Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорка колонка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
919.04 Кб
Скачать

112.Особливості застосування підприємствами апк маркетингових стр­­а­­те­­­гії диференційованих цін. Види знижок цін на товар: суть та можливість використання п-вами апк.

В залежності від ступеню гнучкості (політика однієї ціни, пол-ка гнучких (диференц.)цін). Стратегії диференційованих цін пердбачає вситановлення знижок, надбавок в залежності від різних ринків, сегментів споживачів. Умови реалізації цієї стратегії: 1) ринок легко сегментується; 2) конкуренти не можуть продавати товари за низькими цінами у тих сегментах, де ви продаєте за високими; 3) витрати на впровдження пол-ки диф. цін перекриваються додатковими надходженнями; 4) введення диф. цн не суперечить чинному закон-ву, а також не викликає у покупців почкття неприязні. Види знижок: звичайна, сконто, бонусна, прогресивна (> к-ть > знижка), сезонна, за повернення старого товару, функціональна, спеціальна, прихована.

Знижки:

1)сконто(оплата готівкою-одна ціна, безналом-інша), 2)за замовлення вартістю понад якусь обумовлену суму, 3)функціональні(посереднику), 4)сезонні, 5)фінальні (за останню партію товару), 6)залікові(на новий товар за одночасно повернення старого), 7)договірні (на вимогу дуже важливого клієнта), 8)бонусна (постійному покупцю за великі обсяги купівлі),9)прогресивні (більше купляєте-більше знижок),10) спеціальні, 11) приховані.

115.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк стра­тегії “Знімання вершків” при встановлення ціни на новий товар. При­кла­ди.

  1. Стратегія "знімання вершків" - на новий виріб встановлюється максимально можлива ціна, за якої товар сприйма­ють лише деякі сегменти ринку. Мета: швидкий фінансовий успіх, максимізація прибутку в короткий час. У міру зменшення збуту моделі спрощуються, ціни знижуються, відбувається захоплення решти сег­ментів ринку.

Такий підхід доцільний, коли: товар відноситься до 1-го і 2-го рівня новизни; спостерігається високий рівень попиту з боку достатньо вели­кої кількості покупців; низька еластичність попиту на даний товар; витрати дрібносерійного виробництва не настільки високі, щоб звести нанівець високі вигоди компанії; висока ціна підтримує уяву високої якості товару; висока початкова ціна не буде приваблювати нових конку­рентів.

Мета даної стратегії- швидкий фінансовий успіх, максимізація прибутку. Товари спочатку продають за цінами , вищими від витрат на в-во, а потім знижують їх, пропонуючи товар новим сегментам ринку. Ця стратегія характерна: для ринковой ситуації при якій продаються товари новинки, попит перевищує пропизицію, фірма є монополістом, низька єластичність попиту, покупці сприймають завищину ціну, як свідоцтво високої якості товару, конкуренція обмежена. Переваги: швидке покриття витрат на в-во і маркетинг, отримання відповідних прибутків, підвищення іміджу фірми як підприємства-новатора, а також уникнення небажаного ажіотажного попиту. Недоліки: проте така стратегія високим рівнем цін приваблює конкурентів, що може змусити фірму відмовитися від подальшої роботи з даним продуктом, скоротити його життєвий цикл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]