Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорка колонка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
919.04 Кб
Скачать

134. Відносини, які виникають між учасниками каналів збуту: можливості прояву в сфері апк.

Оптовик (оптовий продавець) — особа або фірма, що купує знач­ну кількість товару у різних виробників та організує його товарорух у роздрібній торгівлі або безпосередньо збуває споживачам. Роздрібний продавець — особа чи фірма, що здійснює продаж товарів безпосередньо кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання. Дистриб'ютори та джобери — це фірми, що збувають оптові партії готової продукції великих промислових фірм-виробників. Брокер це фірма або окремий незалежний торговий посеред­ник, що організовує продаж товару, який не переходить у його власність. Брокер "зводить" продавця та покупця, укладаючи угоду на комісійній основі. Комісіонер - особа, що має склад з товарами, котрі він продає від свого імені, але працює за рахунок фірми-виробника. Оптовий агент працює за договором з фірмою-виробником та веде операції за свій рахунок. При цьому йому можуть надати право збуту товарів фірми у певних районах. Консигнатор має свій склад та реалізує товари, але на засадах консигнації (тобто товари передаються йому виробником на відпові­дальне зберігання). Збутові агенти особи, що представляють інтереси певних виробників при збуті їхніх товарів, самостійно продаючи товари фірми покупцям. Дилер — значно поширений тип збутового агента, який спеціалізується на реалізації переважно товарів тривалого користування, що потребують значних обсягів сервісу, який здійснює сам дилер та його помічники. Наприклад такі відносини: Агент проводить переговори та укладає контракт з покупцем потім направляє для підписання контракт та акт прийому-здачі продавцю. Продавець повертає підписаний контракт покупцю. Агент сповіщає про підписання контрак­ту; надсилає підписаний акт прийому-здачі. Покупець оплачує товар. Агент отримує комісійну винагороду після надходження платежу. Продвець пересилає товар.

137. Складові елементи комунікаційної політики та їх значення для різних ринків і продуктів апк. Фактори,які впливають на вибір під-вами апк того чи іншого засобу комплексу стимулювання.

Реклама (від імені фірми) — оплачена форма неперсональної презентації та просування товарів і послуг із чітко визначеним джерелом фінансування. Пропоганда (від імені журналу, відомої людини) – організація громадської думки з метою забезпечення успішного функціонування підприємства, поліпшення його репутації.(РR, акції, конкурси). Персональний продаж (тиск на покупця в бесіді)– індивідуальне персональне пред’явлення товару чи послуги під час співбесіди із конкретним споживачем з метою здійснення продажу. Стимулювання збуту (інформація під час купівлі)– короткотермінові заходи, спрямовані на збудження швидкої реакції ринку у відповідь на пропоновану фірмою продукцію. Фермеру або ТОВ, щоб продати зерно краще прямий продаж, стимул-ня збуту не потрібне, можна трохи реклами. "Чудо-мед" - акції, реклама.

Діяльність різних фірм різко відрізн-ся одна від одної за хар-м розподілу своїх засобів серед своїх бюджетів стимулювання. Одного і того ж рівня збуту можна добитися за допомогою різних поєднань реклами, прямого продажу, стимулювання збуту та пропаганди ("паблісіті"). Фірми весь час варіюють, змінюючи засоби для досягнення найкр-ї рез-в. Багато фірм частково скоротили обсяги діяльн-ті продавців, переходячи на торгівлю телефоном та "дірект-мейл". Формування комплексу стимул-ня стає ще складнішим, коли один засіб може використовуватись для пропаганди іншого. (Проведення лотереї, щоб люди дізнались - реклама). Ефективність стимулювання на споживчих ринках і на ринках підприємств-споживачів різна. Фірми товарів широкого споживання, як правило, тратять кошти в основному на рекламу і тільки потом - на стимулювання збуту, організацію особистого продажу, і в останню чергу - на пропаганду. Фірми товарів промислового призначення виділяють основну частину коштів на організацію особистого продажу і тільки потім асигнують гроші, що залишилися на стимулювання збуту, рекламу і пропаганду. Загалом особистий продаж набагато активніше застосовується в торгівлі дорогими товарами і товарами підвищеного ризику.

На вибір тих або інших засобів стим-ня впливає багато факторів: 1)Реклама: сусп-й хар-р; властивість уговорювання; експресивність; безособовість. 2) Прямий продаж: особистісний характер; становлення відносин; побудження до зворотньої реакції. 3)Стим-ня збуту: привабливість та інформативність; побудження до покупки; запрошення до покупки. 4)Пропаганда: достовірність; широкий коло покупців; броскість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]