Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.4. Якість робоч. сили.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
53.76 Кб
Скачать

ТЕМА № 4.

Якість робочої сили, освіта і професійна

ПІДГОТОВКА

ПЛАН:

  1. Об'єктивна необхідність зростання вимог до якості робочої сили.

  2. Якість робочої сили і кваліфікація працівника.

  3. Освіта та професійна підготовка в інфраструктурі ринку праці.

  4. Нові підходи до питань фінансування освіти та професійної підготовки.

1. Об'єктивна необхідність зростання вимог до якості робочої сили.

Новий етап науково — технічної революції, повсюдне впровадження автоматизації, комп'ютерної техніки і нових систем зв'язку на фоні поширення ринкових відносин в нашій країні здійснює різнобічний вплив на сферу праці, на роль і значення людини в суспільному виробництві. З одного боку, суттєво змінюються вимоги до працівників, професійно - кваліфікаційна і галузева структура зайнятості. З іншого, зростає роль значення працівників у забезпеченні ефективності виробництва, саме робоча сила все більшою мірою визначає хід і результати економічних процесів.

Науково - технічний прогрес як основоположний фактор сучасного економічного розвитку передбачає своєю найважливішою умовою кардинальне вдосконалення робочої сили, покращення її характеристик на ринку праці. Особливість сучасного стану української економіки полягає в тому, що процеси ринкових перетворень здійснюються в умовах глибокої затяжної кризи і збігаються у часі з необхідністю подолання значного відставання в науково -технічній сфері.

Особливість сучасного та перспективного розвитку полягає в тому, що необхідними і продуктивними в народному господарстві та в економіці взагалі стають гуманітарні, суспільні та особисті якості людини. В економічне життя входять і одержують якісну і кількісну народногосподарську оцінку, конкретні якісні характеристики людського фактору: освіта, знання, кваліфікація, навички, накопичений досвід особисті якості ( розум, здібності, різнобічний розвиток, активність, відповідальність, характер тощо). Продуктивного значення набувають такі гуманітарні та суспільні якості, як мораігьність, чесність, совість, колективізм, комунікабельність та інші.

Такі фактори, як складність управління великими комплексними виробничими, господарськими і соціальними системами, астрономічна ціна помилок і прорахунків і, відповідно, необхідність запобігання їм, забезпечення підконтрольності людині, технічних, природних і соціальних процесів тощо, висувають на перший план в структурі професійних вимог широкий соціальний світогляд, високий інтелект, усвідомлення залежності особистого інтересу від задоволення суспільних потреб, розуміння загального соціального становища в країні і навіть стану вирішення глобальних проблем.

2. Якість робочої сили і кваліфікація працівника.

Якість робочої сили - це сукупність людських характеристик, що проявляються в процесі праці і включають в себе кваліфікацію та особисті якості працівника; стан здоров'я, розумові (інтелектуальні) здібності, здатність адаптуватися, гнучкість, мобільність, мотиваційність, інноваційність, професій-ну придатність, моральність тощо.

Кваліфікація працівника - це сукупність його загальної і спеціальної професійної освіти, необхідних знань, умінь, професійних навичок та виробничого досвіду для виконання в даних огяздгізащйно - технічних умовах певних видів робіт певної складності. Таким чином, кваліфікація є дуже важливою, але далеко не єдиною складовою поняття "якість робочої сили". В умовах ринкової економіки і в макроекономічному аналізі, і в практичній діяльності підприємств.

Якість робочої сили стала цілком реальним, структурно організованим поняттям, яке впливає на результати діяльності, отже підлягає вимірюванню.

На схемі 4.1. показані основні елементи якості робочої сили, які характеризують її суть.

Якість робочої сили

Кваліфікація

працівника

Особисті якості працівника

Загальна освіта

Спеціальна професійна освіта

Професійні навички

Виробничий досвід

Стан здоров’я

Розумові здібності

Мотивованість

Іноваційність

Професійна придатність

Професійна мобільність

Спеціальні нахили

Інтереси, характер

Інші

Схема 4.1 “Складові якості робочої сили”

Можна говорити, наприклад, про міру профиридатності, мотивованість, відповідальність працівника і т.д. (висока, середня, низька). Рівень кваліфікації підлягає більш точному виміру і характеризується, як правило, присвоєним працівнику тарифним (кваліфікаційним) розрядом, категорією, вченим ступенем.

Виявлення змістових і кількісних характеристик якості робочої сили має не лише теоретичне, але і прикладне (практичне) значення, яке суттєво зростає в

умовах ринкової економіки. Так, багато підприємств, фірм, залежно від особистостей конкретного робочого місця, використовуючи спеціальні методики, розробляють вимоги до якості робочої сили як розділи посадових шструкщй.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]