма витрати – це максимально допустима планова кількість ресурсів на виробництво одиниці продукції (роботи) встановленої якості в планованих умовах виробництва.

Застосовуються норми технічно обгрунтовані і статистичні.

Балансовий метод дає можливість розрахувати потребу підприємства в різних видах палива і енергії, виходячи з обсягу виробництва і прогресивних норм, а також визначити найбільш раціональні джерела покриття цієї потреби за рахунок здобуття енергії з боку і власного виробництва її на підприємстві.

Баланси бувають перспективні, поточні планові і звітні (фактичні).

Всі види балансів будуються по методу “приходу” і “витрати”.

27. Визначення потреби в енергоресурсах Загальна потреба в енергії і паливі визначається по формулі

Ео = Нр*qпл + Евсп + Ест + Епот

де Нр – планова норма витрати енергії на одиницю продукції (роботи);

Qпл – плановий обсяг випуску продукції (роботи);

Евсп – витрата енергії на допоміжні потреби (освітлення, опалювання, вентиляція і так далі);

Ест – енергія, що відпускається на сторону;

Епот – втрати енергії в мережах.

В результаті розрахунку загальної потреби встановлюється ліміт по видах палива і енергії в натуральному і вартісному вираженні для підприємства в цілому.

28 Організація і завдання інструментального господарства

Інструментальне господарство на підприємстві створюється з метою забезпечення виробництва технологічним оснащенням (інструментами, пристосуваннями, штампами, моделями, прес-формами і іншими пристроями і механізмами), а також для її зберігання, експлуатації і ремонту.

ІНСТРУМЕНТАЛЬНЕ ХОЗЯЙТВО ПІДПРИЄМСТВА - це сукупність спеціальних підрозділів (цехів, відділів, бюро і ін.), зайнятих проектуванням, придбанням, виготовленням, ремонтом і відновленням інструменту і технологічного оснащення, а також їх обліком, зберіганням і видачею в цехи і на робочі місця.Склад, характер і структура інструментального господарства залежать від типа і потужності виробництва, номенклатури і складності вживаного інструменту і оснащення.Основні завдання інструментального господарства: визначення потреби в різних видах інструментів і оснащення; визначення запасів інструменту (експлуатаційний фонд, що знаходиться в центральному інструментальному складі); проектування і виготовлення спеціального оснащення; вхідний контроль якості купувального інструменту і технологічного оснащення і якості матеріалів для виготовлення універсального і спеціального оснащення; виготовлення інструменту нових прогресивних конструкцій; організація зберігання інструменту і оснащення; організація доставки інструменту і оснащення до робочих місць; організація обліку і контролю за використанням інструменту і оснащення; організація ремонту і відновлення інструменту і оснащення; стимулювання поліпшення використання інструменту і оснащення.На підприємствах застосовуються централізований, децентрализованный і змішаний методи організації інструментального господарства. При централізованому методі - забезпечення технологічним оснащенням здійснюється централізований через інструментальний відділ. При децентрализованном - кожен цех самостійно забезпечує власне виробництво необхідним інструментом і оснащенням. бПри змішаному - роботи розподіляються між підрозділами інструментального господарства: інструмент виготовляє інструментальний цех, ремонт і відновлення здійснюють цехи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]