Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота 2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
66.34 Mб
Скачать

Розділ 3. Фотожанри на сторінках друкованого видання "Погляд".

Досліджуючи фотографії за жанрами у різних друкованих ЗМІ, варто зазначити, що не існує єдиної класифікації, якою би послуговувалися всі дослідники й практики. Газетна фотографія – це перш за все інформаційно наповнена картинка, і може подаватися в найрізноманітніших жанрах фотомистецтва.

Видавнича медіа-група «Від і До» бере свій початок з 1998 року, з часу, коли було розпочато видання першого на Буковині нішового рекламно-інформаційного видання – газети «Від і До». Медіа-група «Від і До» на сьогодні представляє 4 газети, одна з них «Погляд», фотографії якої є предметом дослідження даної роботи. В кожному номері газети приблизно подається 40-50 фотографій, висвітлених у різних жанрах. Автори фотографій – фотокореспондент Ілля Пероган, подані фото прес-служби обласної ради, фото з архіву та фото авторів статті, фото з міліції надані в газету О. Максимюк. У роботі досліджувалися фотографії за 2011 рік. Переглянувши видання та проаналізувавши фотоматеріали можна зробити наступний висновнок:

найбільше в газеті використовуються фотографії в жанрах

1. Репотажу (див. Додаток «Кому потрібні сільські дороги». Цей жанр найкраще може візуально підтвердити і переконати читача в тому, що написано в журналістському матеріалі, оскільки він передає поетапність процесу, події, проблеми.

2. Портрету (див. додаток «Україна витрачає на Януковича як на цілу область» та «В Україні хочуть ліквідувати два міністерства».) Цей жанр найчастіше поєднують з інтерв`ю.

3. Фотопейзаж як зображення краси природи не часто, точніше майже не використовується сучасними ЗМІ. Місто наповнене шумом, хаосом, мітингами, заторами на дорогах, що й називається міський пейзаж. (див. додаток «Поранили головного тренера «Буковини» Зайця», "Хакери розкрили деталі земельної реформи України".)

4.Кадри з фільмів, фотографії картин. Ці фотографії не є творчістю фотокореспондента, що працює у виданні, а вже готовим матеріалом, використаним до певної статті. Такі фотозображення подаються і на сторінках газети «Погляд». (див. додаток «Канадці знімуть документальний фільм про мера Чернівців».)

5. Художнє фото. Зазвичай, газетні фотографії несуть важливу інформацію до матеріалу, це документальні зображення. Проте, часом періодичні видання подають художні фото, вони можуть бути доповненням до статті, на одну й ту ж тему, чи не має інформаційного змісту, асоціативно пов`язується з текстом. (див. додаток «31 липня оголошено Днем жалоби за гірниками». Головне, гарно подати об`єкт, під цікавим кутом зняти подію, предмет. (див. додаток «На вихідних у Чернівцях дощитиме».)

6. Фотофакт - знімок, який був зроблений на місці події і є підтвердженням певних фактів. Не потребує коментування. У підписі вказуюють час, місце та обставини за яких було зроблено фото. (22) Приклади фотофакту наведені у додатку.

7. Фото архітектури. Фотографування архітектури нерідко використовується в її прикладному значенні. Це означає, що за допомогою фотографічної техніки створюються репродукції будівлі, необхідні як документ, або пам`ятне зображення. Коли об`єктом зображення є сама будівля, для фотографа важливо особливо ретельно зберегти і детально передати всі її архітектурні форми, об`єми, контури, деталі, матеріали, кольори. (22) (див. додаток "На фестивалі комедій чернівчан нагород не дісталося").

8. Фотонарис - жанр фотожурналістики, відмінний пильною увагою до людини, окреслюючий основні етапи її долі, кола проблем, що постають перед нею. Нарис може створюватись про колектив, спільність людей, про проблеми, що постають перед ними, їх вчинки, подорожі. Звідси й різновиди фотонарису: портретний, проблемний, подорожній. (22) Один із таких різновидів фотонарису поданий у додатку - "У Чернівцях водій тролейбуса закрив двері перд носом ветерана".

9. Фотозамальовка - це сцени з повсякденного життя, пильна увага до людини, поглиблена в її внутрішній світ, психологічна точність її характеристик, м`які інтонації, посмішка, смуток, гумористичні, а деколи і сатиричні аспекти, особлива щирість оповідіння і в той же час можлива соціальна загостреність сюжету - такі особливості знімків, які за аналогією з живописом називають жанровими замальовками (фотозарисовками) або жанровими фотокартинами. (22) Приклад фотозамальовки наводимо в додатку – ("До вихідних на Буковині 30-градусна спека".)